Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Έρευνες για την κλοπή αρχαιοτήτων από τον αρχαιολογικό χώρο Ελευσίνας

Έρευνα έχει ξεκινήσει για την κλοπή περίπου 60 αρχαιοτήτων που σημειώθηκε στις 15 Απριλίου στην οικία Τραυλού (βοηθητικό κτίσμα στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας). ΟΙ αρχαιοκάπηλοι συνέχισαν το έργο τους παρά την ενεργοποίηση του συναγερμού, ενώ το περιπολικό που έσπευσε επιτόπου, δεν διαπίστωσε τίποτα το περίεργο με αποτέλεσμα η κλοπή να γίνει αντιληπτή την επόμενη μέρα.
Πρόκειται για μικρά πήλινα αντικείμενα (αγγεία διαφόρων ειδών αλλά πάντα μικρού μεγέθους) και χάλκινα (κρίκοι δακτυλιδιών, δίσκοι, λυχνάρια κ.ά.), που ήταν τοποθετημένα όλα μαζί σε παλαιές προθήκες στην οικία Τραυλού, όπως λέγεται το κτίριο, το οποίο χρησιμεύει επίσης ως εργαστήριο για τους φωτογράφους. Από αυτά σημαντικότερα θεωρούνται τρία χάλκινα αντικείμενα, δύο λυχνάρια και ένας δίσκος.
Οι αρχαιοκάπηλοι μπήκαν στο οίκημα από το διπλανό κτίριο παραβιάζοντας ένα ενδιάμεσο παράθυρο. Παρ’όλο που ο συναγερμός ενεργοποιήθηκε, οι άγνωστοι τον σταμάτησαν και συνέχισαν το έργο τους, ενώ όταν έφθασε το περιπολικό δεν διαπίστωσε κάτι το περίεργο. Η κλοπή έγινε αντιληπτή την επομένη ημέρα από φωτογράφο που εργάζεται στο εργαστήριο και η υπόθεση ερευνάται από το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας.
'Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «Κατά πάγια τακτική, το ΥΠΠΟΤ διέταξε Ένορκη Διοικητική Εξέταση και την υπόθεση ανέλαβε αμέσως το Τμήμα Δίωξης Αρχαιοκαπηλίας της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ζήτησε απόλυτη μυστικότητα προκειμένου να προχωρήσουν απρόσκοπτα τις έρευνές τους» .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου