Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Χορευτικός περίπατος για την παγκόσμια ημέρα χορού

Με αφετηρία το Σύνταγμα, οι χορογράφοι προσκαλούν τους Αθηναίους σε έναν χορευτικό περίπατο το μεσημέρι της Παρασκευής, προκειμένου να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα Χορού. Εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε δημόσιους χώρους (δρόμους, πλατείες κ.λπ) και σε Θεσσαλονίκη, Κέρκυρα, Σύρο, Χανιά.
Στην Αθήνα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει, κατεβαίνοντας την Ερμού, άφιξη στο Μουσείο της Ακρόπολης μέσω Μοναστηρακίου και Διονυσίου Αρεοπαγίτου. Μια σειρά από χορευτικά happenings θα πραγματοποιηθούν σε τρεις διαδρομές (Ερμού, Ηφαίστου, Διονυσίου Αρεοπαγίτου) και εφτά στάσεις (Σύνταγμα, Ερμού&Νίκης, Καπνικαρέα, Μοναστηράκι, Θησείο, Ηρώδειο, Μουσείο Ακρόπολης).
Ο εορτασμός διοργανώνεται από το Σωματείο Ελλήνων Χορογράφων με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού, την συνεργασία του Δήμου Αθηναίων, του Ελληνικού Τμήματος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID UNESCO και το Νέο Μουσείο Ακρόπολης, το πρόγραμμα Athens Every Week και με τη συμμετοχή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
«Φέτος για την Παγκόσμια Ημέρα Χορού προτείνουμε ένα βήμα προς τη φύση, γιορτάζοντάς την σε ανοιχτούς χώρους: δρόμους, πλατείες, πάρκα, στάδια, παραλίες, χώρους στάθμευσης, ξέφωτα - οπουδήποτε κάτω από τον ουρανό» αναφέρει, σύμφωνα με το «Βήμα», στο μήνυμά του για την 29η Απριλίου ο Πρόεδρος του Διεθνούς Συμβουλίου Χορού CID Unesco Αλκης Ράφτης.
«Η ανάγκη για χορό είναι έμφυτη, οι χορευτές προσεγγίζουν την φύση με τον δικό τους τρόπο, συνδέονται με το σύμπαν και νιώθουν τους χυμούς να κυκλοφορούν στο σώμα τους. Ολο τον χρόνο διδάσκουμε χορό, κάνουμε πρόβες, δίνουμε παραστάσεις μέσα σε τέσσερις τοίχους. Ας τονίσουμε λοιπόν την ιδιαιτερότητα αυτής της ξεχωριστής ημέρας δίνοντας μαθήματα, παραστάσεις ή απλώς χορεύοντας σε κοινή θέα. Ο καιρός μπορεί να είναι κρύος ή βροχερός, το έδαφος δεν είναι κατάλληλο, ο αέρας παίρνει μακριά τη μουσική, αλλά η ομορφιά της κίνησης και τα πρόσωπα που λάμπουν θα ζεστάνουν τις καρδιές του τυχαίου πλήθους και των περαστικών», προσθέτει.
Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO και εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης το 1727 του Ζαν-Ζορζ Νοβέρ, δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.
http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου