Παρασκευή 20 Απριλίου 2012

Τα ψέματα τελείωσαν. Ή σοβαρεύεστε ή παραιτείστε.

Ανακοίνωση Ανεξαρτήτων Δημοσιογράφων για Alpha, ΣΚΑΪ και υπογραφή νέας ΣΣΕ

Η αντίστροφη μέτρηση μέχρι τις 14 Μαϊου, ημερομηνία οριστικής διαγραφής κάθε εργασιακής κατάκτησης δεκαετιών έχει αρχίσει. 

Εκδότες, Ιδιοκτήτες ΜΜ Ε και Κυβέρνηση έχουν ήδη δείξει τις προθέσεις τους και τίποτα δεν πρόκειται να τους σταματήσει. Ούτε οι ατομικές συμβάσεις εργασίας ούτε φυσικά οι απεργιακές κινητοποιήσεις της ΠΟΕΣΥ και της ΕΣΗΕΑ, που αποτελούν το άλλοθι της αδυναμίας και απουσίας σύνθεσης ρεαλιστικών προτάσεων. Είναι φανερή η πλήρης αδυναμία της ΕΣΗΕΑ και των άλλων Σωματείων για την διεκδίκηση και της ΣΣΕ του 2009, σε σημείο που ελάχιστοι συνάδελφοι πιστεύουν ότι είναι εφικτό να υπογραφεί. Το ναυάγιο και η ασυνεννοησία ήταν αναμενόμενα από όλους τους εργαζομένους στα ΜΜΕ, καθώς είναι αυτονόητο ότι κανένας εργοδότης δεν θα υπογράψει τη ΣΣΕ του 2009 από την στιγμή που η Κυβέρνηση και η Τρόικα του έδωσε τα κατάλληλα «εργαλεία» και σήμερα έχουν υπογραφεί ατομικές συμβάσεις σχεδόν στο σύνολο του έντυπου και ηλεκτρονικού Τύπου....


Από την άλλη πλευρά το αμήχανο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ αντιδρά με διακηρύξεις και συζητήσεις για απεργίες που, από τα περισσότερα μέλη της Ενωσης, έχουν χαρακτηριστεί σαν «ντουφεκιές στον αέρα». Το ίδιο συμβαίνει και από την πλευρά της ΠΟΕΣΥ, που έχει αντιληφθεί ότι οι απεργιακές «ασκήσεις» έχουν τελειώσει και μεταθέτει τις ευθύνες μίας διήμερης απεργίας στο Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ, που έχει τα γνωστά και χρόνια προβλήματα επικοινωνίας, σύνθεσης και λήψης αποφάσεων. 

Χαρακτηριστική είναι η τελευταία απόπειρα προκήρυξης διήμερης απεργίας στις 20 και 21 Μαρτίου, η οποία δεν θα είχε καμία τύχη με βάση την σημερινή πραγματικότητα. Μικρές ακτίνες φωτός διαφάνηκαν μόνο στην περίπτωση που η ΠΟΕΣΥ, προσέγγισε άλλες ενώσεις και ομοσπονδίες, με στόχο να κινηθούν νομικά μέσω του ΣτΕ. Αλλά και πάλι μόνο αυτό δεν αρκεί.

Μας σφάζουν….



Ανάγλυφη ήταν επίσης η εικόνα της κατάστασης στην πάλαι ποτέ κραταιά ΕΣΗΕΑ, όταν την ώρα της τελευταίας συνεδρίασης του Μεικτού Συμβουλίου στο οποίο συζητούσαν για απεργιακές κινητοποιήσεις και ασφαλιστικά θέματα, η υπουργός Ανάπτυξης κα Διαμαντοπούλου κατάθεσε νομοσχέδιο για την κατάργηση της δημοσίευσης των ισολογισμών και του αγγελιοσήμου, η εργοδοσία στην Espresso απέλυσε 8 συναδέλφους, στον ΑΝΤ1 απαίτησαν μειώσεις 20% και κατάργηση βασικών και κατακτημένων εργασιακών δικαιωμάτων και στον ΔΟΛ αναρτήθηκε απόφαση με την οποία ο εργαζόμενος για δεκαπεντάλεπτη καθυστέρηση χρεώνεται με μία ολόκληρη ημέρα άδειας. 

Αποτύχατε

Τελευταίο παράδειγμα για την απόδειξη της αδυναμίας μας ήταν το γεγονός ότι μόλις σημέρα, Πέμπτη, 19 Μαρτίου, χρειάστηκαν 4 ολόκληρες ώρες (!) συνεδρίασης του Δ.Σ. για να παρθεί απόφαση 4ωρης στάσης εργασίας στα ιδιωτικά κανάλια, συμπαραστεκόμενοι στην απεργία των συναδέλφων τεχνικών και απώτερο σκοπό να μπλοκάρει τις μεταδόσεις του ΣΚΑΙ.

Αντ’ αυτού, όχι μόνο δεν πέτυχε το στόχο της αλλά δώσατε και… άφεση αμαρτιών στον Alpha να βγάλει κανονικά πρόγραμμα στον αέρα, παρά την όποια πρόθεση του Σωματείου. Δυστυχώς με αυτόν τον άκομψο και αντισυναδελφικό τρόπο, κατέστη πλέον σαφές ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός. Η πλειοψηφία του Δ.Σ. και δυστυχώς η ίδια η Ένωση φαίνεται ότι έχει διακοσμητικό ρόλο στα τεκταινόμενα.

Κατά τα άλλα μία…. διήμερη απεργία θα έλυνε τα προβλήματα, θα έσυρε τους ιδιοκτήτες γονυπετείς σε διαπραγματεύσεις και την επόμενη θα «ξυπνάγαμε» με υπογεγραμμένη την ΣΣΕ του 2009, όλους τους απολυμένους πίσω στις δουλειές τους και τα κλειστά ΜΜΕ να λειτουργούν πάλι. 

Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτή η κατάσταση όχι μόνο δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ, αλλά θα χειροτερεύει μέρα τη μέρα. Όλοι γνωρίζουν από τον δημοσιογράφο που ξεκινά σήμερα την καριέρα του στον «ολάνθιστο κήπο» της Ενημέρωσης μέχρι το Δ.Σ και τον Πρόεδρο της ΕΣΗΕΑ ότι ο κλάδος χρειάζεται άμεσα αποφάσεις με στρατηγική και ρεαλιστική τακτική μπροστά στους εκδότες και ιδιοκτήτες των ΜΜΕ. 

Καταντήσατε την Ένωση κομματικό φερέφωνο

Όμως, πώς το Δ.Σ θα βγάλει αποφάσεις όταν από την εκλογή του μέχρι σήμερα δεν έχει καταφέρει να συνθέσει απλές και αυτονόητες προτάσεις και απόψεις των μελών του Δ.Σ., της Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης και του Μεικτού Συμβουλίου; Ο κλάδος χρειάζεται αποφάσεις με στρατηγική και κινήσεις με τακτική για να μπορέσει να φέρει τους Ιδιοκτήτες και τους Εργοδότες ενώπιον των ίδιων τους των πράξεων. Όμως αυτά τα αναγκαία και αυτονόητα αναιρούνται μπροστά στις πολιτικές, κομματικές και προσωπικές διαφορές και σκοπιμότητες που έχουν επικρατήσει στο Προεδρείο της ΕΣΗΕΑ. 

Όλες οι συζητήσεις, που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, καταλήγουν στην κήρυξη απεργιών ακόμη και στην προσχηματική πρόταση της απεργίας διαρκείας. Την χαρακτηρίζουμε «προσχηματική», γιατί εκείνοι που την προτείνουν, γνωρίζουν ότι δεν μπορεί να οργανωθεί μία τέτοια κίνηση καθώς μία απεργία διαρκείας χρειάζεται πολύ καλή οργάνωση, άριστη περιφρούρηση, σχέδιο για την αντιμετώπιση των βέβαιων απεργοσπαστικών κινήσεων των εκδοτών και οικονομική αντοχή του απεργιακού ταμείου για όσους συναδέλφους θα χρειαστούν την βοήθειά του. Αλλά κυρίως θέλει πραγματική ΘΕΛΗΣΗ. Κάτι που ΕΣΕΙΣ δεν έχετε.

Στις επόμενες μέρες μέχρι τις εκλογές, για τους περισσότερους φαίνεται απίθανο να βρει χρόνο το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ να διαπραγματευτεί με τους ιδιοκτήτες και τους εκδότες. Εμείς πιστεύουμε το αντίθετο. Το Δ.Σ χρόνο έχει…. αν είχε υιοθετήσεις τις προτάσεις μας και είχε διαμορφώσει στρατηγική και τακτική, πράγμα που ΑΥΤΟ το Δ.Σ το θεωρεί αδύνατο. Και πώς να μην είναι αδύνατο από τη στιγμή που κανείς και από το Δ.Σ και από το Μεικτό Συμβούλιο δεν γνωρίζει πιο είναι το πλαίσιο του όποιου «διαλόγου» με τους εκδότες μέσα στο οποίο θα κινηθούν οι διαπραγματεύσεις. Το μόνο που γνωρίζουμε είναι η ΣΣΕ του 2009! Από εκεί και μετά? Τι υπάρχει? Που βάζουμε τις διαπραγματευτικές μας γραμμές? Σύμβαση του 2009 ή αυτοκτονούμε στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ? 

Τολμάτε και αγνοείτε προκλητικά το Μεικτό;

Οι Ανεξάρτητοι Δημοσιογράφοι μαζί με άλλους συναδέλφους του Μεικτού Συμβουλίου κατανοώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ κατάθεσε επίσημα πρόταση στην οποία υπάρχει σειρά σημείων για μία δεύτερη εναλλακτική πρόταση στις πιθανές διαπραγματεύσεις. Την πρόταση αυτή την θέτουμε και σε δημόσια διαβούλευση για να βελτιωθεί. 

Γνωρίζουμε ότι έννοιες όπως «μείωση», «ενσωμάτωση επιδομάτων» δεν ξορκίζονται και δεν αντιμετωπίζονται με την απόκρυψή τους με την τακτική της στρουθοκαμήλου. Όπως επίσης γνωρίζουμε ότι το Δ.Σ είναι απαραίτητο να διαμορφώσει μία εναλλακτική διαπραγματευτική πρόταση την οποία σήμερα δεν διαθέτει 

Τελεσίγραφο

Καλούμε το Δ.Σ να καλέσει άμεσα το Μεικτό Συμβούλιο όπου θα κατατεθεί όλο το Σχέδιο και οι κινήσεις διαπραγμάτευσης με τους Ιδιοκτήτες είτε αφορά την Ένωσή τους είτε ατομικά με τον καθένα. Αμέσως μετά να πραγματοποιήσει Συνεδρίαση του Δ.Σ με μόνο θέμα την υπογραφή ΣΣΕ, στην οποία θα είναι δεκτή τριμελής αντιπροσωπεία μελών του Μεικτού της ΕΣΗΕΑ.

Συνάδελφοι η αντίστροφη μέτρηση για την απόλυτη ισοπέδωση των εργασιακών μας κατακτήσεων συνεχίζεται με το Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ να την παρακολουθεί άπραγο και άβουλο. 

Επιτέλους, καταλάβετε στο ΔΣ ότι η ΕΣΗΕΑ δεν είναι παραμάγαζό σας. Αν δεν μπορείτε να μας ακούσετε ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ.

Η περίοδος ανοχής τελείωσε. Κι επειδή δε σέβεστε το 43% των συναδέλφων, όσοι δηλαδή συστρατεύθηκαν ακομμάτιστα, ανεξάρτητα και κυρίως ΣΥΝΑΔΕΛΦΙΚΑ στην πρόσφατη ψηφοφορία, σας δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι δε θα σας αφήσουμε να μας «τελειώσετε» ούτε ως εργαζόμενους ούτε ως κλάδο. Τα ψέματα τελείωσαν. 

Σε ότι αφορά, τέλος, τη σημερινή συμπεριφορά όλων όσοι ακύρωσαν την ΕΣΗΕΑ και την τετράωρη στάση εργασίας, ζητούμε άμεσα την παραπομπή τους στο Πειθαρχικό με το ερώτημα της οριστικής διαγραφής από τα μητρώα.


Τα ψέματα τελείωσαν. Καμία ανοχή.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου