Σάββατο 17 Μαρτίου 2012

Η κανονικότητα της αγέλης (ή: εκεί που οι άνθρωποι θέλουν να γίνουν μπάτσοι)

Αναδημοσίευση από το EAGAINST.COM

«Λίγες μοναξιές υπάρχουν σαν κι αυτή του ασανσέρ και του καθρέφτη του [...] : το ασανσέρ, αυτός ο σιωπηλός, όμως ανελέητος εξομολογητής, αυτός ο φευγαλέος εξομολογητής του απομυθοποιημένου κόσμου…»

Πόσο φοβερό είναι να παρατηρεί κανείς αδυσώπητα το πρόσωπό του… [*]

Οι φασίστες πιστεύουν ότι για όλα φταίνε κάποιοι ντόπιοι προδότες (συνήθως αναρχικοί) που κάνουν τα γλυκά μάτια στους μετανάστες, καθώς και οι μετανάστες οι ίδιοι που κουβαλήθηκαν εδώ για να φάνε το ψωμί των ελλήνων, να τους ληστέψουν, να τους βιάσουν τις γυναίκες, να τους βρωμίζουν τους δρόμους, να ρίξουν έξω τα ασφαλιστικά ταμεία αφού «ένας δουλεύει», δέκα είναι οι ασφαλισμένοι».Να μπορούσαν να τους τσάκιζαν, φυλάκιζαν, αφάνιζαν! Να έκλειναν τους μετανάστες σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και να έτρωγε μόνο όποιος δούλευε! Να μπορούσαν να τους πυροβολούν μόλις αισθάνονταν πως απειλείται η περιουσία τους!

Οι ρυθμοί της ζωής μας θα ήταν πάλι κανονικοί!

Οι (λαϊκο)πατριώτες δηλώνουν πως δεν έχουν φασίζουσες τάσεις και πιστεύουν πως για όλα ευθύνονται οι πολιτικοί μας που είναι προδότες, που ξεπουλούν την χώρα και τον εθνικό πλούτο στους ξένους. Οι «ξένοι» γι’ αυτούς είναι απλώς οι ξένοι, έτσι, γενικά και αόριστα, άσχετα αν οι λαοί των άλλων χωρών υποφέρουν όπως κι εμείς, άλλοι ίσως λίγο λιγότερο και άλλοι λίγο περισσότερο. Αλλά φταίνε αυτοί: οι προδότες και οι ξένοι, και εμείς, οι Έλληνες, είμαστε θύματα μιας διεθνούς ανθελληνικής συνωμοσίας που επιβουλεύεται το έθνος μας, επειδή η Ελλάδα είναι η πιο ωραία χώρα του κόσμου, επειδή έχει πετρέλαια, χρυσό, ουράνιο…, επειδή γέννησε την δημοκρατία, επειδή όταν οι άλλοι ζούσαν στα δέντρα, εμείς (όχι εμείς δηλαδή, κάποιοι άλλοι που δεν έχουν καμιά σχεδόν σχέση μ’ εμάς – αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία) εδώ, ασχολούμαστε με τις τέχνες και τα γράμματα (με κάποιες εξαιρέσεις βέβαια γιατί υπήρχαν και δούλοι, γυναίκες, εχθροί κ.α.). Φταίνε βέβαια και οι αναρχικοί που είναι προδότες της εθνικής ενότητας και πάσχουν από υστερικό αντεθνικισμό. Τι πάει να πει: «Σ’ Ελλάδα, Τουρκία, Μακεδονία ο εχθρός είναι στις Τράπεζες και τα Υπουργεία» ; Ποιά Μακεδονία ; Η Μακεδονία είναι Ελληνική! Kαι το Αφγανιστάν είναι, γιατί εκεί ο Αλέξανδρος άφησε απογόνους, αλλά αυτό, δυστυχώς, χάθηκε, όπως και η Πόλη… Και, επιτέλους, τι σχέση έχει ένας Έλληνας που αγαπάει την πατρίδα του, με τον Τούρκο; Να μπορούσαν να κλείσουν το στόμα κάθε Έλληνα που δεν καταλαβαίνει ότι είναι θείο δώρο να γεννηθείς Έλληνας, αφού, ως γνωστόν, «Έλληνας γεννιέσαι – δεν γίνεσαι»…

Οι ρυθμοί της ζωής μας θα ήταν πάλι κανονικοί!

Οι αυτοαπακαλούμενοι «κομμουνιστές», πιστεύουν πως για όλα φταίει η Πλουτοκρατία. Μια κάστα διαβόλων που ποτέ δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν επακριβώς, να αναλύσουν τον τρόπο που σκέφτονται και να κατανοήσουν τις μεθόδους που ακολουθούν. Μια κάστα που ποτέ δεν θέλησαν να ανατρέψουν ή να πολεμήσουν ευθέως, προτιμώντας να την ξεφωνίζουν. Πώς άλλωστε θα το έκαναν αφού δεν είναι καταγεγραμμένος ο τρόπος στα ιερά τους κιτάπια; Αλλά κι αν είναι, είναι τόσο πολλά και τόσο δυσνόητα που δεν μπόρεσαν να τα διαβάσουν ή να τα καταλάβουν. Τι σημασία έχει όμως; Κάπως έτσι πρέπει να είναι, όπως τα σκέφτονται. Να μπορούσαν να είναι μόνο αυτοί εκφραστές της συμπαθούς αλλά αφελούς παρθένας κοινωνίας που δεν ξέρει να διεκδικήσει όσα πρέπει! Να μπορούσαν να τους έχουν όλους στην υπηρεσία τους προκειμένου να κηρύττουν ανενόχλητοι τους μεσσιανικούς τους λόγους για μια «Ανατροπή» που κάποτε, δεν μπορεί, θα έρθει!

Οι ρυθμοί της ζωής μας θα γίνονταν και πάλι κανονικοί!

Οι πολιτικοί των κομμάτων που νέμονται την εξουσία και των κομμάτων που συνεργάζονται μαζί τους, πιστεύουν πως για όλα φταίει ο γαμημένος ο λαός που μόνο να ζητάει ρουσφέτια ξέρει, να κάνει ρεμούλες και να θέλει, αν και ανόητος, βρωμερός και αντιπαθής, να έχει από πάνω και γνώμη για όλα, ζητώντας π.χ. ν’ αποδοθούν ευθύνες σε πολιτικά πρόσωπα. Και μια μερίδα κουκουλοφόρων, που δεν χάνει ευκαιρία να διαλύει το κέντρο της πρωτεύουσας και άλλων πόλεων – εγκληματίες που είναι αντιμετωπίσιμοι μόνο με τόνους χημικών και αμείλικτη εφαρμογή της τάξης από μυριάδες αστυνομικούς. Αν μπορούσαν να πειθαναγκάσουν τον λαό να το βουλώσει μια για πάντα! Να προσέρχεται στις κάλπες ανεμίζοντας πλαστικές σημαίες, να αυνανίζεται μπροστά στην τηλεόραση, στα γήπεδα και στα μπουρδέλα και να δουλεύει όσο τον κρατούν τα πόδια του (και λίγο περισσότερο)! Αν μπορούσαν να φυλακίσουν ισοβίως τους ταραξίες!

Τότε οι ρυθμοί της ζωής μας θα ήταν πάλι κανονικοί!


Τα αφεντικά πιστεύουν πως για όλα φταίνε οι εργάτες και οι υπάλληλοι που όλο γκρινιάζουν αλλά δεν κατανοούν ότι «αν δεν βρέξεις κώλο δεν τρως ψάρι». Ότι αν δεν δώσουν τα πάντα, δουλεύοντας αγόγγυστα και υπερωριακά, η επιχείρηση του εργοδότη δεν θα πάει καλά και δεν θα έχουν να παίρνουν τους οφειλόμενους μισθούς τους. Βέβαια, φταίνε και οι αναρχικοί που καλούν σε αυτοοργάνωση, απεργίες, σαμποτάζ στους χώρους εργασίας • που κάθε τόσο προκαλούν επεισόδια διαλύοντας τους κανονικούς ρυθμούς της καθημερινότητας. Αν μπορούσαν να επιβληθούν στους εργαζόμενους ώστε να δουλεύουν περισσότερο για λιγότερα χρήματα, τα κέρδη τους δεν θα είχαν μειωθεί και θα μπορούσαν να διατηρήσουν το επίπεδο ζωής που είχαν άλλοτε, αποκτώντας ό,τι επιθυμούσαν.

Οι ρυθμοί της ζωής μας θα ήταν πάλι κανονικοί!

Οι Νεοφιλελεύθεροι πιστεύουν πως για όλα φταίει το υδροκέφαλο δημόσιο, το σπάταλο κράτος, οι ρεμπεσκέδες δημόσιοι υπάλληλοι, οι κοινωνικές παροχές, οι αγρότες που έφαγαν τις επιδοτήσεις. Αν και οι ιδεοτυπικοί αριθμολάγνοι, κλείνουν πεισματικά τα μάτια μπροστά σε κάθε έρευνα που αποτυπώνεται και στατιστικά, με την οποία αποδεικνύεται ότι όλα τα αξιώματα στα οποία στηρίζουν τις γελοίες απόψεις τους είναι μύθοι ή προϊόντα μιας ψευδοεπιστημονικής διαστροφής. Αυτοί μπορούν να χαίρονται. Κατάφεραν να καταργήσουν όλο το δημόσιο, όλο το κοινωνικό κράτος, όλα τα επιδόματα, όλα τα εργασιακά κεκτημένα, το ασφαλιστικό σύστημα. Ακόμα και την ελπίδα του απελπισμένου που είχε καταντήσει να επιθυμεί διακαώς να καταφέρει να εκπορνευτεί πουλώντας όλο του το είναι προκειμένου να εξασφαλίσει μια σταθερή θέση στη γαλέρα της μισθωτής σκλαβιάς. Στις μέρες μας όλοι είναι συνεργάτες • ίσως κακοπληρωμένοι ή απλήρωτοι, ανασφάλιστοι αφού τα λεφτά δεν αρκούν για να αυτασφαλιστούν, αναλώσιμοι αφού απολύονται χωρίς αποζημίωση – αλλά, συνεργάτες… Ή άνεργοι. Αν όμως μπορούσαν να κλείσουν μια για πάντα τα στόματα όσων τολμούν να τους αμφισβητούν αντιστεκόμενοι απελπισμένα και όπως-όπως!

Οι ρυθμοί της ζωής μας θα ήταν πάλι κανονικοί!

Σήμερα που όλες οι αγέλες είναι δυσαρεστημένες και ο καθένας μέσα σ’ αυτές αναπολεί την χαμένη Κανονικότητά του, πόσοι άραγε να σκέφτονται πόσο θα ήθελαν να ρίξουν ένα γερό χέρι ξύλο σ’ αυτούς που πιστεύουν ότι ευθύνονται για τον χαμό της; Άλλοι εξαπολύοντας τα νόμιμα σκυλιά τους, άλλοι επιθυμώντας να γίνουν οι ίδιοι σκυλιά στη θέση των σκυλιών ή σκυλιά δίπλα στα νόμιμα σκυλιά.

Τελικά σ’ αυτή τη χώρα είναι όλοι εν δυνάμει μπάτσοι. Ο καθένας πιστεύει ότι ξέρει ποιος είναι υπεύθυνος για τη δική του κακομοιριά και ποιος ακριβώς είναι ο τρόπος που πρέπει να τιμωρήσει τον υπεύθυνο. Ταυτόχρονα είναι σίγουρος πως αυτός που φταίει δεν είναι ποτέ ο ίδιος, αλλά κάποιος άλλος, που καλό θα ήταν να μην μπλεχτεί ποτέ πια στα πόδια του. Εξάλλου του το επιβεβαιώνουν και τα υπόλοιπα μέλη της αγέλης του.

Κι αν κάποιος αισθάνεται αηδία ή φόβο από την δικτατορία της Κανονικότητας των άλλων, μπορεί να απελευθερωθεί μόνο καταστρέφοντάς κάθε δοτή κανονικότητα, αποφεύγοντας να μεταμορφωθεί και ο ίδιος σε μπάτσο.



[*] Ernesto Sabato: Αδαδδών ο Εξολοθρευτής, εκδόσεις Εξάντας.

eagainst.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου