Σάββατο 16 Απριλίου 2011

Κινητικότητα μετά τον αποκλεισμό του λιμανιού στην Ηγουμενίτσα

Τα πρώτα αποτελέσματα φέρνει η κινητοποίηση που οργάνωσαν οι φορείς της Ηγουμενίτσας για το πρόβλημα των λαθρομεταναστών, καθώς παρατηρείται κινητικότητα που ενδεχομένως να οδηγήσει σε κάποιες παρεμβάσεις το επόμενο διάστημα.

Σήμερα επισκέπτονται την Ηγουμενίτσα ο Τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Νάκος και ο Τομεάρχης Δημοσίων Έργων Σταύρος Καλογιάννης, οι οποίοι διαδοχικά θα συναντηθούν με τον Δήμαρχο Γιώργο Κάτσινο, το Λιμενάρχη Ηγουμενίτσας, τον Αστυνομικό Διευθυντή, τον Αντιπεριφερειάρχη Θωμά Πιτούλη  και με τη ΝΟΔΕ Θεσπρωτίας.
Ωστόσο, το επόμενο διάστημα επίκειται επίσκεψη στην Ηγουμενίτσα και του... υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού Αλέξανδρου Χρυσανθακόπουλου.
Το τι θα προκύψει από μια τέτοια επίσκεψη, είναι κάτι που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει, με δεδομένο ότι και τα περιθώρια κινήσεων είναι περιορισμένα.
Όπως τόνισε και στην απάντηση του στον κ. Χρυσανθακόπουλο, η λύση που προτείνεται «να τους αφήσουμε να φύγουν», δε μπορεί να εφαρμοστεί. « Την επόμενη ημέρα θα αποβληθεί η χώρα από το Σένγκεν. Την επόμενη ημέρα, η χώρα μας θα αντιμετωπίσει συνολικά πρόβλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, γιατί θα εκδιωχθεί από το πεδίο της Εσωτερικής Ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κέντρα Κράτησης και Πρώτης Υποδοχής
Στη δευτερολογία του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα να δημιουργηθούν Κέντρα Υποδοχής και Κράτησης.Μάλιστα, ζήτησε τη συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και των φορέων της αυτοδιοίκησης, μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στην υλοποίηση του νόμου που ψήφισε η Βουλή.
«Κάπου πρέπει να οργανώσουμε Κέντρα. Εμείς προσπαθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αξιοποιούμε όσο το δυνατόν περισσότερα στρατόπεδα στη χώρα. Αλλά ούτε και αυτό είναι εύκολο. Γιατί και εκεί έρχεται η ελληνική γραφειοκρατία.  Και σωστά το είπατε αυτό – με τη γραφειοκρατία που υπάρχει δεν μπορούν να δοθούν λύσεις. Πρέπει να τα ξεπεράσουμε  και αυτά, γιατί η γραφειοκρατία μας καθυστερεί.        Έχουμε ήδη, πέντε μήνες για να πάρουμε άδεια, για να προχωρήσουμε την επέκταση  ενός φυλακίου. Και δεν είμαι βέβαιος ότι θα την πάρουμε στο τέλος. Αυτά είναι τα πραγματικά προβλήματα», σημείωσε.

Το μπαλάκι στους Οργανισμούς Λιμένος
Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσαν και τα όσα είπε για την ασφάλεια των χώρων των λιμένων, την ευθύνη της οποίας έχουν οι Οργανισμοί Λιμένος. Ο κ. Παπουτσής, ούτε λίγο, ούτε πολύ, παραδέχθηκε πως ελάχιστα έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα και μάλιστα πως ξεγέλασαν τους ελεγκτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τελευταίο έλεγχο.
«Επειδή πλησιάζει ο επόμενος έλεγχος από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο,  δεν πρόκειται αυτή τη φορά να συνδράμουν οι αξιωματικοί και τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος «παριστάνοντας» την ιδιωτική ασφάλεια, την οποία έχουν υποχρέωση να έχουν οι Οργανισμοί Λιμένος. Έχουν την απόλυτη ευθύνη να προκηρύξουν θέσεις, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να οργανώσουν τα συστήματά τους προκειμένου να έχουν την ευθύνη της ασφάλειας των Λιμένων και της διαχείρισης αυτών. Η Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα έχουν την ευθύνη έξω από το λιμάνι. Έχουν την ευθύνη στο δρόμο εκτός της λιμενικής ζώνης, για τις δράσεις και λειτουργίες του λιμανιού. Για όλες τις άλλες έκνομες δράσεις είναι δικό τους θέμα. Είναι άλλο θέμα. Όμως μέχρι τώρα την ευθύνη αυτή την έχουν οι Οργανισμοί Λιμένος», κατέληξε.

Μετά το Πάσχα η επόμενη κινητοποίηση
Τα αποτελέσματα της κινητοποίησής τους θα περιμένουν να δουν οι κάτοικοι της Ηγουμενίτσας, του Λαδοχωρίου και του Γραικοχωρίου, προκειμένου να αποφασίσουν για κλιμάκωση του αγώνα τους.
Αυτό αποφασίστηκε το απόγευμα της Τετάρτης σε λαϊκή συνέλευση, όπου πραγματοποιήθηκε και ο απολογισμός των έως τώρα δράσεων της Επιτροπής Αγώνα.
Θα ακολουθήσει συνάντηση σήμερα με τον Δήμαρχο Ηγουμενίτσας Γιώργο Κάτσινο, για να διαπιστώσουν και τη δική του πρόθεση, και η Επιτροπή Αγώνα Λαδοχωρίου– Γραικοχωρίου θα αποφασίσει σε νέα συνέλευση τη μορφή και την ημερομηνία της επόμενης κινητοποίησης.
Το πιο πιθανό σενάριο, πάντως, είναι να μην γίνει καμία κίνηση μέσα στις γιορτές του Πάσχα, καθώς δεν είναι στόχος να προκαλέσουν ταλαιπωρία στους ταξιδιώτες, αλλά μετά το Πάσχα, ίσως και την πρώτη Κυριακή, ποντάροντας σε μαζική συγκέντρωση με δεδομένο ότι θα είναι αργία και η αγορά της πόλης κλειστή.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Τετάρτη έχει ξεκινήσει στην Ηγουμενίτσα επιχείρηση «σκούπα» της Ελληνικής Αστυνομίας, με δεκάδες συλλήψεις λαθρομεταναστών, οι οποίοι μεταφέρονται ακόμη και σε κρατητήρια της Δυτικής Μακεδονίας μέχρι να κινηθούν οι διαδικασίες για την απέλασή τους.

Του ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΤΖΕΛΕΤΑ από την εφημερίδα Ελευθερία
 http://www.e-igoumenitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου