Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

“Η επανάσταση συνεχίζεται” στην Αίγυπτο…


Μετάφραση της εκπομπής του DemocracyNow! (22/11/2011) για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, όπου χιλιάδες διαδηλωτών παραμένουν στους δρόμους και στην πλατεία Ταχρίρ εδώ και 4 ημέρες παρά την βίαιη καταστολή από τον στρατό και την αστυνομία οι οποίοι χρησιμοποιούν δακρυγόνα σε μεγάλες ποσότητες (σύμφωνα με μαρτυρίες ρίχνουν και κάποιο άλλο αέριο που επηρεάζει το νευρικό σύστημα), λαστιχένιες σφαίρες αλλά και πραγματικά πυρά.
Οι νεκροί σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είναι 33 και 1.500 οι τραυματίες, αλλά δε λαμβάνονται υπόψη σε αυτόν τον αριθμό όσοι δεν έχουν πάει σε νοσοκομείο, αλλά έχουν δεχθεί ιατρική βοήθεια στα αυτοσχέδια-υπαίθρια “νοσοκομεία” που στήθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ και σε σημεία γύρω από αυτήν. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του DemocracyNow!, τον Σάριφ Κουντούς, η πλατεία Ταχρίρ είναι “το μεγαλύτερο νοσοκομείο της χώρας”.
Επίσης, αναφέρει ο δημοσιογράφος ότι ο κόσμος βγήκε στους δρόμους αυτές τις μέρες, αντιδρώντας στο (Ανώτατο) Στρατιωτικό Συμβούλιο που ουσιαστικά κάνει κουμάντο στην χώρα τους τελευταίους μήνες (και που σύμφωνα με όσα ισχύουν τώρα, θα ορίσει τους 80 από τους 100 της Συντακτικής Συνέλευσης), απαιτώντας ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη και δηλώνοντας με την ανυποχώρητη στάση του, ουσιαστικά, ότι δε θα συμβιβαστεί με μικρές/λίγες παραχωρήσεις από τη μεριά της στρατιωτικής κυβέρνησης. Ο Αρχιστράτηγος που ανέλαβε την εξουσία πριν δέκα μήνες, ήταν υπουργός Άμυνας του Μουμπάρακ, επί 20 χρόνια…
Το λινκ για την εκπομπή (χθεσινή) στο σάιτ του DemocracyNow! είναι το εξής (υπόψιν, ότι αξίζει να δείτε και τις εικόνες εκεί προφανώς, αλλά έχει και το κείμενο στα αγγλικά στο τέλος της σελίδας):
Ακολουθεί η μετάφραση όσων ειπώθηκαν στην (χθεσινή) εκπομπή
που παρουσιάζει η Έιμυ Γκούντμαν (τα bold ”δικά μου”) 
===========
AMY GOODMAN: 
Είμαι η Έιμυ Γκούντμαν.
Οι ακτιβιστές στην Αίγυπτο συνεχίζουν για τέταρτη μέρα τις μαζικές τους διαδηλώσειςαπαιτώντας να δοθεί ένα τέλος στον στρατιωτικό νόμο και να γίνει μια μετάβαση σε πολιτική κυβέρνηση. Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και μετά την πρόταση του προσωρινού υπουργικού συμβουλίου (interim cabinet) της Αιγύπτου να παραιτηθεί την Δευτέρα.
Η πρόταση ήρθε ενόσω ο Στρατός συνέχιζε την καταστολή των διαδηλωτών που είχαν γεμίσει την πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο και άλλα κεντρικά σημεία της πόλης από την Παρασκευή. Οι ανταποκρίσεις από το κεντρικό νεκροτομείο του Καΐρου αναφέρουν ότι τουλάχιστον 33 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, περισσότεροι από 1.500 έχουν τραυματιστεί κατά την καταστολή της στρατιωτικής κυβέρνησης. Μερικοί από τους νεκρούς αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν από πραγματικά πυρά που εξαπέλυσαν οι Αιγυπτιακές δυνάμεις. Οι διαδηλωτές επίσης δέχθηκαν επιθέσεις καθώς χρησιμοποιήθηκαν λαστιχένιες σφαίρες (από καουτσούκ), δακρυγόνα αλλά και σωματική κακοποίηση.
Ενόσω μεταδίδουμε το πρόγραμμά μας, πηγές λένε στο Αλ Τζαζίρα ότι το κυβερνών στρατιωτικό συμβούλιο έχει “πλησιάσει” τον Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι, τον ελπιδοφόρο προεδρικό υποψήφιο (presidential hopeful) και πρώην επικεφαλής του οργανισμού-φύλακα των Ην. Εθνών για τα πυρηνικά, τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας (I.A.E.A.), για να αναλάβει τον ρόλο του πρωθυπουργού και να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση μετά την παραίτηση του υπάρχοντος υπουργικού συμβουλίου.
Εντωμεταξύ, μια νέα έκθεση από την Διεθνή Αμνηστία καταλήγει ότι οι στρατιωτικοί κυβερνήτες της Αιγύπτου δεν βελτίωσαν την κατάσταση σχετικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντίθετα διέπραξαν καταχρήσεις οι οποίες, σε ορισμένες περιπτώσεις, ξεπερνούν το ρεκόρ του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ. Ο αναπληρωτής Διευθυντής της Διεθνούς Αμνηστίας για την Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, Φίλιπ Λούθερ είπε σε μια δήλωση “με το να χρησιμοποιούνται στρατιωτικά δικαστήρια για την δίκη χιλιάδων πολιτών, καταστέλλοντας ειρηνικές διαδηλώσεις, διευρύνοντας τις αρμοδιότητες του νόμου έκτακτης ανάγκης του Μουμπάρακ, το στρατιωτικό συμβούλιο συνέχισε την παράδοση καταπιεστικής διοίκησης, την οποία οι διαδηλωτές της 25ης Ιανουαρίου πάλεψαν τόσο σκληρά για να ξεφορτωθούν.”
Αυτή η αναταραχή έρχεται καθώς η Αίγυπτος έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει την διεξαγωγή βουλευτικών εκλογών την Δευτέρα.
Ο ανταποκριτής του Democracy Now!, Σαρίφ Άμπντελ Κουντούς, βρίσκεται στην Αίγυπτο από το ξέσπασμα της επανάστασης τον Ιανουάριο και παρακολουθεί από κοντά την τελευταία κρίση στην περιοχή.
Ο Σαρίφ έχει βρεθεί έξω στην πλατεία Ταχρίρ τις τελευταίες ημέρες και θα συνδεθούμε μαζί του τώρα στο στούντιο στο Κάιρο.
Σαρίφ, καλώς επέστρεψες στο Democracy Now!
Μπορείς να μας μιλήσεις για το τι συμβαίνει;
SHARIF ABDEL KOUDDOUS (ανταποκριτής στο Κάιρο): 
Ναι, Έιμυ, αυτό που βλέπουμε εδώ είναι πραγματικά μια τελευταία στάση της Αιγυπτιακής επανάστασης. Αυτό που συνέβη κατά την διάρκεια αυτών των τελευταίων 2 ημερών είναι μια νέα εξέγερση η οποία έλαβε χώρα 10 μήνες μετά την έναρξη της επανάστασης. Και συμβαίνει απέναντι σε μια πολύ σοβαρή και πολύ βάναυση καταστολή από την αστυνομία και τον στρατό εδώ στην Αίγυπτο.
Αυτό πραγματικά “βράζει” για μήνες και μήνες και από τότε που οι διαδηλωτές έφυγαν από την πλατεία Ταχρίρ μετά τις πρώτες 18 ημέρες την 11η Φεβρουαρίου, το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι υπεύθυνο για την χώρα.Αυτό που πολλοί Αιγύπτιοι βλέπουν τους τελευταίους 10 μήνες είναι ότι η επανάσταση έχει κακοποιηθεί και κλαπεί και παραμορφωθεί και ότι το στρατιωτικό συμβούλιο στην Αίγυπτο πραγματικά δεν έχει ανταποκριθεί σε καμιά από τις υποσχέσεις του σε αυτήν τη μεταβατική περίοδο, από τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων έως απλά την πλήρη πρόσφυσή τους στην εξουσία.
Και συνεπώς, αυτό που συνέβη την Παρασκευή ήταν μια πολύ μεγάλη διαμαρτυρία, οργανωμένη από πολιτικά κόμματα, κυρίως τους Αδελφούς Μουσουλμάνους (Muslim Brotherhood), αλλά αυτό ήταν περισσότερο για να συζητήσουν για συγκεκριμένα θέματα σχετικά με το Σύνταγμα και τη σύνταξη του Συντάγματος και την παράδοση της εξουσίας δια μέσου προεδρικών εκλογών.
Αλλά, αυτό που συνέβη μετά από αυτό ήταν μερικές δεκάδες, μερικές εκατοντάδες άνθρωποι να διανυκτερεύσουν εκεί και το πρωί του Σαββάτου οι Κεντρικές Δυνάμεις Ασφαλείας, τα ΜΑΤ, ήρθαν και εισέβαλαν στην πλατεία πολύ, πολύ βίαια και χτύπησαν διαδηλωτές. Και έτσι, αυτό που συνέβη και αυτό που είχε συμβεί στο παρελθόν είναι ότι αυτού του είδους η καταστολή, αυτό του είδους η βαναυσότητα δε θα γίνεται πλέον ανεκτή. Και συνεπώς, άνθρωποι ήρθαν για αλληλεγγύη στην πλατεία. Άρχισαν να συγκρούονται με την αστυνομία και ανάγκασαν την αστυνομία να φύγει από την πλατεία. Εγκλώβισαν ένα όχημα της αστυνομίας και του έβαλαν φωτιά. Η αστυνομία απάντησε πολύ βάναυσα με μεγάλη ποσότητα δακρυγόνου, πυροβολώντας με τα φυσίγγια που έχουν μέσα τους αυτά τα λαστιχένια σφαιρίδια (σ.μ. από καουτσούκ).
Και αυτές οι λίγες εκατοντάδες διαδηλωτών κατάφεραν να κρατήσουν την πλατεία και οι επιθέσεις εναντίον τους συνεχίστηκαν και όσο περισσότερο επιτίθετο η αστυνομία τόσο περισσότερος κόσμος ερχόταν.
Αυτό που βλέπουμε σήμερα (σ.μ. Τρίτη 22/11) είναι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπων στην πλατεία αυτήν την ώρα. Αναμένεται να γίνουν εκατοντάδες χιλιάδες, αυτό που ονομάζουν “πορεία ενός εκατομμυρίου ανθρώπων” (one million march) αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου μισή ώρα. Αλλά, ενώ αυτό συμβαίνει στην πλατεία, πραγματικά στα “περίχωρα” της πλατείας Ταχρίρ, διαδραματίζεται ένας πόλεμος. Πραγματικά εκτυλίσσεται ένα αντάρτικο πόλης (urban war). Η μία πλευρά έχει αέριο και σφαίρες και η άλλη μεριά έχει ανθρώπους και θέληση.
Ο καθαρός αριθμός θυμάτων είναι πολύ, πολύ δύσκολο να περιγραφεί. Δεν πιστεύω ότι ποτέ θα πάρουμε έναν ακριβή αριθμό επειδή τα επίσημα κρατικά στοιχεία αναφέρονται μόνο σε ανθρώπους που μεταφέρονται στο νοσοκομείο. Η πλατεία Ταχρίρ ήταν – είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο αυτήν τη στιγμή.
Ο κεντρικός κύκλος, αν κάποιοι είναι εξοικειωμένοι με το πως μοιάζει η πλατεία, ο κεντρικός κύκλος είναι απλά ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο αυτήν τη στιγμή, είναι μια μεγάλη κλινική. Υπάρχουν κλινικές τριγύρω παντού και αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι διαδηλωτές έρχονται σε συμπλοκές με την αστυνομία σε αυτά τα “περίχωρα” της πλατείας – το μεγαλύτερο ονόματι Μοχάμεντ Μαχμούντ οδηγεί στο αρχηγείο του Υπουργείου Εσωτερικών.
Περπάτησαν ως εκεί με τη σχεδόν βέβαιη γνώση ότι επρόκειτο να χτυπηθούν. Αν πλησιάσεις αρκετά στην πρώτη γραμμή, θα τραυματιστείς. Το δακρυγόνο είναι εξαιρετικά ισχυρό, είναι εξαιρετικά αφόρητο. Οι άνθρωποι καταρρέουν συνέχεια.
Βλέπεις ανθρώπους να μιλούν συγκεχυμένα και να επιστρέφουν με κοκκινισμένα μάτια, να επιστρέφουν από αυτόν τον δρόμο και ανθρώπους απλά να ξαναπηγαίνουν προς τα εκεί, σε αυτή την συνεχή και σουρεαλιστική ανταλλαγή. Άνθρωποι μεταφέρονται προς τα έξω σε μοτοσυκλέτες. Άνθρωποι έρχονται σε μοτοσυκλέτες δυο-δυο, ο ένας να οδηγεί και ο άλλος από πίσω. Μεταφέρουν ένα άτομο που έχει καταρρεύσει και το άτομο που βρίσκεται πίσω τους κρατάει και τον τρέχουν γρήγορα σε μια αυτοσχέδια κλινική στον κεντρικό κύκλο ή γύρω από την πλατεία. Δε μπορώ να σας περιγράψω πόσους πολλούς ανθρώπους έχω δει τις τελευταίες 2 ημέρες. Αν απλά σταθείς… έχουν δημιουργήσει διαδρόμους – οι άνθρωποι δημιουργούν ανοιχτές διαδρομές για τις μηχανές, ώστε να μπορούν να πηγαίνουν και να έρχονται. Αν απλά σταθείς εκεί για 10 λεπτά, οι μοτοσυκλέτες δε σταματούν να έρχονται κάθε λίγα δευτερόλεπτα. Συνεπώς, ο αριθμός των τραυματισμένων είναι μέσα στις χιλιάδες, καλά μέσα στις χιλιάδες.
Είναι επίσης – και επιτρέψτε μου απλά να πω, αυτό το δακρυγόνο είναι εξαιρετικά ισχυρό. Πολλοί, πολλοί άνθρωποι μου έχουν πει ότι αυτό δεν είναι κανονικό δακρυγόνο. Εγώ ο ίδιος έχω κοιτάξει σε μερικά δοχεία και έγραφαν ότι ήταν αέριο CS, που είναι το κανονικό αέριο που κατασκευάζεται από μια εταιρεία στην Πενσυλβάνια, η οποία ονομάζεται Combined Tactical Systems.Αλλά, υπάρχουν άλλοι τύποι δοχείων που δεν έχουν καθόλου ενδείξεις επάνω τους. Έτσι, πολύς κόσμος καταρρέει από αυτό το αέριο και ορισμένοι έχουν πεθάνει από ασφυξία.
Αυτό που επίσης κάνουν είναι να
 πυροβολούν με όπλα τα φυσίγγια των οποίων είναι γεμάτα με αυτά τα λαστιχένια σφαιρίδια. Αυτά προκαλούν πολλά τραύματα και πολλούς τραυματισμούς στα μάτια. Εγώ ο ίδιος ήμουν στο νοσοκομείο, στο οφθαλμιατρείο σήμερα το πρωί, επισκεπτόμενος έναν γνωστό ακτιβιστή ονόματι Μάλεκ Μουστάφα, ο οποίος είχε χτυπηθεί στο δεξί μάτι και πιθανότατα θα χάσει αυτό το μάτι.
Υπάρχουν τουλάχιστον δύο άλλοι αρκετά γνωστοί ακτιβιστές που έχουν τραυματιστεί και χάσει τα μάτια τους, ο ένας εκ των οποίων είχε χάσει το ένα του μάτι την 28η Ιανουαρίου και τώρα έχασε και το δεύτερο μάτι του, οπότε έχει τυφλωθεί.
Η αστυνομία πυροβολεί στην πρώτη γραμμή. Πολλοί άνθρωποι σκύβουν και γυρίζουν. Αλλά, αυτό που είναι εκπληκτικό είναι το καθαρό κουράγιο και η ανδρεία των ανθρώπων που συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Πετούν πέτρες. Υπάρχουν περιστασιακά ρίψεις βομβών μολότοφ. Αλλά, πηγαίνουν προς τα κει γνωρίζοντας ότι θα χτυπηθούν και νομίζω ότι απλά συνεχίζουν να πηγαίνουν για να δώσουν στην αστυνομία και στην κυβέρνηση να καταλάβουν ότι δε θα σταματήσουν να έρχονται, ότι είναι άφοβοι και ότι αυτή είναι η τελευταία τους στάση της επανάστασης. Συνεπώς, είναι η αστυνομία αυτή που πρέπει να σταματήσει, αλλά δεν έχει σταματήσει.
Αυτό πραγματικά εξελίσσεται σε μια τραγωδία. Πήγα στο κρατικό νεκροτομείο χθες το βράδυ, το οποίο δεν είναι μακριά από την Ταχρίρ. Ο αρμόδιος υπάλληλος εκεί είπε ότι είχαν παραλάβει 23 πτώματα μεταξύ της Κυριακής και της Δευτέρας. Με συγχωρείτε, 26 πτώματα. Τα 23 από αυτά ήταν, όπως είπε, νεκροί, σκοτωμένοι από πραγματικά πυρά. Τα 17 από αυτά είχαν σφαίρες που εισήλθαν και εξήλθαν, κάτι το οποίο είναι μια καθαρή ένδειξη πραγματικών πυρών. Και τα υπόλοιπα, είπε ο υπάλληλος, είχαν ακόμη μέσα τους σφαίρες από πραγματικά πυρά. Και τρεις από αυτούς τους νεκρούς πέθαναν από ασφυξία. Συνεπώς, είναι δύσκολο να περιγραφεί αυτό που συμβαίνει, αλλά, ο κόσμος συνεχίζει να γεμίζει την πλατεία όλο και περισσότερο. Αυτό δε μπορεί να τερματιστεί μέσω βίας από το κράτος. Οπότε, δεν είμαι σίγουρος γιατί συνεχίζουν να αναπτύσσουν τέτοιες δριμείες τακτικές.
AMY GOODMAN:
Σάριφ, μπορείς να μας μιλήσεις για τη σημασία της πρότασης/προσφορά παραίτησης ολόκληρου του πολιτικού γραφείου, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Έσαμ Σάραφ; Στα πιο πρόσφατα νέα ακούσαμε ότι τονΜοχάμεντ Ελ Μπαραμπέι, νικητή του Νομπέλ Ειρήνης, πρώην επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας και προεδρικό υποψήφιο στην Αίγυπτο, τον προσέγγισαν για να γίνει ο προσωρινός Πρωθυπουργός.
SHARIF ABDEL KOUDDOUS:
Λοιπόν, όπως γνωρίζεις Έιμυ, το Ανώτατο Συμβούλιο ανέλαβε την 11η Φεβρουαρίου και βάσει αυτού έχει διοριστεί ένα υπουργικό συμβούλιο, ένας πρωθυπουργός, ο Έσαμ Σάραφ που ήταν ευνοημένος από πολλούς εκ των διαδηλωτών μετά τον εκτοπισμό του πρώτου πρωθυπουργού που είχαν επιλέξει, τον Άχμεντ Σάφι, μαζί με όλους τους υπουργούς, τον υπουργό εσωτερικών, όλους τους υπουργούς στο υπουργικό συμβούλιο. Έτσι, έχουν – υποθετικά η κυβέρνηση λειτουργεί στα υπουργεία κατά τους τελευταίους μήνες. Δεν έχουν απολύτως καμία εξουσία στη χώρα. Η εξουσία είναι το στρατιωτικό συμβούλιο, αυτό είναι ξεκάθαρο. Έχουν τόσο μικρή ισχύ που δε μπορούν ούτε να παραιτηθούν. Ο ίδιος ο Έσαμ Σάραφ, ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα παραιτηθεί τουλάχιστον δύο φορές και το στρατιωτικό συμβούλιο δεν έκανε δεκτή την παραίτησή του. Αυτοί δεν είναι η εξουσία εδώ.
Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή – ολόκληρη η κυβέρνηση μπορεί να παραιτηθεί, δεν (θα) είχε καμιά επιρροή στην Ταχρίρ. Μπορώ να το πω αυτό με απόλυτη σιγουριά.Αυτή είναι μια στάση ενάντια στον στρατό. Αυτή είναι μια στάση ενάντια στο Ανώτατο Συμβούλιο. Τα συνθήματα στην πλατεία είναι ενάντια στον Τεντάουι, είναι ενάντια στο στρατιωτικό συμβούλιο, περί αυτού πρόκειται.
Ο μόνος τρόπος που θα μπορούσε να σταματήσει όλο αυτό είναι να ληφθεί από το στρατιωτικό συμβούλιο κάποια σημαντική απόφαση, να παραιτηθούν ή κάτι άλλο, δεν είμαι σίγουρος τι, επειδή ο στρατός είναι επικεφαλής της χώρας. Έχουν σκοτώσει ανθρώπους, έχουν βασανίσει ανθρώπους, έχουν φυλακίσει 12.000 ανθρώπους με στρατιωτικές δίκες. Έχουμε δει εξάρσεις να συμβαίνουν, συγκρούσεις συνέβησαν στις 28 Ιουνίου, στις 9 Μαρτίου, στις 9 Απριλίου. Είδαμε στο Μασπέρο στο κτίριο της κρατικής τηλεόρασης στις 9 Οκτωβρίου όπου 27 άνθρωποι, κυρίως χριστιανοί κόπτες, σκοτώθηκαν. Δεν είναι αυτό για το οποίο ο κόσμος πάλεψε και δεν είναι αυτό για το οποίο έγινε η επανάσταση και πιστεύω αυτό που συνέβη τώρα είναι ότι αυτό τελικά “ξεχείλισε”. Αυτό ετοιμαζόταν/έβραζε για τόσο πολύ καιρό και τελικά ξεχείλισε και εκδηλώνεται αυτή τη στιγμή στην Ταχρίρ, το επίκεντρο της επανάστασης. Αλλά δεν είναι μόνο στην Ταχρίρ. Είναι στην Αλεξάνδρεια, είναι στο Σουέζ και αρκετές άλλες μεγάλες πόλεις σε όλη τη χώρα.
AMY GOODMAN:
Ποιος είναι ο Τεντάουι; Εξήγησέ μας ποιος είναι ο Αρχιστράτηγος Τεντάουι και τι περιμένεις ότι θα συμβεί. Πιστεύεις ότι νοείται το ενδεχόμενο να παραιτηθεί το στρατιωτικό συμβούλιο;
SHARIF ABDEL KOUDDOUS:
Ο Τεντάουι περιγράφεται σε ένα τηλεγράφημα του Γουίκιλικς, ένα τηλεγράφημα του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σαν το σκυλάκι (κανίς) του Μουμπάρακ. Είναι ο υπουργός Άμυνας του Μουμπάρακ. Υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας σε κυβερνήσεις του για 20 χρόνια. Το Ανώτατο Συμβούλιο των Ενόπλων Δυνάμεων είναι μια ομάδα στρατηγών πιστή στο προηγούμενο καθεστώς. Επομένως, πραγματικά αυτοί είναι ένα μέρος του προηγούμενου καθεστώτος και δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ τους, πολλοί πιστεύουν, ο Μουμπάρακ και το Ανώτατο Συμβούλιο – ότι είναι μέρος του καθεστώτος.Έτσι, εκείνος υπηρέτησε τον Μουμπάρακ πιστά για πολλά, πολλά χρόνια.
Μόλις έμαθα, ακριβώς πριν ξεκινήσει αυτή η μετάδοση ότι αναμένεται να κάνει μια ανακοίνωση “στον αέρα”. Δεν βγαίνει στην τηλεόραση και πολύ. Άλλα μέλη του Ανωτάτου Συμβουλίου όντως μιλούν στην τηλεόραση, αλλά εκείνος δεν έχει εμφανιστεί καθόλου και αναμένεται ότι θα δώσει κάποιου είδους ομιλία σήμερα. Δε γνωρίζω αν το στρατιωτικό συμβούλιο θα παραιτηθεί. Δε γνωρίζω τι πρόκειται να συμβεί τις επόμενες ημέρες, είναι πολύ απρόβλεπτα όλα. Αλλά, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αυτό που συμβαίνει μόλις μερικές εκατοντάδες μέτρα από εδώ είναι μια εξέγερση που δε θα σταματήσει και δε θα συμβιβαστεί με μικρές παραχωρήσεις.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Έχουν πραγματικά τραυματίσει τόσους πολλούς ανθρώπους. Όπως είπα, δεν πρόκειται ποτέ να μάθουμε τον πραγματικό αριθμό των τραυματιών επειδή ουσιαστικά τους παρέχεται βοήθεια στην πλατεία, κατά χιλιάδες κάθε λεπτό.
Και συνεπώς, ο κόσμος δεν το κάνει αυτό για να παραιτηθεί το προσωρινό υπουργικό συμβούλιο ή κάτι παρόμοιο. Σχεδόν θυμίζει την αρχή της Επανάστασης της 25ης Ιανουαρίου, στις 28 Ιανουαρίου ο Μουμπάρακ απέλυσε ολόκληρο το υπουργικό συμβούλιο και διόρισε αντιπρόεδρο τον Ομάρ Σουλεϊμάν, λες και αυτό θα έκανε τον κόσμο να σταματήσει την επανάσταση. Έτσι, δε γνωρίζω τι πρόκειται να συμβεί, αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι κάτι νέο συμβαίνει, μια νέα εξέγερση συνέβη στην πλατεία Ταχρίρ και πρόκειται να χρειαστεί να γίνει κάτι πολύ μεγάλο για να σταματήσει αυτή.
AMY GOODMAN:
Η εμπλοκή των ΗΠΑ με τον Αιγυπτιακό Στρατό, Σάριφ. Κοιτώντας τη δήλωση του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζέι Κάρνεϋ, βλέπουμε ότι είπε “κάνουμε έκκληση για συγκράτηση προς όλες τις πλευρές έτσι ώστε οι Αιγύπτιοι να προβούν μαζί στην σφυρηλάτηση μιας ισχυρής και ενωμένης Αιγύπτου”. Μια έκκληση προς όλες τις πλευρές για συγκράτηση.
Αυτή δεν ήταν αντίδραση πριν την πτώση του Μουμπάρακ κατά την πρώτη εξέγερση της Ταχρίρ;
SHARIF ABDEL KOUDDOUS:
Ναι, τα έχουμε ακούσει αυτά και παλιότερα. Αυτή είναι η καθιερωμένη γλώσσα της Κυβέρνησης των ΗΠΑ όταν απευθύνεται σε μια κυβέρνηση με την οποία έχει συμμαχήσει και σίγουρα είναι σύμμαχοι με αυτήν την κυβέρνηση, την στρατιωτική.
Τους χρηματοδοτούν με το ποσό των 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανά έτος. Το δακρυγόνο και αυτό δεν χάνεται μέσα στους διαδηλωτές, το γνωρίζουν αυτό, προέρχεται από την Πενσυλβάνια, πολλοί από αυτούς έρχονται σε μένα και μου ζητούν να διαβάσω την ετικέτα όπου λέει “κατασκευασμένο στην Πενσυλβάνια”, όπου λέει το όνομα της εταιρείας.
Αυτή η γλώσσα της συγκράτησης και για τις δύο πλευρές – δεν υπάρχει αμφιβολία ότι συνέβησαν συγκρούσεις στην αρχή. Διαδηλωτές πέταξαν πέτρες στην αστυνομία. Όπως είπα, πέφτουν βόμβες μολότοφ πότε-πότε. Αλλά, δεν υπάρχει αμφιβολία για το ποιοι είναι τα θύματα, ποιος τραυματίζεται εδώ πέρα, ποιος χρησιμοποιεί αφόρητη ποσότητα βίας ενάντια στην άλλη πλευρά και αυτή είναι η αστυνομία.
Είδαμε – αυτά είναι πραγματικά σοκαριστικά βίντεο, επίσης. Το Σάββατο προσπάθησαν – με συγχωρείτε, οι μέρες είναι λίγο ασαφείς επειδή βρίσκομαι στην πλατεία συνεχώς, αλλά το Σάββατο προσπάθησαν να καθαρίσουν την πλατεία. Έριξαν πολύ δακρυγόνο και εισήλθαν και στην μια πλευρά ήταν η αστυνομία και στην άλλη πλευρά ο στρατός. Και χτυπούσαντον κόσμο και μερικοί άνθρωποι έπεσαν, πυροβολήθηκαν ή έπεσαν κάτω. Και υπάρχουν βίντεο με την αστυνομία και τη στρατιωτική αστυνομία να σύρει σώματα, φαινομενικά άψυχα – δε γνωρίζουμε αν ήταν εν ζωή ή όχι, αλλά σίγουρα ήταν αναίσθητοι – να τους σύρουν μέχρι μια στοίβα από σκουπίδια και απλά να περπατούν γύρω χωρίς να τους δίνουν καμία ιατρική φροντίδα. Υπάρχουν βίντεο με αυτούς να τραβούν μια γυναίκα από τα μαλλιά διασχίζοντας τον δρόμο, να χτυπούν ηλικιωμένους. Έχω δει πολλά παιδιά σοβαρά τραυματισμένα.
Επομένως, το να καλέσεις σε συγκράτηση και τις δύο πλευρές είναι πραγματικά αρκετά γελοίο.
AMY GOODMAN:
Σάριφ, οι βουλευτικές εκλογές την Δευτέρα, ποια είναι η σημασία τους υπό το φως αυτής της μαζικής διαμαρτυρίας, της “πορείας ενός εκατομμυρίου ανθρώπων” για την οποία υπάρχει κάλεσμα σήμερα;
SHARIF ABDEL KOUDDOUS:
Οι εκλογές έχουν – εμείς τις περιμένουμε να έρθουν. Αυτή τη στιγμή, δεν βλέπω πως οι εκλογές μπορούν να γίνουν ενώ συμβαίνουν όλα αυτά. Οι εκλογές έχουν γίνει τόσο περίπλοκες και μπερδεμένες και ελεγχόμενες από το στρατιωτικό συμβούλιο. Αυτοί προσπαθούν να ελέγξουν την διαδικασία, να ελέγξουν το αποτέλεσμα, να ελέγξουν την σύνταξη του συντάγματοςστο οποίο, αυτή τη στιγμή, η βουλή που εκλέγεται σύμφωνα με τις ισχύουσες προτεινόμενες κατευθυντήριες γραμμές του Ανωτάτου Συμβουλίου, πραγματικά δεν έχει και πολλή ισχύ. Το Ανώτατο Συμβούλιο υποτίθεται ότι θα επιλέξει τα 80 από τα 100 άτομα που υποτίθεται ότι θα – τη Συντακτική Συνέλευση – που υποτίθεται θα γράψουν ένα σύνταγμα, έτσι η βουλή επιλέγει μόνο 20.
Το Ανώτατο Συμβούλιο θα διορίσει τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η Βουλή δεν το κάνει αυτό. Συνεπώς, είναι ασαφές τι ακριβώς θα κάνει αυτή η Βουλή, τι πρόκειται να λάβει σαν εντολή. Και αυτό είναι, πιστεύω, πολύ μεγαλύτερο από τις εκλογές, αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Δε μπορώ να φανταστώ ότι – ίσως να λάβουν χώρα σε μερικές ημέρες. Δε μπορώ να δω πως νόμιμες εκλογές μπορούν να λάβουν χώρα όταν έχεις τέτοια κρατική βαναυσότητα να συμβαίνει στην καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας.
Και έχουμε δει πολιτικά κόμματα να φλυαρούν και να μιλούν για το τι συμβαίνει αυτές τις τελευταίες ημέρες όπως το κόμμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, έχουν – αυτή είναι η κίνηση, το κόμμα τους ονομάζεται “Κόμμα της Ελευθερίας και της Δικαιοσύνης” (The Freedom and Justice Party) – έχουν πει ότι δε θα λάβουν μέρος. Εξέδωσαν μια ανακοίνωση λέγοντας ότι δε θα λάβουν μέρος στην “Πορεία του Ενός Εκατομμυρίου” σήμερα, επειδή έχουν να κερδίσουν, πιθανώς, έχουν να κερδίσουν από τις εκλογές. Είναι μια πολύ οργανωμένη πολιτική δύναμη και αναμένεται να πάνε αρκετά καλά και να κερδίσουν ένα μεγάλο αριθμό θέσεων στην Βουλή. Και έτσι, αντί πραγματικά να εστιάζουν σε αυτό που πολλοί αναγνωρίζουν σαν το πραγματικό πρόβλημα, που είναι το στρατιωτικό συμβούλιο, εστιάζουν στα δικά τους συμφέροντα.
Πολλές ομάδες φιλελεύθερων, πολιτικά κόμματα, έχουν κάνει συμβιβασμούς με το Στρατιωτικό Συμβούλιο τους τελευταίους 10 μήνες φοβούμενοι τους “Αδελφούς Μουσουλμάνους” και την άνοδο των Ισλαμιστών και με κάποιον τρόπο την απόκτηση από αυτούς της εξουσίας της χώρας και την δημιουργία ενός Ισλαμιστικού κράτους ή την αφαίρεση της αστικής κατάστασης. Και έτσι, έκαναν συμβιβασμούς με τον στρατό επίσης. Συνεπώς, έχεις αυτό το, κάπως, αυτήν την πολιτική να συνεχίζεται και αυτό που ξεχνιέται είναι γιατί ο κόσμος βγήκε στους δρόμους αρχικά.
Τα αιτήματα ήταν για ψωμί, ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο κόσμος νιώθει ότι αυτό δεν έχει επιτευχθεί και έτσι λένε “es-sawra mustamirra”, που σημαίνει “η επανάσταση συνεχίζεται”.
AMY GOODMAN:
Σάριφ, θέλω να σε ευχαριστήσω που ήσουν μαζί μας. Σε παρακαλώ να προσέχεις σήμερα που θα βγεις έξω.
Συνεχίζοντας θα καλύπτει τις διαδηλώσεις, όπως έχει κάνει όλη την εβδομάδα.
Και πάλι, τα τελευταία νέα, τουλάχιστον 33 άνθρωποι είναι νεκροί και τουλάχιστον 1.500 είναι τραυματισμένοι. Όπως ο Σάριφ είπε στην ανταπόκρισή του, η Ταχρίρ είναι το μεγαλύτερο νοσοκομείο στον κόσμο.
Και απλά κοιτώντας στο άρθρο της Γκάρντιαν, λέει ότι τα δακρυγόνα που χρησιμοποιήθηκαν από τα στρατεύματα του Υπουργείου Εσωτερικών στην πλατεία Ταχρίρ στο Κάιρο, είναι προμήθειες από αμερικανική εταιρεία, οι διαδηλωτές λένε ότι στα φυσίγγια που συγκεντρώθηκαν από τον χώρο είναι σημειωμένα το όνομα και η διεύθυνση της εταιρείας Combined Systems Inc ή CSI. Η εταιρεία βρίσκεται στην Τζέιμστάουν, στην Πενσυλβάνια. Ειδικεύεται στην προμήθεια αυτών που αποκαλεί “συσκευές ελέγχου πλήθους” (xrowd xontrol devices) σε στρατούς και υπηρεσίες Εσωτερικής Ασφάλειας παγκοσμίως. Επίσης κατασκευάζει φονικό στρατιωτικό εξοπλισμό.
Είναι το Democracy Now!,
“The War and Peace Report”.
Είμαι η Έιμυ Γκούντμαν.
—- τέλος μετάφρασης —-




Μια προηγούμενη ανταπόκριση για το θέμα υπάρχει στο DemocracyNoW! και έχει μεταφραστεί εδώ: “Αίγυπτος: Διαδηλώσεις στην πλατεία Ταχρίρ – 35 νεκροί  http://wp.me/p1pa1c-epR (αλλά με τα χθεσινά δεδομένα είναι 33 οι νεκροί, σύμφωνα με τo DemocracyNow!)
koula, the trell
ΥΓ Αν εντοπίσετε λάθη στη μετάφραση ή έχετε παρατηρήσεις σχετικές με τοκείμενο, μπορείτε να τα αφήσετε σε σχόλιο. Ευχαριστώ εκ των προτέρων! :)
ΥΓ2 Δυστυχώς, δεν έχω προλάβει να δω εξελίξεις από χθες… και μπορεί να έχουν “ξεπεραστεί” όσα αναφέρονται πιο πάνω, αλλά ας υπάρχει σαν κείμενο… για αυτούς που δε μπορούν να “ανοίξουν” το βίντεο (καλημέρες παλιοτρόλι!).
ΥΓ3 ευχαριστώ τον μανικάκο! :D

parallhlografos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου