Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΔΝΤ: Καλύπτει τον Πρωθυπουργό

Νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης ξεκίνησε με αφορμή την προβολή (από τη εκπομπή Αλ Τσαντίρι News) αποσπάσματος συνέντευξης του επικεφαλής του ΔΝΤ, κ. Ντομινίκ Στρος Καν, όπου αναφερόταν ότι υπήρξε υπόγεια προετοιμασία της προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.
Στο Μέγαρο Μαξίμου επικράτησε έντονη αμηχανία, ενώ από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκδόθηκε ανακοίνωση, στην οποία κατηγορείται ο κ. Παπανδρέου ότι ήθελε να κρύψει τις μεθοδεύσεις για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ.



Το απόσπασμα της συνέντευξης που προβλήθηκε αρχικώς στο γαλλικό Canal+, παρουσιάζει τον επικεφαλής του ΔΝΤ να λέει: «όταν ήρθε το ΔΝΤ κλείσαμε το θέμα σε 15 ημέρες. Το κλείσαμε σε 15 ημέρες διότι δουλέψαμε επί μήνες πριν με τις ελληνικές αρχές και το κάναμε υπόγεια. Γιατί αυτό; Γιατί οι ελληνικές αρχές επιθυμούσαν την παρέμβαση του ΔΝΤ, αν και ο Παπανδρέου για πολιτικούς λόγους δεν το έλεγε στο λαό. Αλλά από την αρχή με είχε πάρει πολλές φορές τηλέφωνο. Με είχε πάρει τηλέφωνο το μήνα Νοέμβριο - Δεκέμβριο του 2009, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Και είναι αλήθεια ότι είχε συνειδητοποιήσει πως είχε ανάγκη από βοήθεια».

Η επανάληψη της σχετικής συζήτησης, η οποία είχε γίνει και προ μηνών, έγινε εντονότερη, με αφορμή το σχόλιο του εκπροσώπου της ΝΔ, κ. Ι. Μιχελάκη, ο οποίος σε ανακοίνωσή του ανέφερε, μεταξύ άλλων: «αποκαλύπτεται ότι μαζί με τον κ. Παπανδρέου δούλεψαν για πολλούς μήνες, ότι το έκαναν υπόγεια και ότι είχαν συστηματική επικοινωνία για το θέμα αυτό. Και όλα αυτά γιατί όπως λέει ο κ. Στρος Καν, ο κ. Παπανδρέου ήθελε να κρύψει από το λαό τις μεθοδεύσεις του για την υπαγωγή της χώρας στο ΔΝΤ».

Ο κ. Μιχελάκης προσέθεσε ότι «ο λαός πρέπει να μάθει τι κρύβεται πίσω από την απόφαση εκείνη» και προσθέτει ότι «την ώρα που ο κ. Παπανδρέου έλεγε ότι λεφτά υπάρχουν και ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προσφύγουμε στο ΔΝΤ μυστικά και υπόγεια σχεδίαζαν το ακριβώς αντίθετο εξαπατώντας τον ελληνικό λαό».

«Καθαρή παραπληροφόρηση», λέει η κυβέρνηση
Στους κύκλους της κυβέρνησης επικράτησε έκδηλη αμηχανία και η γραμμή άμυνας που καταστρώθηκε κινήθηκε στη λογική ότι αυτά ήταν γνωστά και δημοσιοποιημένα και πως τίποτε δεν έγινε υπογείως.

Σε αλλεπάλληλες ερωτήσεις που δέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε μεταξύ άλλων ότι: «πρόκειται για καθαρή παραπληροφόρηση. Πρόκειται για συστηματική παραπληροφόρηση. Πρόκειται για διαστρέβλωση της αλήθειας, που προσπαθεί να δείξει στον κόσμο - υποτίθεται - και να αποδείξει ότι ο κ. Παπανδρέου είχε σκοπό της ζωής του, αφού κέρδισε τις εκλογές με 11 μονάδες διαφορά από τη Ν.Δ., να μας βάλει στο ΔΝΤ. Ότι δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, δεν υπήρχε κανένας λόγος να προσφύγουμε εκεί, αλλά ένας λόγος που τον εφηύρε το ΠαΣοΚ».

Για την οργάνωσης της άμυνας της κυβέρνησης ανασύρθηκαν επίσης δηλώσεις του Πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών και ειδικότερα:
Στις 11 Δεκεμβρίου 2009, ο κ. Παπανδρέου είχε δηλώσει στις Βρυξέλλες « έχω επαφές και με τον Στρος Καν, για να συζητήσω τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, για να αξιοποιήσουμε τη δική τους τεχνογνωσία».
Στις 11 Φεβρουαρίου 2010, επίσης στις Βρυξέλλες ο κ Παπανδρέου είχε πει: «πρώτα απ` όλα, να ξέρετε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη από καιρό ζητήσει τη συνεργασία με το ΔΝΤ» καθώς και ότι «εμείς θα είμαστε πρόθυμοι και θα είναι χρήσιμη η συνεργασία μας με το ΔΝΤ».

Ανασύρθηκε επίσης ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με ημερομηνία 13 Ιανουαρίου 2010. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε τότε συναντηθεί με αντιπροσωπεία του ΔΝΤ στο υπουργείο Οικονομικών και σύμφωνα με την κυβέρνηση είχαν συζητηθεί οι δυνατότητες παροχής βοήθειας του ΔΝΤ σε θέματα φορολογικής πολιτικής, φορολογικής διοίκησης, όπως και σε συστήματα κατάρτισης Προϋπολογισμού, ελέγχου, αξιολόγησης δημοσίων δαπανών.

«Καμία συμφωνία πριν από τον Απρίλιο»
Ανακοίνωση με την οποία επιβεβαιώνει τις επικοινωνίες Στρος Καν - Παπανδρέου και διευκρινίζει το περιεχόμενό τους, εξέδωσε το ΔΝΤ.
Σε αυτήν αναφέρεται ότι «είμαστε πάντα σε επαφή με τα κράτη μέλη και δεν είναι ασυνήθιστο να μιλά ο γενικός διευθυντής με την ηγεσία μίας χώρας».
Στην ίδια ανακοίνωση σημειώνεται ότι «στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνομιλίες αφορούσαν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για παροχή τεχνογνωσίας σε ό,τι αφορά την κατάρτιση του προϋπολογισμού και τη φοροδιαφυγή» και επίσης ότι «δεν υπήρχαν διαπραγματεύσεις και καμία συμφωνία για οικονομική βοήθεια μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του ΔΝΤ, πριν από την επίσημη αίτηση που κατέθεσε η Ελλάδα στα τέλη Απριλίου 2010».
Επισημαίνεται επίσης στην ίδια ανακοίνωση ότι «ο γενικός διευθυντής του οργανισμού έχει δηλώσει πως έως ότου κατατεθεί η αίτηση της Ελλάδας δεν είχαμε συζητήσεις οικονομικής φύσεως» και τα στελέχη του ταμείου παρείχαν τεχνικές συμβουλές στην Ελλάδα έπειτα από δικό της αίτημα».
http://www.tovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου