Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Πωλούνται πακέτα ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ

Στον μονόδρομο των αποκρατικοποιήσεων αποφασίζει να βαδίσει η κυβέρνησ, αναγκασμένη να αγνοήσει τις εκ των έσω αντιδράσεις και διαφωνίες. Η αρχή θα γίνει με την μεταβίβαση πακέτου μετοχών του ΟΤΕ στην Deutsche Telekom, μέσα στους αμέσως προσεχείς μήνες. Θα ακολουθήσει η πώληση μεγάλων πακέτων μετοχών (τουλάχιστον 15-17%) του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ, της ΑΤΕ και της ΔΕΠΑ. Το σχέδιο παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών και το περιεχόμενο του είχψε άμεσο θετικό αντίκτυπο στις αγορές, μετά τη μετάδοση των πρώτων πληροφοριών από το Reuters.
Στη μακρά λίστα μικρών και μεγάλων εταιριών (ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ κλπ) μπαίνουν ακόμα και οι εταιρίες υδρεύσεως ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ, για τις οποίες όμως θα προτιμηθεί να δοοθούν πακέτα σε στρατηγικούς επενδυτές.
Η κρατική συμμετοχή στη ΔΕΗ και στη ΔΕΠΑ θα μειωθεί σε 34%, αλλά το Δημόσιο θα διατηρήσει , διατηρώντας ωστόσο το management. Επιπλέον, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε σταδιακή μείωση της κρατικής συμμετοχής στον Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", με την πώληση σημαντικού ποσοστού, σε συνδυασμο με την εισαγωγή της εταιρίας στο ΧΑ.
Από την πώληση μετοχών εισηγμένων εταιριών υπολογίζεται ότι θα εισπραχθούν περίπου 10-12 δισ. ευρώ. Επιπλέον 6-8 δισ. εκτιμάται ότι θα αποφέρει η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του δημοσίου.


http://www.sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου