Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2011

Το καυτό έγγραφο που θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου ( Άρθρο του Tyler Durden δημοσιευμένο στο zerohedge.com,στις 9/5/2010)

Στις 9 Μαϊου του 2010 στο site zerohedge.com, δημοσιεύτηκε από τον Δημοσιογράφο Tyler Durden το παρακάτω άρθρο.


http://www.zerohedge.com/article/smoking-gun-document-could-terminate-george-papandreous-career

Λίγες μόλις μέρες πρίν, στις 5 και 6 του Μάη, η Αθήνα είχε συγκλονιστεί από μεγαλειώδεις διαδηλώσεις εκατοντάδων χιλιάδων λαού που παρά τον δολοφονικό εμπρησμό του υποκαταστήματος της Marfin Bank της οδού Σταδίου και τον θάνατο τριών εργαζομένων εγκλωβισμένων στο κλειδωμένο κτίριο, Πολιόρκησαν για ώρες το Κοινοβούλιο επιχειρώντας κάποιες στιγμές και την έφοδο στο κτίριο από τις σκάλες του Άγνωστου Στρατιώτη προκειμένου να ματαιώσουν την ψήφιση του "μνημονίου" και της "δανειακής σύμβασης" που εκείνο το διήμερο είχε φέρει η Κυβέρνηση Παπανδρέου για κύρωση στη Βουλή.

Για να θυμηθούμε κάποιες στιγμές εκείνων των ημερών:



Δείτε επίσης:



Epeisodia kentro Athina 5/5  

http://www.youtube.com/watch?v=bS8XMj807qA&feature=fvwrel

tvxs/ Πυρκαγια στη Marfin  

http://www.youtube.com/watch?v=Tp31CG6hIwE&feature=related

http://tvxs.gr/node/57886 

report24.gr- 3 νεκροί στην Marfin στην οδο Σταδίου 5/5/2010

http://www.youtube.com/watch?v=G53nWd5yCfU

 

Υποδοχή Βγενόπουλου.



Προεκλογικές Δηλώσεις Παπανδρέου, Παπακωνσταντίνου και ανάλυση Max Keiser


ΒΟΥΛΗ 6/5/2010 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΧΩΡΗΣΗ ΣΤΟ ΔΝΤ -8


6/5/2010 ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ



Το «Μνημόνιο»

Ν. 3845/10 ( ΦΕΚ 65 Α/6-5-2010 ) : Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη – μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

http://www.kwdix.gr/client_files/Misthodosia/Bibliothiki/N_3845_2010.pdf


Ακολουθεί η Μετάφραση του άρθρου:


The Smoking Gun Document That Could Terminate George Papandreou's Career

 

Tyler Durden's picture
   



Η μετάφραση έγινε από το blog: "για την κοινωνική αριστερά"


Το καυτό έγγραφο που θα μπορούσε να τερματίσει την καριέρα του Γιώργου Παπανδρέου

Υποβλήθηκε από τον Tyler Durden στις 9/5/2010

Ας ξαναθυμηθούμε για λίγο τα γεγονότα της περασμένης εβδομάδας: η απότομη πτώση ρεκόρ της αγοράς - η οποία σίγουρα επιτάθηκε από την έξαλλη πορεία των HFT (High Frequency Trading) αλγόριθμων αυτόματων χρηματιστηριακών συναλλαγών – προκλήθηκε κατά ένα μεγάλο μέρος της από τις ζωντανές μεταδόσεις της περικύκλωσης του Ελληνικού Κοινοβουλίου την Πέμπτη το βράδυ στην Αθήνα.

Ο λόγος της περικύκλωσης ήταν η γενική δυσαρέσκεια του ελληνικού πληθυσμού με τα επικείμενα μέτρα λιτότητας που θα επιβάλλει το ΔΝΤ, το οποίο αποτελεί πλέον τον de facto σωτήρα, όχι μόνο της Ελλάδας αλλά όλων των χωρών των PIIGS και - σύντομα – και των χωρών που αποτελούν τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ΔΝΤ με τη σειρά του έπρεπε πλέον να παρέμβει, αφού η ΕΕ συνειδητοποίησε ότι η χρήση ενός άδειου «μπαζούκα του Paulson» -

(στμτφ: από την φράση του Hank Paulson, Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, στην ακρόαση της Επιτροπής για τις Τράπεζες της Γερουσίας στις 15 Ιουλίου 2008: «Αν έχεις ένα μπαζούκα στην τσέπη σου και οι άνθρωποι το ξέρουν, τότε πιθανώς δεν θα χρειαστεί να το χρησιμοποιήσεις»),

όπως έχουμε γράψει εκτενώς - δεν λειτούργησε στο παρελθόν, και δεν θα λειτουργούσε και τώρα (πέρα από τις εκστρατείες χαρακτηρισμού των εμπόρων CDS ως αποδιοπομπαίων τράγων), και επίσης συνειδητοποίησε ότι είναι υπερβολικά κατακερματισμένη πολιτικά για να σώσει την Ελλάδα από μόνη της, κάτι που στην ουσία επιβεβαιώνει ότι η Ευρωπαϊκή Νομισματική Ένωση είναι μια απάτη και το ευρώ βρίσκεται στο νεκροκρέβατό του.

Και τελικά το συμπέρασμα είναι ένα, η ρευστότητα: Η Ελλάδα ήταν πλήρως ενήμερη για την θλιβερή κατάσταση των οικονομικών υποθέσεων της εδώ και πολύ καιρό, και σε αντίθεση με κάθε υπερχρεωμένη αμερικάνικη εταιρεία Υψηλών Αποδόσεων, που λυσσασμένα αναχρηματοδοτεί το χρέος της ή προχωρά στην έκδοση μετοχών για να διορθώσει (έστω και προσωρινά) τον ισολογισμό της, η Ελλάδα δεν επωφελήθηκε από μια γενναιόδωρη αγορά να ενισχύσει την ρευστότητά της.

Λοιπόν, μπορεί κάποιος να πει ότι κανείς δεν παρουσίαζε χαρτιά με όρους στον Γιώργο Παπανδρέου, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, στις αρχές δηλαδή του 2010, δίνοντας στη χώρα φθηνή και άφθονη χρηματοδότηση, η οποία εάν πραγματοποιούνταν θα μπορούσε να έχει ως αποτέλεσμα όχι μόνο το ΔΝΤ να μην εμπλεκόταν, και τα μέτρα λιτότητας να μην εφαρμόζονταν, αλλά θα εξασφάλιζε μια πολύ ομαλότερη κυριαρχική διαδικασία μετάβασης, η οποία τουλάχιστον θα μπορούσε να εξασφαλίσει στην χώρα άλλους 6 μήνες πίστωσης χρόνου, κατά τους οποίους η παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να είχε δώσει την εντύπωση ότι επουλώθηκε επαρκώς, με την αβροφροσύνη της αργής και βαθμιαίας κατάρρευσης της αγοράς (βλ. HFT).

Όλο αυτό αλλάζει σήμερα – το Ελληνικό blog DosePasa έχει κυκλοφορήσει διάφορα καυτά έγγραφα στα οποία η Εταιρεία Ιδιωτικών Επενδυτικών Κεφαλαίων HAYMAN, με έδρα την Βοστώνη (δεν έχει καμία σχέση με την εταιρεία Bass Kyle, τουλάχιστον καμιά που να μπορέσαμε εμείς να βρούμε), αποκαλύπτει την πρόθεση να προσφέρει στην Ελλάδα δάνειο 20 δισ. Ευρώ, μέσω ενός μη δεσμευτικού μνημονίου κατανόησης με επιτόκιο περίπου ίσο με το LIBOR σύν 125 μονάδες βάσης, το Φεβρουάριο του 2010.

Εάν τα έγγραφα αποδειχτούν νόμιμα - και με μια πληθώρα από υπογραφές υψηλά ιστάμενων στελεχών, μάλλον είναι δύσκολο να αποτελούν προϊόν πλαστογραφίας – η Αθήνα, κατά πάσα πιθανότητα θα ζητάει τώρα πια το κεφάλι του Γ-ΠΑΠ επί πίνακι, ή τουλάχιστον μία πειστική εξήγηση γιατί αρνήθηκε να κάνει αυτή την συναλλαγή που εμπεριείχε πολύ ευεργετικούς για την Ελλάδα όρους, η οποία - το πιο σημαντικό είναι αυτό- δεν προϋπέθετε τα μέτρα λιτότητας του ΔΝΤ, τα οποία έχουν προκαλέσει τόσο μεγάλη κατάπληξη μέχρι σήμερα, για να μην αναφέρουμε την εγγύτητά τους ως αιτία για τη μεγαλύτερη πτώση της αγοράς στην ιστορία.

Παρακάτω είναι σκαναρισμένα τα έγγραφα που αναφέρονται.

Η αλληλουχία των γεγονότων είναι μάλλον απλή: στις αρχές Ιανουαρίου η Hayman προσεγγίζει τον Γ-Παπ άμεσα με μία προσφορά δανείου 7 δις ευρώ με επιτόκιο Libor + 125. Ένα μήνα αργότερα, το προσφερόμενο ποσό αυξάνεται σε 20 δισ. ευρώ, και ενώ το επιτόκιο του δανείου είναι άγνωστο δεν μπορεί να είναι πολύ υψηλότερο.

Το πιο αστείο όμως είναι ότι το νομικό πρόσωπο που διαπραγματεύτηκε για λογαριασμό της Ελλάδας είναι το διαβόητο ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΟ ΤΑΜΙΕΥΤΗΡΙΟ, το οποίο όπως είχαμε αναφέρει προηγουμένως είχε αποκαλυφθεί ως το μέρος εκείνο που αγόραζε σημαντικές ποσότητες CDS για την ίδια την Ελλάδα.

Αυτό που είναι ακόμη πιο αστείο είναι το σημείο 6 του Μνημόνιου Κατανόησης: «Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, επίσης, ότι το δεύτερο μέρος [Hayman] δεν θα αντισταθμίσει τον πιστωτικό κίνδυνο της Ελληνικής Δημοκρατίας στην αγορά των CDS." Τώρα αυτό είναι καθαρή κωμωδία: Η Ελλάδα μπορεί να βυθίστηκε λόγω της ανόητης επιμονής της ότι οποιοσδήποτε επίσημος αντισυμβαλλόμενος για συναλλαγές νέας έκδοσης ομολόγων θα απαγορεύεται να αντισταθμίσει την έκθεσή του στον πιστωτικό κίνδυνο. Είμαστε πεπεισμένοι ότι εξ’ αιτίας αυτού πιθανώς να βυθίστηκε η συμφωνία, αν και δεν γνωρίζουμε με σιγουριά τι έγινε με τις διαπραγματεύσεις μετά τις 8 Φεβρουαρίου.

Είμαστε σίγουροι ότι Hayman ξανασκέφτηκε την αδυναμία να αντισταθμίσει τον πιστωτικό κίνδυνο από την γενναιόδωρη προσφορά τους και είπαν στην Ελλάδα ότι υπαναχωρεί.
Το θλιβερό αποτέλεσμα - τρεις μήνες αργότερα, τα spreads των ελληνικών διετών ομολόγων είναι στο 20% +. Έχουμε αναφερθεί επανειλημμένα ότι η δυνατότητα αντιστάθμισης πιστωτικού κινδύνου μέσω CDS είναι απολύτως απαραίτητη για κάθε νέα εκδοτική δραστηριότητα ομολόγων. Η Ελλάδα δεν το είχε συνειδητοποιήσει αυτό - και τώρα είναι σε πτώχευση.

Είναι πιθανό ότι περίπου στο ίδιο διάστημα, η Ελλάδα φλέρταρε επίσης με τη Ρωσία και την Κίνα σχετικά με πιθανά δάνεια διάσωσης, όπως επίσης έχουμε αναφέρει στο παρελθόν. Οι συνομιλίες αυτές, επίσης, δεν οδήγησαν πουθενά.

Εν ολίγοις Ελλάδα είπε όχι τόσο σε μια προσπάθεια διάσωσης βασισμένη σε ένα Αμερικάνικο κεφάλαιο, καθώς και σε κυρίαρχα ανοίγματα διάσωσης από σημαντικές μη-αμερικανικές ξένες δυνάμεις.
Στο τέλος η αγορά σταμάτησε την μπλόφα της χώρας και η Ελλάδα έχει τώρα αναδιπλωθεί, παγιδευμένη σε όλους και οποιουσδήποτε όρους λιτότητας θα επιβάλλει το ΔΝΤ.

Το τελικό συμπέρασμα όσον αφορά στον Γ-ΠΑΠ, είναι ότι τώρα υπάρχει ένα καυτό έγγραφο (εκκρεμεί πιστοποίηση - έχουμε καλέσει τον Όμιλο Hayman στο τηλέφωνο 617-217​​-2084 για ένα επίσημο σχόλιο, αλλά έχουμε πάρει μόνο απάντηση από τηλεφωνητή, κάτι που δεν αποτελεί έκπληξη δεδομένου ότι είναι Κυριακή), που δείχνει ότι η Ελλάδα, όσον αφορά στο κοινό, θα μπορούσε να έχει αποφύγει ή τουλάχιστον να καθυστερήσει την επιβολή της λιτότητας.

Και αυτό θα είναι πιθανώς το θέμα που θα σπάσει την πολιτική καριέρα του Γ-Παπ, και που θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε ακόμα πιο βίαιες ταραχές (σίγουρα όχι πλέον σε απ’ ευθείας μετάδοση από το CNBC, καθώς η τιμή της μετοχής της GE τείνει να συσχετίζεται αντιστρόφως ανάλογα με τον αριθμό των ατόμων που παρακολουθούν το CNBC και πανικοβάλλονται) στην Αθήνα στις επόμενες ημέρες.

Η επιστροφή της μαζικής καθημερινής αστάθειας στις αγορές μετοχών των ΗΠΑ είναι πλέον εδώ.

Η μετάφραση έγινε από το blog: "για την κοινωνική αριστερά"

Σε ποιά έγγραφα αναφέρεται ο δημοσιογράφος  του zerohedge, Tyler Durden;

Γιατί τα έγγραφα δεν είναι πλέον αναρτημένα στο άρθρο του;
Γιατί όλοι οι σύνδεσμοι προς το blog dosepasa που παραθέτει είναι ανενεργοί; 
Και γιατί όταν κανείς προσπαθήσει να μπεί στις διευθύνσεις των εγγράφων , βρίσκεται απέναντι στο περίφημο error 404 (η σελίδα δεν υπάρχει)
Πού μπορεί να τα βρεί κανείς;

Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου