Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Ζωολογικός Κήπος: Θα ταΐζουν τα ζώα με τα αποφάγια των ξενοδοχείων!

Το πολύ μέχρι τον Αύγουστο επαρκούν τα χρήματα που έχει κατανείμει ο δήμος Θεσσαλονίκης για τη σίτιση των ζώων στον ζωολογικό κήπο του Σέιχ Σου, μετά τη δραστική περικοπή του σχετικού κονδυλίου στον δημοτικό προϋπολογισμό του 2011.

Από τον φετινό δημοτικό προϋπολογισμό απουσιάζει μάλιστα εντελώς, σύμφωνα με όσα είπε στη «Μ» εργαζόμενος του ζωολογικού κήπου, το ειδικό κονδύλι των 5.000 ευρώ που διατίθεται ετησίως για μυοκτονίες, οι οποίες γίνονται για να διασφαλίζεται η υγεία τόσο των ζώων όσο φυσικά και των επισκεπτών. Η επόμενη μυοκτονία πρέπει να γίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, τον Μάιο.
Όπως προκύπτει από τον δημοτικό προϋπολογισμό για το έτος 2011, ο κωδικός δαπάνης για την «προμήθεια ειδών σίτισης ζωολογικού κήπου» διαμορφώνεται φέτος στα 32.000 ευρώ, ενώ κατά το οικονομικό έτος 2010 το αντίστοιχο κονδύλι έφτανε τα 90.000 ευρώ (ήταν μάλιστα αυξημένο κατά 10.000 ευρώ σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα). Η μείωση το 2011 σε σχέση με το 2010 ξεπερνά δηλαδή το 64%. Με τα χρήματα του προϋπολογισμού είναι αδύνατον να καλυφθούν οι φετινές ανάγκες σίτισης των ζώων, ακόμη κι αν επιλεγούν τα φθηνότερα είδη σίτισης, όπως και γίνεται εξάλλου, δεδομένου ότι οι προμηθευτές επιλέγονται έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό. Οι ίδιες πηγές από τον ζωολογικό κήπο, μεταφέροντας τον προβληματισμό τους, ανέφεραν ότι είναι η πρώτη φορά τα τελευταία 20 χρόνια που υπάρχει πρόβλημα με τα χρήματα για τη σίτιση των ζώων.

Θα λυθεί το πρόβλημα

Η «Μ» επικοινώνησε με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνο Ζέρβα, ο οποίος ήταν καθησυχαστικός. Παρότι αναγνώρισε το πρόβλημα, τόνισε ότι τα ζώα «δεν θα αφεθούν φυσικά στην τύχη τους», ενώ προσέθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια τα απαραίτητα κονδύλια να προκύψουν από αναμόρφωση του προϋπολογισμού.
Επισήμανε επίσης ότι θα γίνει προσπάθεια να μειωθεί το κόστος της σίτισης όπου αυτό είναι δυνατόν. Για να γίνει αυτό, ο δήμος θα συνεργαστεί με επιχειρήσεις (π.χ. εστιατόρια και ξενοδοχεία), οι οποίες θα προσφέρουν για παράδειγμα αποφάγια που είναι κατάλληλα για τη σίτιση συγκεκριμένων ειδών. Για το κονδύλι των 5.000 ευρώ που αφορά τις μυοκτονίες ο κ. Ζέρβας είπε στη «Μ» ότι και σε αυτή την περίπτωση θα γίνει κάθε προσπάθεια να βρεθούν τα χρήματα.
Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Οικονομικών Πόρων Χασδάι Καπόν ξεκαθάρισε από την πλευρά του στη «Μ» ότι ο προϋπολογισμός θα τηρηθεί και ότι η όποια αναμόρφωση οδηγήσει σε αύξηση δαπανών σε έναν τομέα θα πρέπει να συνοδευτεί από ισόποση περικοπή σε κάποιον άλλον.

Ο ζωολογικός κήπος του Σέιχ Σου
- Λειτουργεί στην τοποθεσία Κέδρινος Λόφος της περιοχής Χίλια Δέντρα από τον Σεπτέμβριο του 1987 σε μια αρχική έκταση 33 στρεμμάτων άγριας αδιαμόρφωτης γης που παραχωρήθηκε από το Δασαρχείο Θεσσαλονίκης.
- Το 1994 παραχωρήθηκαν άλλα 25 στρέμματα, με αποτέλεσμα ο ζωολογικός κήπος σήμερα να λειτουργεί σε μια έκταση 58 στρεμμάτων.
- Οι επισκέπτες υπολογίζονται κατά μέσο όρο σε 55.000 ετησίως.
- Από το φθινόπωρο του 1994 λειτουργεί το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
- Από το φθινόπωρο του 2000 λειτουργεί το Σπίτι των Ερπετών.
- Στον ζωολογικό κήπο υπάρχουν επτά ενότητες εμβίων όντων που περιλαμβάνουν: τα υδρόβια πτηνά, τα σαρκοφάγα θηλαστικά, τα μηρυκαστικά, τα αρπακτικά πτηνά, τα εκτρεφόμενα πτηνά, τα φυτοφάγα μονογαστρικά, τα ωδικά πτηνά. Στις ενότητες αυτές περιλαμβάνονται 22 είδη πτηνών και 16 είδη θηλαστικών.

Πληροφορίες
Ώρες λειτουργίας ζωολογικού κήπου: από 9.00 π.μ. έως τη δύση του ηλίου.
Πληροφορίες: τηλ. 2310-219980, fax 2310-968299.
Σε όλους τους χώρους η είσοδος είναι ελεύθερη.
Του Γιώργου Χρηστίδη

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου