Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ HELLAS (Wind)


Η ΕΝΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΥΝΑΜΗ ΜΑΣ – Η ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΣ
- για να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς, τις συλλογικές συμβάσεις
ΔΕΝ ΤΑ ΧΑΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ - ΔΕΝ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΜΕ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ ΘΕΣΗ – ΜΕ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΨΗΛΑ, ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΑΠΕΡΓΙΑ
Συνάδελφοι,
τις τελευταίες μέρες και ενώ πλησιάζει η μισθοδοσία του Μαΐου, η διοίκηση παίζει ξανά το γνωστό παιχνίδι της διαίρεσής μας, προσπαθώντας να στρέψει τους συναδέλφους ενάντια στο Σωματείο. Απαιτεί από τους συναδέλφους (όσους δεν έχουν δηλώσει ΑΠΕΡΓΙΑ) να γράψουν στις ηλεκτρονικές φόρμες ότι «παρεμποδίστηκαν από το Σωματείο».
Έφτασε μάλιστα στο σημείο σε ορισμένους συναδέλφους να υπαγορεύει τι ακριβώς να γράψουν! Π.χ. σε συναδέλφους που εργάστηκαν είτε από το σπίτι, με υπόδειξη των προϊσταμένων τους, είτε από χώρους εκτός εταιρίας, όπου βέβαια η ίδια τους έστειλε, οργανώνοντας απεργοσπαστικό μηχανισμό.
Δεν μας εκπλήσσει αυτή η κίνηση. Είναι συνέχεια της πολιτικής τους να κάνουν απολύσεις και να υπονομεύσουν τη συλλογική μας σύμβαση, της προσπάθειάς τους να τσακίσουν το Σωματείο στα δικαστήρια. Αυτό μπορεί να το επιχειρήσουν ξανά, ακόμα και χτυπώντας μέλη του ΔΣ, αξιοποιώντας ίσως και την ιστορία των «παρεμποδίσεων».
Αυτό όμως δείχνει και τη δύναμή μας. Γιατί από την στιγμή που η αντίστασή μας άρχισε να γίνεται πραγματική, να πιέζει σοβαρά, να έχει επιτυχίες, με όπλα την απεργία και την κατάληψη, η διοίκηση δεν μπορούσε πλέον να κοιτάζει τις κινητοποιήσεις «αφ’ υψηλού», παριστάνοντας ότι δεν τρέχει τίποτα.
Το Σωματείο είναι ο μόνος σ’ αυτή την εταιρία που λέει όλη την αλήθεια, για τις απολύσεις, τις μειώσεις μισθών, τα προκλητικά προνόμια των στελεχών. Το Σωματείο, μαζί με τους συνάδελφους που συμμετέχουν ενεργά στις κινητοποιήσεις, προσπαθούν να κάνουν πραγματικά κάτι για τα προβλήματα των εργαζομένων, πέρα από τα ανέξοδα λόγια και υποσχέσεις της διοίκησης ή προϊστάμενων, θυσιάζοντας μεροκάματα και πολύτιμο χρόνο από την οικογενειακή και ατομική τους ζωή. Η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων, παρά την ιδιαίτερη γνώμη ή και τις αντιρρήσεις που μπορεί ο καθένας να έχει, καταλαβαίνει πολύ καλά τα παραπάνω, την ουσία αυτού του αγώνα. Και γι’ αυτό δεν έρχεται για δουλειά, σέβεται αυτό τον αγώνα ή και καταλαβαίνει την ανάγκη της περιφρούρησης. Αυτό είναι που τρομοκρατεί τη διοίκηση και τα στελέχη, αυτό προσπαθούν να σπάσουν.
Για να κρύψει αυτή την αλήθεια, έφτασε η διοίκηση στο σημείο να ισχυριστεί (σε επικοινωνίες και συναντήσεις με το Σωματείο) ότι η ίδια είναι που... τηλεφωνεί και ειδοποιεί τους συναδέλφους να μην έρθουν για δουλειά! Δήθεν για να αποφευχθούν εντάσεις! Την καταγγέλλουμε ότι ψεύδεται - και ότι μ’ αυτό που λέει δείχνει ότι αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους σαν υποτακτικούς. Μπορεί κανείς να κρίνει τις προθέσεις και την σκοπιμότητα, που είναι η αλήθεια και που το ψέμα.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνάδελφοι,
είναι πολύ πιθανό σε μια από τις επόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις η διοίκηση να το πάει παρακάτω:
- Να απαιτήσει από τους συναδέλφους που δεν εργάστηκαν να δηλώσουν «Απεργία» ή «Κανονική Άδεια».
- Να μην πληρώσει το ημερομίσθιο σε όσους δεν ‘συμμορφωθούν’.
Πρέπει να προετοιμαστούμε για να απαντήσουμε σε μια τέτοια κίνηση – και γι’ αυτό είναι χρήσιμο να τονίσουμε ή να θυμίσουμε ορισμένα πράγματα:
(α) Η διοίκηση και οι προϊστάμενοι έχουν επανειλημμένα στήσει απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Γιατί τι άλλο είναι:
- Η μεταφορά συναδέλφων να εργαστούν σε άλλους χώρους; Και μάλιστα με αυτοκίνητα προϊσταμένων ή από τις 4 τα ξημερώματα, παραβιάζοντας κάθε έννοια ωραρίου, κάθε διαδικασία στις Επιθεωρήσεις Εργασίας! Για πολλές απ’ αυτές τις παραβιάσεις, εκκρεμούν καταγγελίες μας στις Επιθεωρήσεις Εργασίας. Υπάρχει πρόσφατο αποτέλεσμα του επί τόπου ελέγχου της Επιθεώρησης Εργασίας στην Καλλιθέα (Teleperformance), που εκθέτει συγκεκριμένα στελέχη της Εξυπηρέτησης Πελατών. Ας υπενθυμίσουμε στους συγκεκριμένους κυρίους, αρχι-μαέστρους της απεργοσπασίας και της τρομοκράτησης των εργαζομένων, ότι βαδίζουν σε επικίνδυνους δρόμους, στα όρια (;) και της νομιμότητας.
- Το στήσιμο πολύωρων «μήτινγκ», στη διάρκεια του ωραρίου, όπου προϊστάμενοι καταφέρονται ανοιχτά ενάντια στο Σωματείο και λένε πόσο σωστές είναι οι απολύσεις;
- Οι άμεσες ή έμμεσες απειλές προϊσταμένων προς συναδέλφους για να μην συμμετάσχουν σε απεργίες;
- Τα «ιδιαίτερα ραντεβού» σε στυλ ανάκρισης, όπου έχουν καλεστεί από προϊσταμένους τους συνάδελφοι που έχουν απεργήσει, δήθεν για να συζητήσουν τους λόγους;
- Τα απανωτά τηλέφωνα τις μέρες της απεργίας, για να μάθουν οι προϊστάμενοι αν συνάδελφοι απεργούν;
Γι’ αυτούς τους λόγους είναι απαραίτητη η περιφρούρηση μιας απεργίας, όχι μόνο στη Wind αλλά και παντού. Αλλιώς καταλήγει να είναι διακοσμητική και αναποτελεσματική, είναι σα να εγκαταλείπουμε στα χέρια της διοίκησης και των παρατρεχάμενών της το πιο σημαντικό όπλο μας.
(β) Το Σωματείο επιδιώκει τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συναδέλφων στη λήψη των αποφάσεων, για όλα τα θέματα. Αυτό φαίνεται από τις Γενικές Συνελεύσεις, που καλούνται συχνά. Όμως, η συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων έχει και ορισμένες αυτονόητες προϋποθέσεις, σημαίνει και ότι καθένας από εμάς αναλαμβάνει έστω μια ελάχιστη ευθύνη ώστε να μπορεί να συμμετάσχει. Διαφορετικά, δεν υπάρχει δημοκρατία στη συζήτηση και στον τρόπο που λειτουργούμε.
Δεν μπορεί π.χ. κάποιος να μην είναι μέλος στο Σωματείο, να μην αναλαμβάνει ούτε την στοιχειώδη υποχρέωση να  πληρώσει την ελάχιστη μηνιαία συνδρομή, να μην αφιερώνει ούτε λίγες ώρες το μήνα για να συμμετάσχει σε μια συνέλευση – και από την άλλη να αξιώνει αποφασιστικό λόγο στις διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει βέβαια και για όποιον συνάδελφοι διαφωνεί με όποια κινητοποίηση, όπως είναι αναντίρρητο και απόλυτα σεβαστό δικαίωμά του.
Αυτό θα ισοδυναμούσε με εκφυλισμό της εσωτερικής δημοκρατίας του Σωματείου. Θα σήμαινε ακόμα ότι το Σωματείο πέφτει σε χειμερία νάρκη, δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση, με αποτέλεσμα να περνάνε ανενόχλητες οι απολύσεις και άλλες επιθέσεις της διοίκησης.
(γ) Ένα μικρό κομμάτι συναδέλφων, κάτω από την καθοδήγηση διευθυντών και προϊσταμένων ιδιώς της Εξυπηρέτησης Πελατών (που έχει εξελιχθεί σε άντρο απεργοσπασίας και αντισυνδικαλιστικής τρομοκρατίας), έχει καταφερθεί το τελευταία διάστημα ενάντια στο Σωματείο μέσω mail. Με κάθε καλή πρόθεση, τους καλούμε να σκεφτούν και να συζητήσουν μαζί μας τα εξής:
- Νομίζουν οι συνάδελφοι αυτοί ότι οι προϊστάμενοί τους δεν θα τους πετάξουν σαν στημένη λεμονόκουπα, όταν έρθει κι αυτών η ώρα, όπως έκαναν με τόσους και τόσους απολυμένους;
- Οφελούνται και αυτοί οι συνάδελφοι ή όχι από την επιχειρησιακή συλλογική μας σύμβαση; Αυτή που με κόπο και αγώνες έχουμε υπογράψει, παρότι οι ίδιοι που μας κατηγορούν δεν έχουν ποτέ πατήσει το πόδι τους πουθενά, παρά μόνο π.χ. στην Teleperformance για να σπάσουν την απεργία;
Λίγη κοινή λογική δεν βλάπτει, ούτε λίγη συναίσθηση ότι άλλο πράγμα είμαστε εμείς οι εργαζόμενοι και άλλο πράγμα οι προϊστάμενοι και πολύ περισσότερο η διοίκηση…
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Συνάδελφοι,
η αυταπάτη ότι «θα την βγάλουμε καθαρή» ξεφτίζει μέρα με τη μέρα. Αν δεν αντισταθούμε και μάλιστα σκληρά, αν δεν μπούμε μπροστά για αποφασιστικούς αγώνες διαρκείας, τότε εμείς και οι οικογένειές μας θα υποχρεωθούμε να ζήσουμε τον εργασιακό και κοινωνικό Μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Δεν γίνεται να υπερασπίσουμε τις θέσεις εργασίας, τους μισθούς, τη σύμβαση χωρίς τη συμμετοχή μας. Ακόμα περισσότερο, δεν γίνεται να αφήνουμε πάντα κάποιους άλλους «να βγάζουν το φίδι από την τρύπα». Να έχουν «αυτοί οι άλλοι» και όχι όλοι μας στην πλάτη τους το κόστος από χαμένα μεροκάματα, από ώρες αφιερωμένες στις διαδικασίες και τις κινητοποιήσεις του Σωματείου.
Ας σκεφτούμε λίγο. Παλιότερα οι εργοδότες κουβάλαγαν απεργοσπάστες με τρένα και λεωφορεία, έβαζαν τραμπούκους ενάντια στις απεργιακές φρουρές, για να σπάσουν τις απεργίες. Τις απεργίες που μ’ αυτές κατακτήθηκε το 8ωρο, οι συμβάσεις, το δικαίωμα στο συνδικαλισμό, ό,τι κι αν έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι - και που σήμερα έχουν λυσσάξει να το καταργήσουν. Θα τους αφήσουμε να μας ξαναγυρίσουν σ’ αυτή την κατάσταση, με τον digital τρόπο των “φορμών παρεμπόδισης”; Να μεταμφιέσουν την απεργοσπασία σε «δικαίωμα στην εργασία»; Κανείς μας δεν πρέπει να το δεχτεί!
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο καθένας μας αλλά και όλοι μαζί παίρνουμε θέση.
Η ΖΩΗ  ΚΕΡΔΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΜΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.
ΠΡΟΣΠΕΡΝΑΜΕ ΤΙΣ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΟΣΠΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ.
ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ «ΑΠΕΡΓΙΑ»
- στις απεργίες που έκανε το Σωματείο το Μάιο
- σ’ αυτές που θα ακολουθήσουν
Το Διοικητικό Συμβούλιο

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ WIND ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ
ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 30 ΜΑΪΟΥ ΩΡΑ 4 Μ.Μ.
ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ (Λ.ΚΗΦΙΣΙΑΣ 66)
- ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ, ΑΝΤΙΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΜΑΣ ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΜΕΝΑΓΑ ΚΑΙ ΕΛΕΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
Το σωματείο εργαζομένων στην εταιρία κινητής τηλεφωνίας Wind βρίσκεται για ακόμα μια φορά αντιμέτωπο με τις μεθοδεύσεις και τα χτυπήματα της διοίκησης της εταιρίας. Πρόσφατα η εταιρεία απέλυσε μερικές δεκάδες συναδέλφων με συμβάσεις αορίστου και ορισμένου χρόνου, ξεχνώντας τις δεσμεύσεις των στελεχών της πως δεν θα μειωθούν θέσεις εργασίας για το έτος 2011.
Η Ελένη Δεμέναγα και η Έλενα Στεφανίδου είναι δυο από τους συναδέλφους που αρνήθηκαν να αποδεχτούν την άδικη απόλυση τους. Απευθύνθηκαν στο σωματείο και συλλογικά δίνουμε τον αγώνα για την ανάκληση της απόλυσής τους.
Το σωματείο με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης προχώρησε στις16 Μαΐου στη συγκρότηση Επιτροπής Αλληλεγγύης σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, στην οποία συμμετέχουν σωματεία, συλλογικότητες και φορείς.
Στις συναντήσεις αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί για την ερχόμενη Δευτέρα 30 Μαΐου, ώρα 16:00 μ.μ. παράσταση διαμαρτυρίας συνδικαλιστών προς τη διοίκηση της Wind στο Μαρούσι, Κηφισίας 66 (Μαρούσι) με βασικό αίτημα την ανάκληση των δύο απολύσεων.
Το σωματείο, μαζί με την Επιτροπή Αλληλεγγύης, δεν θα μείνουν μόνο εκεί αλλά θα προχωρήσουν και άλλες κινητοποιήσεις όπως παραστάσεις διαμαρτυρίας σε καταστήματα της εταιρείας, μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα μας.
Η επίθεση που δεχόμαστε χρειάζεται την δυναμική και αποφασιστική στήριξη από τους συναδέλφους μας στη Wind, αλλά και από αλληλέγγυους, σωματεία, φορείς, συλλογικότητες, εργαζόμενους
Όποιος ενδιαφέρεται να συμμετάσχει στις παραπάνω κινητοποιήσεις μπορεί να επικοινωνήσει με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του σωματείου. Για Αθήνα: Σταύρος Σκεύος κιν. 6932239468 & Χάρης Χρήστου 6932333627 και αντίστοιχα για Θεσσαλονίκη Κωνσταντίνος Ζλάτκος 6936092178

ΝΑ ΑΝΑΚΛΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΤΩΝ ΕΛΕΝΗΣ ΔΕΜΕΝΑΓΑ ΚΑΙ ΕΛΕΝΑΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ
ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΙΜ (WIND)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου