Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

H εξαθλίωση έρχεται με νόμο, οι εξουσιαστές επιβάλουν πείνα και φτώχια

Η σφαγή στα μεροκάματα συνεχίζεται αμείωτη ! Οχι μόνο ξεχάστηκαν “οι νόμοι της αγοράς”, “η ελεύθερη οικονομία” και ανάλογες μπούρδες, αλλά ήδη γίνονται μειώσεις σε μισθούς πριν γίνουν οι νόμοι ! Την ώρα που απολύονται οι δύο από τους τρείς υπάλληλους της τρόικας, αναλαμβάνει η ντόπια εξουσία να διεκπαιρεώσει τη δουλειά.

Η μείωση των κατώτατων μισθών κατά 22%, εκτός των άλλων, συμπαρασύρει “στα τάρταρα” μια σειρά κοινωνικών και άλλων παροχών, όπως το επίδομα ανεργίας, ενώ η ανατροπή των κλαδικών συμβάσεων επιφέρει μειώσεις που ξεπερνούν το 40%!

Στόχος της κυβέρνησης αποτελεί να υποδυθεί το “καλό παιδί” απέναντι στις εξωφρενικές απαιτήσεις τροϊκανών και Ευρωπαίων και να γκρεμίσει τον κατώτατο μισθό στα 500 ευρώ, για όλο το σύνολο των εργαζόμενων.

Η δε αποφυγή της διαδικασίας ψήφισης στη Βουλή δια της οδού της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου συνιστά ένα ακόμα μέγα σκάνδαλο! Η κυβέρνηση Παπαδήμου επιδίδεται σε μια ακόμα επίδειξη κατάχρησης εξουσίας και ακυρώνει – εκ νέου με διαδικασίες “αποφασίζουμε και διατάζουμε” – ότι έχει απομείνει από την εύρυθμη κοινοβουλευτική λειτουργία!

Οι άμεσα ορατές ανατροπές στον εργασιακό τομέα που συνδέονται με τη μείωση των αμοιβών και την αλλαγή στις κλαδικές συμβάσεις αφορούν τα εξής:

1. Από 1η Μαρτίου μειώνονται κατά 22% οι κατώτατοι μισθοί και τα ημερομίσθια, δημιουργώντας τεράστιο βιοποριστικό ζήτημα σε 360.000 εργαζομένους της χώρας που αμείβονται της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Η μείωση για τους νέους κάτω των 25 ετών είναι υψηλότερη και φθάνει το 32% του υφιστάμενου κατώτατου μισθού, καταδικάζοντας τους σε δουλοπάροικους, αν και εφόσον εισέλθουν ποτέ στην αγορά εργασίας.

2. Οι μειώσεις αυτές συμπαρασύρουν – προς τα κάτω – μία σειρά παροχών που συνδέονται άμεσα με το ύψος του κατώτατου μισθού της ΕΓΣΣΕ. Ενδεικτικά, αναφέρονται το επίδομα ανεργίας , το επίδομα γάμου, κτλ.Τα επιδόματα τα οποία διατηρούνται (και αυτά «κουτσουρεμμένα») είναι: ωρίμασης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το επίδομα ανεργίας είναι 461 ευρώ, αναλογεί στο 55% του κατώτατου μισθού και μια μείωση αντίστοιχη με αυτή των μισθών θα ισοδυναμούσε με 100 ευρώ λιγότερα για τους άνεργους.

3. Οι ανατροπές στις κλαδικές συμβάσεις και η ουσιαστική κατάργηση της μετενέργειας επιφέρουν μειώσεις μισθών που ενδέχεται να ξεπεράσουν ακόμη και το 40%. Αυτό σημαίνει ότι με τη λήξη της μετενέργειας, θα τροποποιείται μονομερώς (και εις βάρος του εργαζόμενου) η ατομική σύμβαση εργασίας και θα ισχύει μέχρι να υπάρξει νέα σύμβαση.

Προφανώς, ένας εργαζόμενος που διαπραγματεύεται ατομική σύμβαση με τον εργοδότη, χωρίς την “ασπίδα” της κλαδικής σύμβασης, είναι σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση, υπό το φόβο της ανεργίας – οπότε, πρόκειται για πλήρη παράδοση των εργαζόμενων, εκ μέρους της κυβέρνησης, στο έλεος της εργοδοσίας! Ταυτόχρονα, εξασφαλίζονται και επιπλέον προνόμια για τους εργοδότες:
αποδυναμώνεται στην πράξη η ισχύς των συνδικαλιστικών φορέων, αφού η αδυναμία σύναψης συλλογικής σύμβασης είναι δεδομένη, ενώ ούτε η προσφυγή στη διαιτησία είναι εφικτή, αφού θα απαιτούσε τη σύμφωνη γνώμη εργοδοτών και εργαζόμενων.


Πίνακας: Οι αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα, μετά το μείωση κατά 22% του κατώτατου μισθού



ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΤΩΝ ΕΡΓΟΔΟΤΩΝ ΟΔΗΓΕΙ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ!

Φυσικά, καρτερικά στη γωνία περιμένουν οι εργοδότες. Αφού πρώτα στο διάλογο των αποκαλούμενων «κοινωνικών εταίρων» προσποιήθηκαν (ειδικά ο Δ. Δασκαλόπουλος του ΣΕΒ) «ιερή αφοσίωση» στο κεκτημένο του κατώτατου μισθού, τώρα τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, έχοντας αφήσει πρώτα την κυβέρνηση του δοτού Λ. Παπαδήμου να κάνει «όλη τη βρωμοδουλειά». Αυτή τη φορά, η κυβέρνηση δίνει προθεσμία τριών μηνών στα συνδικάτα για να υπογράψουν τις νέες συλλογικές συμβάσεις, με τον εκβιασμό της διάσωσης ότι… περισσεύει από τις κλαδικές αμοιβές.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: ergasiakodeltio

ΠΗΓΗ: iskra

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου