Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Δεκαεξίμισι χρόνια κάθειρξη σε στέλεχος πολυεθνικής για το θάνατο 7 εργαζομένων

Την ενοχή του διευθύνοντος συμβούλου της ιταλικής θυγατρικής της γερμανικής χαλυβουργίας ThyssenKrupp και την καταδίκη του σε ποινή κάθειρξης 16,5 ετών επέβαλε το δικαστηριο του Τορίνο για την υπόθεση πυρκαγιάς, που είχε στοιχίσει τη ζωή επτά εργαζομένων το 2007.

Ακολουθώντας την εισαγγελική εισήγηση, το δικαστήριο εκτός από την ενοχή του διευθύντοντος συμβούλου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση, καταδίκασε ακόμα πέντε κατηγορουμένους, όλοι τους στελέχη της εταιρίας.

Οι ποινές κάθειρξης γι αυτούς....
...ξεπερνούν τα 10 έτη, με τουυς τέσσερις να καταδικάζονται σε 13,5 χρόνια, όπως ήταν και η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας επί των ποινών.

Το δικαστήριο δεν άφησε "αλώβιτη" την ThyssenKrupp, η οποία δικαζόταν ωσεί ηθικού προσώπου. Με το σκεπτικό ότι η εταιρία ήταν υπεύθυνη για την πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί, της επέβαλε χρηματικό πρόστιμο, ύψους 1 εκατ. ευρώ.

Εκτός από την καταβολή του προστίμου, το δικαστήριο αποφάσισε ότι η ιταλική θυγατρική της γερμανικής χαλυβουργίας δεν θα εισπράττει χρήματα από κρατικές συμβάσεις για χρονική περίοδο έξι μηνών. Ακόμη, της επιβλήθηκε να δημοσιεύσει ιδίοις εξόδοις την απόφαση στις μεγάλες ιταλικές εφημερίδες ενώ της απαγορεύθηκε να διαφημίζει τα προϊόντα της στη χώρα για έξι μήνες.

Σύμφωνα με τα διεθνή δίκτυα, ένας από τους συνηγόρους της υπεράσπισης μετά την ανάγνωση της απόφασης από την πρόεδρο της έδρας, υποστήριξε ότι "είμαστε εντελώς ανικανοποίητοι και θα εφεσιβάλουμε (την απόφαση). Αλλά δεν πιστεύω ότι θα αποσπάσουμε πολλά".

Από την άλλη πλευρά, ο δημόσιος κατήγορος Ραφαέλε Γκουαρινιέλο, ο οποίος σημείωσε πως "σημαίνει πολλά για την υγεία και την ασφάλεια των χώρων εργασίας, καλωσόρισε την απόφαση.

http://www.enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου