Κυριακή 10 Απριλίου 2011

Τελικά εδώ έχουμε Δημοκρατία; Γιατί στην Ισλανδία έχουν...

Σε Δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε χθες οι Ισλανδοί αποφάσισαν ότι δεν πληρώνουν για τις τράπεζες που κατέρρευσαν. Καταψήφισαν ότι οι πολίτες πρέπει να επιβαρυνθούν το κόστος της σωτηρίας αποτυχημένων επιχειρηματιών.

Διότι περί αυτού πρόκειται.

Αν μια επιχείρηση πέσει έξω από δικά της λάθη, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι και οι μέτοχοι.

Σε απλά ελληνικά, έτσι είναι η ζωή.

Είναι σκληρό. Ναι. Κανείς δεν θέλει να μένουν άνεργοι μισθωτοί.

Κανείς επιχειρηματίας δεν θέλει να χάνει. Για τον τελευταίο όμως υπάρχει και το επιχειρηματικό ρίσκο. Το πήρε και έχασε.

Οι Ισλανδοί λοιπόν ΚΑΙ σαν ΠΟΛΙΤΕΙΑ και σαν ΛΑΟΣ επέδειξαν μια ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ευαισθησία που εδώ κάτω, οι νεο-κάτοικοι της χώρας του ΠΕΡΙΚΛΗ μόνο την πουλούν σουβενίρ στο ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ. (το τσολιαδάκι δώρο από το κατάστημα).

ΕΚΑΝΑΝ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ.

Και είπαν όμορφα και πολιτισμένα: ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ.

Τι ενδεχομένως θα τους στοιχίσει αυτό;

Μπορεί την την ένταξη στην ΕΕ.

Μπορεί εκβιασμούς για την χρηματοδότηση της Χώρας τους με δάνεια.

Ακόμη και η πρωθυπουργός τους που διαφωνεί με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε τα άντερα να στήσει ΚΑΛΠΕΣ.

Ούτε 151, ούτε 180, ούτε 300 βουλευτές πήραν την απόφαση.

Απευθείας στο ΛΑΟ.

Η είδηση όπως την δίνει το Newsit:

"Ο ισλανδικός λαός καταψήφισε την πρόταση να πληρώσει τις ζημιές των βρετανών και ολλανδών επενδυτών στις τράπεζες που κατέρρευσαν το 2008. Σε νέο δημοψήφισμα το “όχι” συγκέντρωσε το 58% των ψήφων ενώ το 42% των πολιτών “ναι” στην “αποζημίωση” των επενδυτών.

Το “πακέτο” προέβλεπε ότι τα χρήματα θα πληρώνονταν με επιτόκιο 3,3% στην Βρετανία και 3% στην Ολλανδία από το 2016 ως το 2046.

Η τράπεζα Landsbanki - μαζί με τις άλλες δύο μεγάλες ισλανδικές τράπεζες- κατέρρευσε το 2008 με αποτέλεσμα Βρετανοί και Δανοί αποταμιευτές και επενδυτές να χάσουν περίπου 4 δισ. ευρώ συνολικά. Η κυβέρνηση της Ισλανδίας αποζημίωσε τους δικούς της πολίτες ωστόσο εκείνοι των τρίτων χωρών – ειδικά οι αποταμιευτές που είχαν βάλει τα χρήματά τους στη θυγατρική της Landsbanki, την Icesave, έχασαν τα χρήματά τους.

Το ζήτημα προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στους Βρετανούς ενώ η αποζημίωση τίθεται τώρα ως προαπαιτούμενο για να ανοίξει ο δρόμος της ΕΕ στην Ισλανδία. Το ζήτημα ήρθε στο ισλανδικό κοινοβούλιο και οι βουλευτές είχαν ψηφίσει υπέρ της αποζημίωσης αλλά το σχέδιο σκόνταψε στον πρόεδρο της χώρας Όλαφουρ Γκρίμσον ο οποίος αρνήθηκε να υπογράψει το μέτρο.

Τώρα ο υπουργός Οικονομικών Στάινγκιμουρ Σιγκφουσον αποκλείει να γίνει νέο δημοψήφισμα λέγοντας ότι ο λαός έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα. “Κανείς δεν μπορεί να ζητήσει από έναν ολόκληρο λαό να ψηφίσει κάτι τόσο επώδυνο” δήλωσε.

Απογοητευμένη από το αποτέλεσμα δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Γιοχάνα Σιγουρνταντοτίρ. “Έγινε η χειρότερη επιλογή. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα χωρίσει τη χώρα στα δύο” δήλωσε.

Τι λένε οι πολίτες; “Το ισλανδικό έθνος βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Ο κόσμος έχει δύο επιλογές και οι δύο είναι κακές” δηλώνει ο Χέλγκι Σίγκουρντσον.

Σημειώνεται ότι η πρόταση που τέθηκε τώρα σε δημοψήφισμα ήταν καλύτερη από αυτή που απέρριψαν οι πολίτες το Μάρτιο του 2010, η οποία προέβλεπε τόκο 5,5% και εξόφληση από το 2016 ως το 2024.

Η Βρετανία βεβαίως και δεν θα αφήσει έτσι το ζήτημα. Η διαφορά θα λυθεί σε διεθνή δικαστήρια, ωστόσο η διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει αρκετά χρόνια."

Είδατε οι παγωμένες μυτούλες;

http://logia-starata.blogspot.com/2011/04/blog-post_7294.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου