Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Η μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων και το παρασκήνιο με την Modern Times του Κ.Γιαννικου.

Πολύ πριν από τη σύλληψη του διευθύνοντος συμβούλου του Alter Κώστα Γιαννίκου στις αρχές της εβδομάδας και πριν γίνει ευρύτερα γνωστή η υπόθεση των μεγάλων υποχρεώσεων του σταθμού, ο ίδιος και η γυναίκα του Κατερίνα, σύμφωνα με στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ», ξεκίνησαν να μεταβιβάζουν περιουσιακά τους στοιχεία στα τρία παιδιά τους.

Από το καλοκαίρι του 2010 δρομολογείται η διαδικασία μεταβίβασης μιας σειράς ακινήτων στο πλαίσιο γονικών παροχών που περιλαμβάνουν ακίνητο στη Βούλα της Ρόδου, στο Ντράφι, στην Κυψέλη, δύο κτήματα στην Αγία Μαρίνα, διαμέρισμα στην Καλλιθέα, δύο διαμερίσματα στη Βούλα και μερίδες επί εκτάσεων στο Αλεποχώρι.

Παράλληλα, τα τρία παιδιά του επιχειρηματία εμφανίζονται να μεταβιβάζουν έναντι
επτά εκατομμυρίων ευρώ (6.955.917,68), στις 12 Απριλίου του 2011, 45 χιλιάδες μετοχές της εταιρείας ΕΛΛ.ΘΕΑ - Ελληνική Θεαμάτων Ανώνυμη Εμπορική και Τεχνική Εταιρεία και διακριτικό τίτλο «EΛΛ.ΘΕΑ Α.Ε.», έναντι τιμήματος 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αγοραστής είναι η Συμμετοχική Επενδυτική Θεαμάτων Ανώνυμη Εταιρεία και εκπροσωπείται από τον Α.Κ., συγγενικό πρόσωπο δικηγόρου του Alter, στην αίτηση και υπαγωγή του στο καθεστώς προστασίας από τους πιστωτές.

Η αγοράστρια εταιρεία ιδρύθηκε μόλις δύο εβδομάδες πριν από τη μεταβίβαση και η καταχώρισή της στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιρειών δημοσιεύθηκε στο Φύλλο της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως 2813 με ημερομηνία ανακοίνωσης την 9η Μαΐου. Το τίμημα των 7 εκατ. καταβλήθηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κ» με 1,7 εκατ. ευρώ σε μετρητά ενώ τα υπόλοιπα 5,3 εκατ. με κατάθεση σε λογαριασμούς ελληνικής τράπεζας (5021015864970, 5021005855531, 5021005791931) «ή και σε άλλον υποδεικνυόμενο», όπως αναφέρεται, από τους πωλητές τραπεζικό λογαριασμό.

Για τη μεταβίβαση αυτή, όπως προκύπτει από το ιδιωτικό συμφωνητικό, καταβλήθηκαν από τους πωλητές κανονικά οι προβλεπόμενοι φόροι που ήταν της τάξης των 350 χιλιάδων. Ολα τα παραπάνω αποτελούν προφανώς περιουσιακά στοιχεία τα οποία ενδεχομένως να δεσμεύονταν για την κάλυψη υποχρεώσεων που βαρύνουν ή καταλήγουν στον διευθύνοντα σύμβουλο του καναλιού.

Modern Times

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες ανθρώπων που έχουν γνώση των όσων ελάμβαναν χώρα στην υπόθεση, η εκδοτική Modern Times A.E. -η οποία ελέγχεται από συμφέροντα της οικογένειας του Κώστα Γιαννίκου- αγόραζε σε πολύ ακριβότερες των πραγματικών τιμές τα πνευματικά δικαιώματα για την αναπαραγωγή ταινιών από offshore κυπριακές εταιρείες που ελέγχονταν επίσης από τον ίδιο.

Αυτές με τη σειρά τους είχαν αποκτήσει τα δικαιώματα αυτά από άλλες εταιρείες, που όμως τα είχαν αγοράσει όχι μόνο σε πολύ χαμηλότερες τιμές, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις (οπτικοακουστικού υλικού που είναι ελεύθερο δικαιωμάτων) ακόμα και δωρεάν, ισχυρίζονται οι ίδιες πηγές. Ως συνδεόμενες με τον επιχειρηματία εταιρείες αναφέρονται, μεταξύ άλλων, offshore όπως οι Everend και Skarlet Sky. Η δυνατότητα της Modern Times να καταβάλει τα υπερτιμολογημένα δικαιώματα εξηγείται, σύμφωνα με τις σχετικές πληροφορίες, από σειρά αυξήσεων κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών.

Εχοντας εγγράψει τις υψηλότερες των αρχικών αξίες του οπτικοακουστικού υλικού στα περιουσιακά της στοιχεία, η Modern Times το μεταβίβαζε, όπως φαίνεται, με τη σειρά της σε ακόμα υψηλότερες τιμές σε συνδεόμενες διαφημιστικές εταιρείες, από τις οποίες ελάμβανε μεταχρονολογημένες επιταγές. Τις επιταγές αυτές παρείχε ως εξασφάλιση (collateral) σε τράπεζες για να λάβει χρηματοδοτήσεις, όπως προκύπτει από δανειακές συμβάσεις που έχει στη διάθεσή της η «Κ». Είναι χαρακτηριστικό ότι κεφάλαια αξίας 7 εκατομμυρίων ευρώ αντλήθηκαν με μόνον δύο αυτού του τύπου δανειακές συμβάσεις.

Τελικώς οι διαφημιστικές, έπειτα και από νέα προσαύξηση στην τιμή, μεταβιβάζουν τα δικαιώματα αυτά στο Alter δίνοντας στον σταθμό μεταχρονολογημένες επιταγές. Ετσι, αναφέρουν οι ίδιες πάντα πηγές, «ελέγχεται η αλυσίδα των επιταγών ώστε να μην εμφανίζονται από τις διαφημιστικές επιταγές προς πληρωμή, εάν δεν έχουν εξοφληθεί πρώτα οι επιταγές της Modern Times».

Παράλληλα το Alter φέρεται να αναθέτει στις διαφημιστικές διάφορες εργασίες, όπως επεξεργασίας τηλεοπτικών προγραμμάτων, με υψηλά τιμήματα, με στόχο ο ΦΠΑ των μεταξύ τους συναλλαγών να «πιστώνεται». Εν κατακλείδι, το Alter φέρεται να υπέγραφε συμβάσεις με τη Modern Times με υπερτιμολογημένες τις αξίες των εσωτερικών προγραμμάτων του, ενώ η Modern Times σύναπτε παράλληλα συμβάσεις (αντίστροφες) των υπερτιμολογημένων εκδοτικών της προϊόντων προς το Alter, ώστε να πιστώνεται ο ΦΠΑ, εξηγούν οι σχετικές πληροφορίες.


kathimerini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου