Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Περισσότεροι έλεγχοι κατά της παράνομης μετανάστευσης


Σαφείς οδηγίες για εντατικοποίηση των αστυνομικών μέτρων ελέγχου και επιτήρησης της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής της Κρήτης και ιδιαίτερα των νότιων ακτών, έχει λάβει το Λιμενικό Σώμα-Ελληνική Ακτοφυλακή, για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης.
Με έγγραφο του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Χρήστου Παπουτσή, το οποίο διαβιβάστηκε στη Βουλή, προς απάντηση ερώτησης των βουλευτών του ΛΑΟΣ κ.κ. Θανάση Πλεύρη και Σπύρου-Αδωνη Γεωργιάδη, γίνεται γνωστό ότι αποφασίστηκε η επέκταση της ζώνης της ευρωπαϊκής επιχείρησης ΠΟΣΕΙΔΩΝ, στη θαλάσσια περιοχή της Κρήτης, προκειμένου να υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για τη διαχείριση μεταναστευτικών ροών στην περιοχή.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ενημερώνει επίσης ότι το τρέχον διάστημα, για λόγους προληπτικούς, έχει ενισχυθεί η διακλαδική συνεργασία με το ΓΕΕΘΑ με γνώμονα τη συνεχή επιτήρηση του επίμαχου θαλάσσιου πεδίου με διατιθέμενα μέσα και εξοπλισμό (συστήματα παράκτιας επιτήρησης, μονάδες επιφανείας και αέρος).
Οσον αφορά τα περιπολικά σκάφη των Λιμενικών Αρχών της Κρήτης βρίσκονται όλα σε ενέργεια πλην του σκάφους του Λιμεναρχείου Σητείας, το οποίο έχει βλάβη, αλλά αναμένεται να ενεργοποιηθεί σύντομα.
Ο κ. Παπουτσής ενημερώνει τους δύο βουλευτές για το πρόγραμμα προμήθειας προηγμένου εξοπλισμού συστημάτων επιτήρησης θαλάσσιων περιοχών, την αναβάθμιση των συστημάτων επικοινωνίας με πρωταρχικό στόχο την επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Λιμενικών Αρχών και των επιχειρησιακών μονάδων σε όλη την επικράτεια.
Πάντως οι παραμεθόριες Λιμενικές Αρχές που παρουσιάζουν έντονες λαθρομεταναστευτικές ροές, ενισχύονται κάθε φορά που παρουσιάζεται έκτακτη ανάγκη. Για προληπτικούς εξάλλου λόγους προγραμματίζεται η υλοποίηση πρόσθετων επιχειρησιακών μέτρων με την αποστολή σκαφών του Λιμενικού Σώματος αλλά και της FRONTEX.
Οι βουλευτές του ΛΑΟΣ που είχαν απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, έχουν επισημάνει ότι με τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν στη Λιβύη, παρουσιάστηκαν ανησυχητικά φαινόμενα, όπως αυτό στο λιμάνι της Σούδας, που οι αλλοδαποί προερχόμενοι από τη Λιβύη, έπεσαν στη θάλασσα προκειμένου να μην προωθηθούν στο Μπαγκλαντές. "Ο φόβος για μαζική είσοδο λαθρομεταναστών από τη βόρεια Αφρική, προς τις ακτές της Νοτίου Κρήτης είναι ιδιαίτερα έντονος", έχουν επισημάνει οι κ.κ. Πλεύρης και Γεωργιάδης ζητώντας να αυξηθεί η επιτήρηση στις ακτές της Κρήτης αλλά και ο έλεγχος στο Λιβυκό Πέλαγος.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου