Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Τα δικαιώματα του παιδιού.. (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)


Ένα ταξίδι σε όλο τον κόσμο ήταν αρκετό για τον φωτογράφο James Mollison για να διαπιστώσει την ωμή πραγματικότητα και τις διαφορετικές συνθήκες μέσα στις οποίες μεγαλώνουν και χτίζουν τα όνειρά τους τα παιδιά όλου του κόσμου.

Με το φακό του κατέγραψε τα δωμάτια μικρών παιδιών. Οι φωτογραφίες αυτές έγιναν ένα βιβλίο με τίτλο «Πού κοιμούνται τα παιδιά» (Where the Children Sleep). Κι όσο κι αν για κάποιους ένα ζεστό και ευρύχωρο σπίτι κι ένα υπνοδωμάτιο γεμάτο παιχνίδια είναι δεδομένο, για κάποια παιδιά μοιάζει όνειρο απατηλό.


Ο οχτάχρονος Ρόθυ από την Καμπότζη κοιμάται ανάμεσα σε σκουπίδια. Παλιά λάστιχα αυτοκινήτου μετατρέπονται σε κρεβάτι. Στο σπίτι του δεν υπάρχουν ούτε τα στοιχειώδη όπως το νερό. Ο μικρός καθημερινά δουλεύει, ψάχνοντας για πλαστικά μπουκάλια και κονσέρβες τα οποία στη συνέχεια πουλάει σε εταιρεία ανακύκλωσης για να εξασφαλίσει το μοναδικό για αυτόν γεύμα της ημέρας.


Ο Hamdi ζει με τους γονείς του και τα πέντε αδέλφιά του, σε έναπαλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισμό, στη Δυτική Όχθη. Το διαμέρισμα τους έχει καθιστικό, κουζίνα και τρία υπνοδωμάτια.


Ο Tzivka από την Παλαιστίνη. Μοιράζεται το δωμάτιο με τα αδέλφιά του. Δεν επιτρέπεται να αθλούνται ή να βλέπουν τηλεόραση αλλά ούτε και να διαβάζουν. Έτσι περνάει πολύ από το χρόνο του στη βιβλιοθήκη διαβάζοντας ή παίζοντας θρησκευτικού περιεχομένου παιχνίδια στον υπολογιστή.


Η τετράχρονη Kaya από το Τόκιο μένει με τους γονείς της σε ένα μικρο διαμέρισμα. Ωστόσο, το μικρό δωμάτιό της είναι γεμάτο με ρούχα, κούκλες, περούκες και κάθε λογής παιχνίδια. Οταν μεγαλώσει ονειρεύεται να γίνει σχεδιάστρια κινουμένων σχεδίων.


Η 15χρονη Nantio από την Κένυα είναι μέλος της φυλής Ρένταϊλ και μένει σε μια σκηνή φτιαγμένη εξ ολοκλήρου από πλαστικό. Θέλει να παντρευτεί με πολεμιστή αλλά πρώτα θα πρέπει να υποστεί κλειτoριδεκτομή. Σε καθημερινή βάση προσέχει τα πρόβατα και κόβει ξύλα.


Η Syra είναι οχτώ χρονών και ζει με τους γονείς της και την μεγαλύτερη αδερφή της σε ένα χωριό της Σενεγάλης. Η Syra δεν μιλάει στον κόσμο και πάντα είναι θλιμμένη. Οι ντόπιοι λένε ότι αυτό συμβαίνει γιατί μία μάγισσα καταδίωξε την μητέρα της και έκλεψε την ψυχή της Syra αλλά και της αδερφής της


Η Jasmine ζει με την οικογένειά της σε ένα μεγάλο σπίτι στο Κεντάκι των ΗΠΑ. Έχει πάρει μέρος σε περισσότερους από 100 διαγωνισμού ομορφιάς και έχει κερδίσει πολλά βραβεία.


Ο Jivan είναι τεσσάρων ετών και μένει με τους γονείς του στοΜπρούκλιν, στη Νέα Υόρκη. Ο Jivan έχει το δικό του δωμάτιο, το οποίο έχει σχεδιάσει η μαμά του, το δικό του μπάνιο και μια ντουλάπα γεμάτη παιχνίδια


Η επτάχρονη Ιντίρα από το Νεπάλ μοιράζεται το μοναδικό του σπιτιού στρώμα της με τα αδέρφια της. Από τριών χρονών δουλεύει έξι ώρες την ημέρα, πάει σχολειο και ονειρεύεται να γίνει χορεύτρια.


Ο εννιάχρονος Ντονγκ από την Κίνα μοιράζεται το δωμάτιό του με όλη του την οικογένεια. Το ονειρο του ειναι να γίνει αστυνομικός


Το δωμάτιο του 11χρονου Τζόι από το Κεντάκι των Η.Π.Α. προδίδει και τα χόμπυ του: Οπλα, τόξα, κυνήγι. Σε ηλικία επτά ετών πυροβόλησε το πρώτο του ελάφι.


Ο 12χρονος Λαμίν από τη Σενεγάλη, μοιράζεται το δωμάτιο του με άλλα αγόρια όχι της οικογένειάς του αλλά της κοινότητάς του. Ολοι μαζί δουλεύουν κάθε μέρα απο τις 6 το πρωί σε χωράφια μέχρι το απόγευμα όπου διαβάζουν το Κοράνι.


Η ηλικιάς 10 ετών Ντούχα από την Παλαιστίνη μένει σε κατασκήνωση προσφύγων με τα 11 αδέρφια της και μοιράζεται το δωμάτιο με τις 5 αδερφές της. Ο αδερφός αυτοκτόνησε σε επίθεση ενάντια στο Ισραήλ.


Η Βραζιλιάνα Ταΐς (11 ετών) μοιράζεται το δωμάτιο της με την αδερφή της. Το σπίτι τους βρίσκεται σε μια γειτονιά όπου οι συμμορίες και οι έμποροι ναρκωτικών δρουν ανενόχλητοι. Οταν μεγαλώσει θέλει να γίνει μοντέλο


Ο εννιάχρονος Τζόι μένει σε ένα ρετιρέ της 5η λεωφόρου στη Νέα Υόρκη και όνειρό του είναι να γίνει δικηγόρος όπως και ο πατέρας του.


Ο μικρός ιταλός είναι άστεγος. Δωμάτιο δεν έχει, παρά μόνο ένα στρώμα στην ύπαιθρο όπου ξεκουράζεται όταν δεν δουλεύει μαζί με τους γονείς του καθαρίζοντας τζάμια αυτοκινήτων.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: ΜΑΥΡΗ ΛΙΣΤΑ

ΠΗΓΗ: RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου