Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Στον αέρα οι μισθοί χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

Στον αέρα οι μισθοί χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων

Σε διακοπή της κρατικής επιχορήγησης όσων φορέων του δημοσίου δεν έστειλαν αναλυτικά οικονομικά στοιχεία προχωρά η κυβέρνηση την ερχόμενη εβδομάδα σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κυβέρνηση θα εφαρμόσει τα προβλεπόμενα από νόμο που έχει ψηφιστεί από τη δεκαετία του 90 κατά των διοικητών οργανισμών που δεν δημοσιοποιούν τα στοιχεία.

Μέχρι χθες 235 φορείς βρέθηκαν σε αδυναμία – άγνωστο για ποιούς λόγους – να στείλουν τα οικονομικά τους στοιχεία στο υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα να επίκειται στάση στην επιχορήγηση και να βρεθούν στον αέρα η λειτουργία τους και οι μισθοί των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία οι φορείς αυτοί είναι, μεταξύ άλλων:

Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα
Αθηναϊκό και Μακεδονικο Πρακτορείο Ειδήσεων
Εθνικός Κήπος
Κοινωνία της Πληροφορίας
Δημοτικό Ραδιόφωνο Πειραιά
Δημοτικό Ραδιόφωνο Αθήνας
Διπλή ανάπλαση Βοτανικό λεωφόρος Αλεξάνδρας ΑΕ
Λιμενικά Ταμεία Χίου, Χανίων, Ζακύνθου, Λευκάδας, Κορινθίας, Λέσβου, Μεσσηνίας, Κεφαλληνίας, Αρκαδίας, Αντίκυρας, Σάμου, Στύρων, Αιτωλοακαρνανίας, Ερέτριας
Ταμείο Αρωγής Λιμενικού Σώματος
Κτηματική Εταιρεία Δημοσίου
Πάντειο Πανεπιστήμιο
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Φοιτητική λέσχη ΕΜΠ
ΤΕΙ Χαλκίδας
Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού
Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή
Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων
Εθνική Πινακοθήκη
Ίδρυμα Γουλανδρή
Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας
Μουσείο Βορρέ
ΕΡΤ ΑΕ
Εθνικό Στάδιο Καυταντζόγλειο
Κέντρο Εκπαίδευσης Ιππασίας
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων
Νοσοκομείο Παίδων “Αγία Σοφία”
ΚΕΕΛΠΝΟ
Γενικά Νοσοκομεία Αγρινίου, Μεσολογγίου “Χατζηκώστα”, Άργους, Τρίπολης “Η Ευαγγελίστρια”, Πάτρας, Άρτας, Αιγίου, Αλεξανδρούπολης, Ζακύνθου, Αμαλιάδας, Ηρακλείου (Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο), Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κέρκυρας, Καβάλας, Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Κέρκυρας
Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων
Ινστιτούτο Τεχνικής Σεισμολογίας & Αντισεισμικών Κατασκευων – Ειδικός Λογαριασμός
ΟΣΕ
Μετοχικό Ταμείο Υπαλλήλων Τράπεζας της Ελλάδας
Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων
Ταμείο Πρόνοιας και Αρωγής Υπαλλήλων της Βουλής

Σημειώνεται ότι στη λίστα των οργανισμών και φορέων βρίσκονται δεκάδες σωματεία που βοηθούν άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ευπαθείς ομάδες καθώς και δεκάδες Ταμεία υπαλλήλων

Νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ΟΤΑ και Ασφαλιστικά Ταμεία έχουν την υποχρέωση τυπικά να δημοσιοποιούν όλα τα οικονομικά στοιχεία τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στην Ελληνική Στατιστική Αρχή. Ωστόσο αυτό δεν γίνεται πάντα στο πλαίσιο της ασυδοσίας που επικρατεί στη διαχείριση κρατικού χρήματος από πολλούς οργανισμούς.

Οι κυρώσεις που προβλέπονται από το νόμο – που δεν ειναι γνωστό αν έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν – είναι:

Πρόστιμο στον πρόεδρο ή γενικό διευθυντή ίσο με το 1/25 του μισθού ή της συνολικής αποζημίωσής του για κάθε ημέρα καθυστέρησης πέραν της 15ης από τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των στοιχείων.

Δέσμευση του 50% του προβλεπόμενου κονδυλίου από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ή τον τακτικό προϋπολογισμό, μετά την πάροδο ενός μηνός και μέχρι να υποβληθούν τα στοιχεία.

Αρκετοί φορείς σύμφωνα με την Ελευθεροτυπία έχουν αντιδράσει στην κίνηση του υπουργείου. Η ΡΑΕ αναφέρει ότι ως ανεξάρτητη Αρχή δεν είναι υποχρεωμένη να προσκομίζει τα στοιχεία, εντούτοις τα αποστέλει για λόγους διαφάνειας.
Η ΕΡΤ ισχυρίζεται ότι έχει απεμπολήσει το δικαίωμα χρηματοδότησης από το κρατικό ταμείο, άρα δεν έχει την υποχρέωση να δημοσιοποιήσει τα στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου