Σάββατο, 21 Μαΐου 2011

Παρέμβαση Αρείου Πάγου για την "κατάληψη" των παραλιών

Ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντες προανήγγειλε από έδρας, ενόψει του επερχόμενου καλοκαιριού, ότι η Ανωτάτη Εισαγγελία της χώρας θα λάβει όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα ώστε να μην καταλαμβάνονται οι παραλίες από ομπρέλες, ξαπλώστρες, κανό, σκάφη αναψυχής, θαλάσσια ποδήλατα, κ.λπ., κατά τέτοιο τρόπο που να μην βρίσκει ελεύθερο χώρο το κοινό, το οποίο δεν επιθυμεί να κάνει χρήση των ομπρελών και των άλλων ενοικιαζομένων ειδών αναψυχής.

Μάλιστα, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός χαρακτήρισε παράνομη την "κατάληψη" σε όλο το μήκος και πλάτος των παραλιών από ξαπλώστρες κ.λπ. και ότι θα ελεγχθούν οι ιδιώτες που ενοικιάζουν χώρους σε παραλίες, αλλά και οι δημοτικές αρχές.
Ο Ιω. Τέντες ενώπιον της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου τόνισε ότι "είναι γνωστή σε όλους η τάση να καταλαμβάνεται από τον εκμεταλλευτή εκ των προτέρων και μάλιστα εν πολλοίς με μόνιμες εγκαταστάσεις, ολόκληρος αιγιαλός με ομπρέλες, ξαπλώστρες, σκάφη κ.λπ., σε τρόπο ώστε να αποκλείεται εντελώς τμήμα του κοινού, που δεν επιθυμεί να κάνει χρήση των, επ' ανταλλάγματι, υπηρεσιών του παραχωρησιούχου, από την χρήση του κοινόχρηστου αγαθού".
Και προσέθεσε: "Αυτές οι πρακτικές είναι ασφαλώς παράνομες".
Επίσης, επισήμανε ο κ. Τέντες ότι πρέπει να προαναγγείλει ότι "η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προτίθεται να κάνει παρεμβάσεις προκειμένου να ελεγχθούν οι σχετικές συμπεριφορές τόσο των ιδιωτών όσο και των δημοτικών ή άλλων αρχών, αν σκοπίμως αμελούν να ασκούν τους αναγκαίους ελέγχους".
Αφορμή για τα όσα είπε ο Ιω. Τέντες απετέλεσε δικαστική διένεξη του Δημοσίου με ιδιώτη εκπαιδευτή θαλάσσιων σπορ, ο οποίος είχε μισθώσει τμήμα της παραλίας του Κομμένου του Δήμου Φαιάκων της Κέρκυρας.
Ειδικότερα, με απόφαση του Νομάρχη παραχωρήθηκε στο Δήμο Φαιάκων η χρήση της παραλίας του Κομμένου, το δικαίωμα εκμετάλλευσής της, αλλά και με το δικαίωμα διάθεσης της χρήσης προς τρίτους έναντι μισθώματος.
Ο Δήμος Φαιάκων με τη σειρά του εδώ και χρόνια μισθώνει τμήμα της επίμαχης παραλίας σε εκπαιδευτή θαλάσσιων σπορ.
Όμως, το Δημόσιο ζήτησε από τον εκπαιδευτή αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση αιγιαλού κατά την τετραετία 1997-2001.
Ο Ιω. Τέντες τόνισε ότι οι χώροι που παραχωρούνται από τις Νομαρχίες στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης μπορεί να εκμισθώνονται από τους Δήμους και Κοινότητας σε τρίτους για επιχειρηματική δραστηριότητα.
Ακόμη, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός υπογράμμισε ότι η μεταβίβαση της χρήσεως κοινόχρηστων χώρων και ειδικότερα αιγιαλών από παραχωρησιούχους Δήμους προς τρίτους είναι ανεκτή, κατά το πνεύμα σχετικής εν γένει νομοθεσίας. Κατά συνέπεια, στις περιπτώσεις το Δημόσιο δεν μπορεί να αξιώσει αποζημίωση για αυθαίρετη χρήση αιγιαλού.
Έτσι, κατέληξε ο κ. Τέντες, "η αναίρεση του Δημοσίου κατά της εφετειακής απόφασης είναι αβάσιμη και πρέπει να απορριφθεί, καθώς είναι νόμιμη η παραχώρηση τμήματος του αιγιαλού στον εκπαιδευτή, όπως έκρινε και το Εφετείο".
http://www.goodnet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου