Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Κινηματογραφική επέλαση για την ημέρα της Ευρώπης



Είκοσι επτά ευρωπαϊκές ταινίες στις κινηματογραφικές αίθουσες με αφορμή την ημέρα της Ευρώπης την 9η Μαΐου.
Με στόχο την προώθηση της πολιτισμικής πολυμορφίας στην Ευρώπη, 27 ταινίες από τα ισάριθμα κράτη μέλη της ΕΕ θα προβληθούν στις κινηματογραφικές αίθουσες στις Βρυξέλλες, στη Μαδρίτη, τη Βουδαπέστη, το Λουξεμβούργο και το Μιλάνο στις 9 Μαΐου, Ημέρα της Ευρώπης.

Η «Ακαδημία Πλάτωνος» του Φίλιππου Τσίτου, είναι η ελληνική ταινία που θα προβληθεί στις πέντε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ενώ την Κύπρο θα εκπροσωπήσει η ταινία «Κάτω από τ' Άστρα» του Χρίστου Γεωργίου. Ανάμεσα στις ταινίες θα προβληθούν το «Essential Killing» του πολωνού σκηνοθέτη Jerzy Skolimowski και «A Sad Trumpet Ballad» του ισπανού Alex de la Iglesia.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα η Επίτροπος για τον Πολιτισμό και την Πολυγλωσσία, Ανδρούλλα Βασιλείου, «η διανομή των ταινιών μας στην Ευρώπη εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση την οποία αντιμετωπίζει το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA εδώ και 20 χρόνια, διαθέτοντας το ήμισυ του προϋπολογισμού του στους διανομείς που προβάλλουν ταινίες οι οποίες έχουν γυριστεί έξω από το πλαίσιο της εθνικής τους αγοράς».
Η προβλεπόμενη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας στο πλαίσιο του προγράμματος MEDIA από το 2007 μέχρι το 2013 ανέρχεται σε 755 εκατομμύρια ευρώ (1,7 δισ. έχουν ήδη χορηγηθεί από την έναρξη του προγράμματος το 1991). Το 50% περίπου της χρηματοδοτικής αυτής στήριξης διατίθεται στους διανομείς που προβάλλουν ταινίες οι οποίες γυρίζονται εκτός της εθνικής τους αγοράς και το 20% περίπου προορίζεται για την υλοποίηση μιας ταινίας. Ο υπολογισμός της στήριξης που διατίθεται στους διανομείς γίνεται με διάφορα κριτήρια, ένα από τα οποία είναι ο αριθμός των εισιτηρίων που καταγράφηκε σε προηγούμενες προβολές ξένων ταινιών. Η στήριξη αυτή επανεπενδύεται για την κάλυψη δαπανών από επόμενες διανομές καθώς και για την κάλυψη ενδεχόμενων κινδύνων.
Το μερίδιο της αγοράς της ευρωπαϊκής κινηματογραφικής βιομηχανίας αντιστοιχεί μόλις στο 27% των εσόδων και προέρχεται κυρίως από τις εθνικές ταινίες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου