Σάββατο 30 Απριλίου 2011

Ασωπός: Προσφυγή των κατοίκων στο Συνήγορο του Πολίτη για το εξασθενές χρώμιο

Την αδικαιολόγητη απουσία μέτρων για την προστασία των κατοίκων του Ασωπού στη Βοιωτία και της Μεσσαπίας στην Εύβοια από την κατανάλωση νερού με εξασθενές χρώμιο, καταγγέλλουν περιβαλλοντικές οργανώσεις και πολίτες. Η ολιγωρία της κυβέρνησης οδήγησε τους κατοίκους να προσφύγουν στην ανεξάρτητη αρχή του Συνήγορου του Πολίτη, σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».
Παρόλο που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει την επιβολή ειδικού ορίου για το εξασθενές χρώμιο στο νερό αλλά και την άμεση υδροδότηση από την ΕΥΔΑΠ στις μολυσμένες περιοχές, υπάρχει καθυστέρηση στην εφαρμογή αυτών των μέτρων.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ύστερα από τη Διεθνή Συνδιάσκεψη για το Χρώμιο στο νερό, με δελτίο τύπου χαρακτήρισε βάσιμες τις απόψεις που θεωρούν αναγκαία την αναθεώρηση της νομοθεσίας για το πόσιμο νερό. Υποστήριξε ακόμα ότι είναι απαραίτητο να θεσπιστούν αυτόνομα όρια για το εξασθενές χρώμιο, σημειώνοντας ότι τα υπάρχοντα διεθνή όρια για το ολικό χρώμιο που έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν εγγυώνται την προστασία της δημόσιας υγείας.
Το ΥΠΕΚΑ, στο καθυστερημένο -λόγω των μεταφράσεων που χρειάστηκαν να γίνουν από τις εισηγήσεις που ακούστηκαν στο μονοήμερο συνέδριο- δελτίο τύπου που εξέδωσε χαρακτήρισε το εξασθενές χρώμιο καρκινογόνο: «Η εκτίμηση της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας για τον Καρκίνο, του ΠΟΥ, είναι ότι χημικές ενώσεις που περιέχουν εξασθενές χρώμιο είναι καρκινογόνες για τον άνθρωπο».
Το Ινστιτούτο Τοπικής Αειφόρου Ανάπτυξης και Πολιτισμού, ο επίκουρος καθηγητής Χημείας Τροφίμων, Γιάννης Ζαμπετάκης, αλλά και ο παπα-Γιάννης Οικονομίδης καταγγέλλουν σε αναφορά τους στο Συνήγορο του Πολίτη πως μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένα μέτρο, καμία ενέργεια από αυτές που είχε εξαγγείλει το ΥΠΕΚΑ. Δεν έχει ορισθεί ακόμα το ειδικό όριο για το εξασθενές χρώμιο στο πόσιμο νερό, ούτε έχει εξασφαλιστεί η ασφαλής υδροδότηση των κατοίκων του Ασωπού και της Μεσσαπίας με καθαρό νερό από την ΕΥΔΑΠ. Οι προσφεύγοντες κατακρίνουν επίσης, την αμέλεια του υπουργείου να μην ενημερώσει άμεσα τους κατοίκους των περιοχών για τους κινδύνους από την κατανάλωση του παρεχόμενου νερού.
Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην αναφορά που στάλθηκε στο Συνήγορο του Πολίτη, παρόλο που διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων σε τοπικά αγροτικά προϊόντα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωμοδότησε πως δεν συντρέχει κανένας κίνδυνος από την κατανάλωση των συγκεκριμένων προϊόντων. Ωστόσο τα αποτελέσματα από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποίησε το ίδιο το υπουργείο στην συνέχεια, έδειξαν αφύσικα υψηλές τιμές μετάλλων όπως νικέλιο, χρώμιο, χαλκό αλλά και ψευδάργυρο. Όμως η απουσία ανώτατων ορίων στα τρόφιμα για τις συγκεκριμένες ουσίες, έδωσε τη δυνατότητα στο υπουργείο να συμπεράνει -κάπως πρόχειρα- πως είναι ασφαλή για τους καταναλωτές, καταλήγει το ρεπορτάζ.
http://www.tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου