Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Στήνουν παγίδα στους αιτούντες άσυλο

Στις αρχές Οκτώβρη, το υπουργείο Προ Πο εξέδωσε «Eκτακτη Ανακοίνωση σχετικά με την ανανέωση Ροζ Καρτών Αιτούντων Ασυλο», η οποία έλεγε τα εξής:

«Καλούνται οι αλλοδαποί αιτούντες άσυλο, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους Ροζ Κάρτα, η οποία έχει λήξει από τον Ιούνιο του 2009, να προσέλθουν στην Υπηρεσία μας [στις αρμόδιες Υπηρεσίες Παραλαβής και Εξέτασης αιτημάτων ασύλου] μέσα σε χρονικό διάστημα (2) μηνών από την ημερομηνία που δημοσιεύεται η παρούσα ανακοίνωση (δηλαδή, από 5 Οκτωβρίου 2011 έως και 5 Δεκεμβρίου 2011), προκειμένου να ανανεώσουν την κάρτα τους. Σε περίπτωση που δεν προσέλθουν μέσα στην προθεσμία αυτή, η εξέταση της υπόθεσης θα διακοπεί και η αίτησή τους θα μπει στο αρχείο».

Με την ανακοίνωση αυτή στήνεται παγίδα σε μια κατηγορία πολιτικών προσφύγων, με στόχο τη σύλληψή τους και το κλείσιμό τους στα καινούργια κέντρα κράτησης που ετοιμάζουν. Γι’ αυτό και πρέπει να γίνει πλατιά ενημέρωση των προσφύγων γι’ αυτό τον κίνδυνο.

Επιασε κανένας πόνος την κυβέρνηση για εκείνους που έχουν κάνει αίτηση για άσυλο και η ροζ κάρτα τους (πρόκειται για ένα προσωρινό δελτίο αιτούντος άσυλο, το οποίο ανανεώνεται ανά τακτά χρονικά διάστήματα, μέχρις ότου εξεταστεί τελεσίδικα το αίτημα για χορήγηση ασύλου που έχει υποβάλει ο πρόσφυγας) έχει λήξει από τον
Ιούνη του 2009 και θέλει να τους την ανανεώσει; Θα ανανεώσει μήπως όλες τις ροζ κάρτες που έχουν λήξει και που οι κάτοχοί τους, για κάποιον λόγο, δεν πήγαν να τις ανανεώσουν μόνοι τους; Τι νόημα έχει η προειδοποίηση ότι η εξέταση της υπόθεσής τους θα διακοπεί, όταν ξέρουν πολύ καλά (από τα αρχεία τους) ότι πάρα πολλές υποθέσεις έχουν ήδη πάει στο αρχείο, επειδή οι πρόσφυγες έχουν πάρει απόρριψη σε πρώτο βαθμό και δεν έχουν κάνει προσφυγή (γιατί δεν το ήξεραν); Απλά, ρίχνουν το δόλωμα της δήθεν ανανέωσης, για να κάνουν «ανέξοδες» συλλήψεις. Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί, ότι όλ’ αυτά τα χρόνια ελάχιστοι είναι οι πρόσφυγες που πήραν άσυλο. Οι ροζ κάρτες που ανανεώνονται από χρόνια είναι μια μεθόδευση για να εκτονώνουν την κατάσταση. Τώρα, όμως, έχουν αποφασίσει να προχωρήσουν σε πιο σκληρή κατασταλτική πολιτική και απέναντι στους αιτούντες άσυλο.

Υπάρχει μια κατηγορία προσφύγων (δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε τον αριθμό ούτε κατά προσέγγιση), οι οποίοι έχουν κριθεί σε πρώτο βαθμό και η αίτησή τους έχει απορριφθεί. Επειδή κανένας δεν τους ενημέρωνε ότι έχουν το δικαίωμα να προσφύγουν στην αρμόδια επιτροπή για να κριθεί το αίτημά τους σε δεύτερο βαθμό, έμειναν με μια ροζ κάρτα η οποία κάποια στιγμή έληξε, χωρίς να έχουν τη δυνατότητα να την ανανεώσουν, αφού πέρασε η προθεσμία μέσα στην οποία είχαν δικαίωμα να κάνουν προσφυγή. Αν αυτοί οι πρόσφυγες εμφανιστούν για να ανανεώσουν τις ροζ κάρτες τους που έχουν λήξει, θα συλληφθούν και θα καταλήξουν σε κάποιο κρατητήριο αστυνομικού τμήματος και στη συνέχεια, όταν ετοιμαστούν τα στρατόπεδα, σε κάποιο απ’ αυτά. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να κάνει αβίωτη τη ζωή όσων κλειστούν σ’ αυτά τα στρατόπεδα, ώστε να δεχτούν την «εθελοντική» απέλαση. Να τους βάλλουν, δηλαδή, σε ένα εμπορικό αεροπλάνο και να τους στείλουν στις χώρες καταγωγής τους, όπως έγινε την περασμένη Δευτέρα με μερικές δεκάδες Αφγανών και Μαροκινών.

Γράφουμε αυτό το σημείωμα για να ενημερωθούν όλοι οι πρόσφυγες που το αίτημά τους έχει απορριφθεί στον πρώτο βαθμό και δεν έχουν κάνει προσφυγή, ότι αν εμφανιστούν στις αστυνομικές υπηρεσίες, όχι μόνο δεν θα πάρουν ανανεωμένη ροζ κάρτα, αλλά θα συλληφθούν. Αν η κυβέρνηση ήθελε να βοηθήσει τους πρόσφυγες, τότε θα ανακοίνωνε ότι όλοι όσοι δεν έχουν κάνει προσφυγή για να κριθεί το αίτημά τους σε δεύτερο βαθμό έχουν δικαίωμα να το κάνουν τώρα και, φυσικά, ν’ ανανεώσουν τις ροζ κάρτες τους μέχρι να κριθεί το αίτημά τους. Αυτό πρέπει να απαιτήσουμε ως άμεσο μέτρο, χωρίς ποτέ να ξεχνάμε το πάγιο αίτημα για χορήγηση ασύλου σε όλους τους πρόσφυγες και άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες.

eksegersi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου