Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Στα κρυφά υπογράφτηκε νέα κλαδική σύμβαση για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικές κλινικές

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ergasiakodeltio

..Με μειώσεις αποδοχών περίπου 20%

Μια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας – σφαγείο κυριολεκτικά του μισθού, των κατακτήσεων και των μέτρων Υγείας και Ασφάλειας των εργαζομένων στις ιδιωτικές κλινικές, υπέγραψε «νύχτα» η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ – ΔΑΚΕ και «ανένταχτοι») της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ). Το ίδιο το περιεχόμενο της Σύμβασης εξηγεί το λόγο που η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ όχι μόνο συναντήθηκε εν κρυπτώ στις 28 Ιούνη με το Σύνδεσμο Ελληνικών Κλινικών, αλλά και δεν ενημέρωσε καν
το ΔΣ της Ομοσπονδίας, υπονόμευσε όλο το προηγούμενο διάστημα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις και διαθέσεις των εργαζομένων:
  • Οι αποδοχές των εργαζομένων μειώνονται τουλάχιστον κατά 15%. Για παράδειγμα: Ο νοσηλευτής Β/βάθμιας εκπαίδευσης που θα προσληφθεί από 1 Ιούλη 2012 θα αμείβεται με 798,75 ευρώ μεικτά, αντί για 996,63 ευρώ που ίσχυε πριν την υπογραφή της ΣΣΕ. Αντίστοιχα, ο μισθός του νοσηλευτή Β/βάθμιας εκπαίδευσης που ήδη εργάζεται και έχει κάτω από 3 χρόνια προϋπηρεσία, θα μειωθεί από 1/7/2012 στα 843,75 ευρώ (από 996,63 ευρώ).
  • Καταργούνται τα εξής επιδόματα: Νοσοκομειακό (20% επί του βασικού μισθού), γάμου (10%), χειρουργείου (από 20% πάει στα 15%), οθόνης (6,5%), τροφοκατοικίας (6%), χημειοθεραπείας (10%), επίδομα χώρου (σ.σ. υπογείου – 20,54 ευρώ), το επίδομα τέκνων (5%) θα δίνεται μέχρι 3 παιδιά.
  • Ο βασικός μισθός ανεξαρτήτως ειδικότητας από 673,40 ευρώ μεικτά μειώνεται στα 630 ευρώ μικτά.
  • Το ωράριο των εργαζομένων σε μικροβιολογικά και ακτινολογικά εργαστήρια, με επικίνδυνο αντικείμενο εργασίας, αυξάνεται στις 8 ώρες, από 6 ώρες το χειμώνα και 5,5 το καλοκαίρι. Οχι μόνο θα προσφέρουν στον εργοδότη 50 ώρες το μήνα επιπλέον απλήρωτη δουλειά, αλλά θα υφίστανται σοβαρή ψυχοσωματική επιβάρυνση, καθώς είναι εκτεθειμένοι σε ακτινοβολίες και άλλους κινδύνους, όπως λοιμώδη νοσήματα. Ενας όρος της ΣΣΕ που έρχεται να προστεθεί στον αντεργατικό και δολοφονικό νόμο που κατάργησε τις 30 ημέρες ειδική άδεια των ακτινολόγων για την προστασία της υγείας τους από λευχαιμία. Αντίστοιχα καταργούνται ειδικές άδειες των εργαζομένων σε χειρουργεία, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού.Είχαν στρώσει το έδαφος
Το έδαφος γι’ αυτή τη σφαγή μισθών και δικαιωμάτων φρόντισε η ηγεσία της ΟΣΝΙΕ να το στρώσει εδώ και καιρό. Τονίζοντας σε συναντήσεις με την εργοδοσία ότι δεν είναι καιρός για
«επαναστατική γυμναστική» ειρωνευόμενη την αγωνιστική πρόταση των ταξικών δυνάμεων, καλώντας σε «κινητοποιήσεις» εργοδοτών του κλάδου, καλλιεργώντας την αυταπάτη ότι αν στηριχτούν οι κλινικάρχες θα σωθούν κι οι εργαζόμενοι (βέβαια οι πρώτοι πήραν λεφτά από τον ΕΟΠΥΥ, αλλά χιλιάδες εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι) κλπ. Αυτή τη βαθιά αντεργατική στάση τους προσπάθησαν να κρύψουν και με ανακοίνωση που εξέδωσαν που, αντί να ενημερώνει τους εργαζόμενους για το περιεχόμενο της Σύμβασης εξαπολύει χυδαία επίθεση εναντίον του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ.

Το κλαδικό σωματείο της Αθήνας καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία του κλάδου να μην αναγνωρίσουν τη ΣΣΕ, να πραγματοποιήσουν άμεσα γενικές συνελεύσεις, να μην επιτρέψουν «στους εργοδότες να εκβιάζουν, να απειλούν, να αφήνουν απλήρωτους για μήνες τους εργαζόμενους, να απομυζούν τα ασφαλιστικά μας ταμεία, να μετατρέπουν την υγεία των εργαζόμενων σε αμύθητα πλούτη». «Ο μόνος που μπορεί να τη σταματήσει είναι η δύναμη της οργάνωσης των εργαζομένων. Είναι η μαζική δράση μέσα από το σωματείο μας. Καμιά υποχώρηση. Κανένας μόνος τους».

Τέλος το σωματείο σημειώνει πως «το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ δεν έχει καμία σχέση με τους εργαζόμενους. Είναι άνθρωποι της εργοδοσίας. Αποκαλύπτεται γιατί η ΠΑΣΚΕ, η ΔΑΚΕ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ δεν ήθελαν τις ταξικές δυνάμεις στο προεδρείο της ομοσπονδίας. Το καλύτερο που έχουν να κάνουν, είναι τώρα να παραιτηθούν».

http://www2.rizospastis.gr/story.do?id=6930861&publDate=4/7/2012

Φαίνεται πως στην υπόθεση υπάρχει παρασκήνιο ! Ψάχνοντας το θέμα περισσότερο βρήκαμε τα παρακάτω:


3-7-2012
Σας γνωριζουμε οτι η νεα κλαδικη Συμβαση Εργασιας που υπεγραψε ο Συνδεσμος Ελληνικων Κλινικων, που ΔΕΝ ειναι μελος της ΠΕΙΚ, με την ΟΣΝΙΕ, ισχυει ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και μονο για τις κλινικες που ειναι μελη του σωματειου αυτου.

Για ολες τις υπολοιπες 170 κλινικες, μελη των σωματειων της ΠΕΙΚ, εφαρμοζεται η ισχυουσα σημερα νομοθεσια…


http://www.peik.gr/

Σε αυτό το δημοσίευμα απαιτείται εγγραφή συνδρομητή-που δεν θέλαμε να κάνουμε-για να διαβάσουμε την υπόλοιπη ανακοίνωση.

Φαίνεται πως μια μερίδα κλινικαρχών και μια μεριδα ξεπουλημένων συνδικαλιστών αποφάσισαν τις μειώσεις μισθών εν κρυπτώ.

ΠΗΓΗ: ergasiakodeltio

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου