Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Αφιέρωμα της Ταινιοθήκης στον Νίκο Νικολαϊδη



Ένα πολύπλευρο αφιέρωμα στον κινηματογράφο του Νίκου Νικολαϊδη, διοργανώνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, από τις 26 Μαίου έως τη 1η Ιουνίου, που περιλαμβάνει το σύνολο του έργου του, έκθεση ζωγραφικής ελλήνων ζωγράφων εμπνευσμένων από τις ταινίες και τα βιβλία που έγραψε ο σκηνοθέτης και συναυλία με την μουσική των ταινιών του.


    Στο επταήμερο αφιέρωμα, θα προβληθούν και οι οχτώ μεγάλου μήκους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη: Ευριδίκη ΒΑ 2037 (1975), Τα Κουρέλια Τραγουδάνε Ακόμα (1979), Γλυκιά Συμμορία (1983), Πρωινή Περίπολος (1987), Singapore Sling (1990), Θα Σε Δω Στην Κόλαση Αγάπη Μου (1999), Ο Χαμένος Τα Παίρνει Όλα (2002), The Zero Years (2005).         

    Καθημερινά θα προβάλεται η μικρού μήκους Lacrimae Rerum (1962) που έχει παρουσιαστεί ελάχιστες φορές στο κοινό, αρκετά από τα 200 διαφημιστικά που σκηνοθέτησε παράλληλα με την κινηματογραφική του δραστηριότητα, αποσπάσματα από το επερχόμενο ντοκιμαντέρ για το Νίκο Νικολαΐδη Directing Hell του Χρήστου Χουλιάρα κ.α.





    Στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής στους χώρους της Ταινιοθήκης, συμμετέχουν οι εικαστικοί 'Αγγελος Αντωνόπουλος, Χρύσα Βέργη, Εριέττα Βορδώνη, Αλέξης Βερούκας, Κωστής Γεωργίου, Ειρήνη Γκόνου, Περικλής Γουλάκος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Μανώλης Ζαχαριουδάκης, Κυριάκος Κατζουράκης, Βίκτωρ Κοέν, 'Αννα Λέκκα, Μιχάλης Μανουσάκης, Τάσος Μισούρας, Δημήτρης Μυταράς, Χρήστος Παλλαντζάς, Μίλτος Παντελιάς, Φώτης Πεχλιβανίδης, Δημήτρης Ρόκος, Στέφανος Ρόκος, Παύλος Σάμιος, Μανώλης Χάρος.                    

    Τέλος, έχουν προσκληθεί στο θερινό κινηματογράφο της Ταινιοθήκης, στις 27 Μαΐου, καλλιτέχνες και συγκροτήματα που έχουν επενδύσει με τη μουσική τους ταινίες του Νίκου Νικολαΐδη είτε γράφουν νέες συνθέσεις ειδικά για το αφιέρωμα. Ανάμεσά τους, οι Γιάννης Αγγελάκας 3 και The Boy. Special guest της βραδιάς, ο Γιώργος Χατζηνάσιος θα παίξει στο πιάνο τις αλησμόνητες συνθέσεις με τις οποίες είχε επενδύσει τις ταινίες Γλυκιά Συμμορία και Πρωϊνή Περίπολος.

http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου