Το παρακάτω κείμενο αποτελεί απομαγνητοφώνηση τής ταινίας κινουμένων σχεδίων τού Paul Grignon: «Το χρήμα ως χρέος», στην οποία εξηγείται με πολύ απλά και αποτελεσματικά γραφικά ό,τι αφορά τα χρήματα και πώς αυτά πραγματικά δημιουργούνται, συνοδεύεται δε από ολόκληρη την ταινία με ελληνικούς υπότιτλους,στο παρακάτω playlist των πέντε βίντεο.
Μερικοί από τους σπουδαιότερους ανθρώπους στις Η.Π.Α. στους τομείς τού εμπορίου και των κατασκευών έχουν ένα φόβο. Γνωρίζουν, ότι υπάρχει μια δύναμη τόσο οργανωμένη, τόσο λεπτή, τόσο προσεκτική, τόσο διασφαλισμένη, τόσο πλήρης και τόσο κυρίαρχη, που καλά θα κάνουν να προσέχουν, όταν μιλούν εναντίον της.(Woodrow Wilson, πρώην πρόεδρος των Η.Π.Α.)
«Κάθε φορά, που μια τράπεζα κάνει ένα δάνειο, δημιουργείται νέα τραπεζική πίστωση, νέες καταθέσεις, ολοκαίνουριο χρήμα.
Graham F. Towers, Κυβερνήτης Τράπεζας τού Καναδά, 1934-54.
Η διαδικασία με την οποία οι τράπεζες δημιουργούν το χρήμα είναι τόσο απλή που το μυαλό αηδιάζει.
John Kenneth Galbraith, οικονομολόγος.
Άσε με να εκδίδω και να ελέγχω τα χρήματα ενός έθνους και δεν με ενδιαφέρει ποιός φτιάχνει τους νόμους του.
Mayer Anselm Rothschild, τραπεζίτης.
Δύο μεγάλα μυστήρια κυριαρχούν στην ζωή μας: Η αγάπη και τα χρήματα. Το τι είναι η αγάπη είναι ένα ερώτημα, το οποίο έχει διερευνηθεί ατελείωτα σε ιστορίες, τραγούδια, βιβλία, ταινίες και στην τηλεόραση. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο, για το ερώτημα: «Τι είναι το χρήμα;» Δεν προκαλεί έκπληξη, που η θεωρία του χρήματος δεν έχει εμπνεύσει καμμία εμπορικά επιτυχημένη ταινία. Ούτε καν αναφέρθηκε στα σχολεία, που φοιτήσαμε οι περισσότεροι από εμάς.
Για τους περισσότερους από εμάς, η ερώτηση «από που έρχονται τα χρήματα;» φέρνει στο μυαλό μας την εικόνα τού νομισματοκοπείου, που τυπώνει χαρτονομίσματα και χαράσσει νομίσματα. Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε, ότι τα χρήματα δημιουργούνται από την κυβέρνηση. Είναι αλήθεια…αλλά μόνο μέχρι ενός σημείου. Αυτά τα μεταλλικά και χάρτινα σύμβολα αξίας, που συνήθως σκεφτόμαστε ως χρήμα, όντως, παράγονται από ένα κυβερνητικό φορέα, που ονομάζεται Νομισματοκοπείο, αλλά το μεγαλύτερο ποσοστό τού χρήματος δεν δημιουργείται στο Νομισματοκοπείο. Δημιουργείται σε τεράστιες ποσότητες κάθε μέρα από ιδιωτικές επιχειρήσεις γνωστές ως τράπεζες.
Οι περισσότεροι από εμάς πιστεύουμε, ότι οι τράπεζες δανείζουν χρήματα από αυτά, που τους έχουν εμπιστευθεί οι καταθέτες. Εύκολο να το φανταστεί κανείς. Αλλά δεν είναι η αλήθεια. Στην πραγματικότητα οι τράπεζες δημιουργούν τα χρήματα, που δανείζουν, όχι από τα ίδια τα κέρδη της τράπεζας, όχι από τις καταθέσεις των άλλων, αλλά απ΄ ευθείας από την υπόσχεση τού δανειολήπτη, ότι θα εξοφλήσει το δάνειο. Η υπογραφή τού δανειολήπτη στα χαρτιά τού δανείου είναι μιά υποχρέωση εξόφλησης τού ποσού τού δανείου με έναν επιπλέον τόκο, διαφορετικά ξέχνα το σπίτι, το αυτοκίνητο ή οποιοδήποτε αγαθό δεσμεύτηκε ως εγγύηση. Αυτή είναι μια μεγάλη δέσμευση για τον δανειολήπτη.
Και τι απαιτεί η ίδια υπογραφή από την πλευρά τής τράπεζας; Η τράπεζα πρέπει απλά να δημιουργήσει από το τίποτα το ποσό τού δανείου ως δια μαγείας και να το γράψει στον λογαριασμό τού δανειολήπτη. Ακούγεται τραβηγμένο; Αποκλείεται να είναι αλήθεια. Αλλά είναι. Για να φανεί το πώς δημιουργήθηκε αυτό το θαύμα τού σύγχρονου τραπεζικού συστήματος, ας δούμε αυτήν την απλή ιστορία:
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου