Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ιερή κομπίνα με δωρεές - μαϊμού

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Μεγάλη οικονομική απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ, με πρωταγωνιστές εκκλησίες, παπάδες, επιχειρηματίες, κρατικούς υπαλλήλους, ιδιώτες και πνευματικά κέντρα «μαϊμού», αποκαλύφθηκε στη δυτική Ελλάδα από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.Το μέγεθος και ο τρόπος της κομπίνας άρχισαν να γίνονται γνωστά από περίπου ένα χρόνο, όταν ο επίτροπος μιας εκκλησίας στην Κάτω Αχαΐα «κελάηδησε» προς τις διωκτικές αρχές με τηλεφωνική καταγγελία, μέσω της οποίας περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο της απάτης, στην οποία εμπλέκονταν και πρόσωπα που σχετίζονταν με το ναό τον οποίο υπηρετούσε.

Από την έρευνα των υπαλλήλων του υπουργείου Οικονομικών προέκυψε ότι
επιχειρηματίες και ιδιώτες εξασφάλιζαν από τους παπάδες διάφορων ναών της δυτικής Ελλάδας, αλλά και από πνευματικά κέντρα, τα οποία δεν λειτουργούσαν νόμιμα, βεβαιώσεις δωρεών μεγάλων χρηματικών ποσών, τις οποίες ουδέποτε είχαν κάνει. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν τις συγκεκριμένες βεβαιώσεις στις φορολογικές τους δηλώσεις προκειμένου να έχουν έκπτωση στη φορολογία τους, αλλά και μεγάλη επιστροφή φόρου.

Εγκυρες πηγές ανέφεραν στην «Ε» ότι μεταξύ των προσώπων που εμπλέκονται στην απάτη είναι δημόσιοι υπάλληλοι, συνταξιούχοι και υπάλληλοι τραπεζών.

Την... άγια κομπίνα επιβεβαίωσε εγγράφως και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, ο οποίος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ. Νίκου Νικολόπουλου και επικαλούμενος έγγραφο της ΔΟΥ Β' Πατρών αποκάλυψε ότι έχουν χρησιμοποιηθεί πλαστές βεβαιώσεις δωρεών με στοιχεία του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου -Μετόχι Αχαΐας- στη χρήση του 2009, του Ιερού Ναού Κοίμησης Θεοτόκου Σπάτων (αρμόδια ΔΟΥ Κ. Αχαΐας) στη χρήση του 2008, του Ιερού Ναού Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βουπρασίου Αχαΐας στη χρήση του 2009, του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Κρεμμυδίου (ΔΟΥ Βάρδα Ηλείας) στις χρήσεις 2008 και 2009, της Ιεράς Μονής του Κουτλουμουσίου Αγίου Ορους στη χρήση του 2007 και της Ιεράς Μονής Ξενοφώντος Αγίου Ορους στις χρήσεις 2008 και 2009.

Ο κ. Οικονόμου αναφέρει ακόμη ότι υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις για την έκδοση εικονικών βεβαιώσεων και δωρεών με πλαστά στοιχεία της Ιεράς Μονής το Γενέθλιο της Θεοτόκου, Σεργούλα Δωρίδος (αρμόδια ΔΟΥ Ναυπάκτου) στη χρήση 2007, της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως Θεοτόκου, Βαρνάκοβα Δωρίδος (ΔΟΥ Ναυπάκτου) στη χρήση 2008, του Ιερού Ναού Αγίας Αικατερίνης, Ξυλάδες Φαρσάλων (ΔΟΥ Φαρσάλων) στη χρήση 2008, του Ιερού Ναού Αγίου Αντωνίου Φαρσάλων (ΔΟΥ Φαρσάλων) χρήσεις 2008 και 2009, του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Καλλιθέας Φαρσάλων (ΔΟΥ Φαρσάλων) χρήση 2008, του Ιερού Ναού Αγίας Σοφίας Πλατάνου Φαρσάλων (ΔΟΥ Φαρσάλων) στη χρήση 2008 και του Ιερού Ναού Εισοδίων της Θεοτόκου Φαρρών Αχαΐας (ΔΟΥ Β' Πατρών) για τις χρήσεις 2007, 2008 και 2009.

nodaros@enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου