Κυριακή 18 Μαρτίου 2012

22 Μαρτίου: είμαστε όλοι Πορτογάλοι! - 22 March: We are all Portoguese!

Solidarity with the Portuguese people on strike against the austerity measures!

The measures proposed by the Troïka (EU, ECB, IMF) in Greece, in Ireland and in Portugal have plunged these countries into chaos and poverty. Across Europe we must sink or swim together. From Portugal to Greece democracy has lost its meaning; the civil services and governments of these countries are at the service of the bankers.

Portugal is the last of these countries to be put under the supervision of the Troïka, a year after Greece and six months after Ireland. The minimum wage is 485€ before tax, the lowest in Europe; unemployment affects 15% of the population and 35% of the young people; 23.2% of paid workers (54.6% of 15-24 year olds) are linked to their employers by a fixed-term or temporary contract. Prices, on the other hand, are all rising fast. Petrol, for example, is more expensive than in France. At the moment 25% of the Portuguese people live below the poverty threshold.

Read the full call:


Αλληλεγγύη με τον πορτογαλικό λαό σε απεργία ενάντια στη λιτότητα!

Τα μέτρα που επιβλήθηκαν από την Τρόικα (Ε.Ε., Κ.Ε.Τ., Δ.Ν.Τ.) στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία βυθίζουν αυτές τις χώρες στο χάος και τη φτώχεια. Από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Ευρώπης είμαστε όλοι ναυαγοί στο ίδιο καράβι. Από την Πορτογαλία ως την Ελλάδα, η δημοκρατία δεν έχει πια νόημα αν τα Κράτη και οι κυβερνήσεις αυτών των χωρών βρίσκονται στην υπηρεσία των τραπεζιτών.

Στην Πορτογαλία, τελευταία χώρα υπό την κηδεμονία της Τρόικας (ένα χρόνο μετά την Ελλάδα, έξι μήνες μετά την Ιρλανδία) ο κατώτατος μικτός μισθός είναι 485 ευρώ και είναι ο χαμηλότερος της Ευρώπης. Η ανεργία αγγίζει το 15% του πληθυσμού και το 35% των νέων. 23,2% των εργαζόμενων υπαλλήλων βρίσκονται σε σχέση ορισμένου χρόνου εργασίας με τα αφεντικά ή με επισφαλή συμβόλαια (54,6% στις ηλικίες μεταξύ 15-24). Αντιστρόφως, όλες οι τιμές αυξάνονται με γεωμετρικό τρόπο. Η βενζίνη για παράδειγμα στοιχίζει πιο ακριβά από τη Γαλλία. Αυτή τη στιγμή 25% του πληθυσμού ζει στην Πορτογαλία κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Τα μέτρα λιτότητας που επιβλήθηκαν από την Τρόικα και την τοπική κυβέρνηση είναι τόσο σκληρά όσο και στην Ελλάδα και την Ιρλανδία. Τα επιδόματα και οι συντάξεις, ήδη άθλια, μειώθηκαν με δραματικό τρόπο. Περικοπές στον προϋπολογισμό επιβλήθηκαν στην Υγεία και την Εκπαίδευση. Οι καρκινοπαθείς δεν μπορούν πλέον να κάνουν θεραπείες, δεκάδες νοσοκομεία στη χώρα δεν έχουν πια φάρμακα, και δε μπορούν πλέον να γίνονται εγχειρήσεις λόγω έλλειψης γαζών. Το υπουργείο Πολιτισμού καταργήθηκε, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και τα ΜΜΕ ιδιωτικοποιήθηκαν. Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν από τη μία μέρα στην άλλη.

Η αλληλεγγύη μας είναι μία ενεργή στήριξη στους λαούς της Ευρώπης και στον αγώνα τους κατά των μέτρων λιτότητας.
Κατά τον ίδιο τρόπο που τα Μέσα Πληροφόρησης αποσιωπούν την πραγματικότητα των αγώνων του ελληνικού λαού, κρύβουν με παρόμοιο τρόπο την κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα της Πορτογαλίας. Εδώ και μήνες ολόκληρη η κοινωνία διαδηλώνει την αγανάκτησή της. Το κίνημα των εργαζόμενων υπό καθεστώς αβεβαιότητας είναι ένα από τα πιο ισχυρά της Ευρώπης. Ακόμα και οι στρατιωτικοί πήραν θέση ενάντια στις περικοπές του προϋπολογισμού.

Ο πορτογαλικός λαός εξωθείται από την ίδια του την κυβέρνηση σε μία αναγκαστική μετανάστευση. Ο εν ενεργεία πρωθυπουργός Πάσος Κοέλο προσκάλεσε ανοιχτά τους ανέργους να μεταναστεύσουν και αρκετά μέλη της κυβέρνησης παροτρύνουν τους νέους να κάνουν το ίδιο. Το 2011, περισσότεροι από 120 000 Πορτογάλοι μετανάστευσαν, μεγέθη παρόμοια με αυτά της δεκαετίας του ‘60 όταν οι Πορτογάλοι διέφευγαν του αποικιακού πολέμου και της φτώχειας που επέβαλε η δικτατορία του Σαλαζάρ.
Η πολιτική της Τρόικας (Ε.Ε., Ε.Κ.Τ., Δ.Ν.Τ.) και του ζεύγους Σαρκοζί-Μέρκελ υποχρεώνει όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς σε αξιοθρήνητες συνθήκες ζωής.
Δεν μας αντιπροσωπεύουν!

Στις 22 Μαρτίου διαδηλώνουμε την αλληλεγγύη μας με τον Πορτογαλικό λαό που θα είναι την ίδια ημέρα σε Γενική Απεργία ενάντια στη λιτότητα.
Είμαστε όλοι Πορτογάλοι!

Ας οικοδομήσουμε μία Ευρωπαϊκή Γενική Απεργία!

Translation: Nicolas Zorbas

ΠΗΓΗ: realdemocracygr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου