Δευτέρα, 4 Απριλίου 2011

Στην Αθήνα τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας

Από τη Δευτέρα αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας το οποίο θα έχει συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, εν όψει της τρίμηνης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα γίνει από την τρόικα στο τέλος Απριλίου.

Από τη Δευτέρα αναμένεται η άφιξη στην Αθήνα του τεχνικού κλιμακίου της τρόικας το οποίο θα έχει συζητήσεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, εν όψει της τρίμηνης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα γίνει από την τρόικα στο τέλος Απριλίου.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθούν οι ιδιωτικοποιήσεις, η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και η αντιμετώπιση της υστέρησης εσόδων και το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα στρατηγικής για την περίοδο 2012-2014.

Εν τω μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο διέψευσε το Σάββατο το δημοσίευμα του Der Spiegel, σύμφωνα με το οποίο το ταμείο ασκεί πιέσεις στην ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σύντομα σε αναδιάρθρωση του χρέους της.

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, το ΔΝΤ στηρίζει τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για μη αναδιάρθρωση και την αποφασιστικότητά της για πλήρη εξυπηρέτηση των δανειακών της υποχρεώσεων. Οποιαδήποτε αναφορά περί του αντιθέτου είναι λανθασμένη», εκπρόσωπος του ΔΝΤ είπε στο Reuters.

To δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού ανέφερε, χωρίς να κατονομάζει καμία πηγή, ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ασκεί πιέσεις στην Ελλάδα να αναδιαρθρώσει σύντομα το χρέος της, σηματοδοτώντας στροφή στη μέχρι τώρα προσέγγισή του.

Σύμφωνα με το Der Spiegel, το ΔΝΤ θεωρεί ότι, καθώς τα μέτρα που εφαρμόζονται δεν είναι πλέον αρκετά, θα πρέπει είτε να μειωθούν τα επιτόκια των ελληνικών δανείων, είτε να υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής τους, είτε «κούρεμα».

Το ίδιο πάντα δημοσίευμα αναφέρει ότι, παρόλο που το ΔΝΤ θεωρεί ότι η Ελλάδα πρέπει να αρχίσει σύντομα συζητήσεις με τους πιστωτές της σχετικά με την αναδιάρθρωση του χρέους της, δεν θέλει να απευθύνει δημοσίως μία τέτοια έκκληση λόγω φόβων ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενισχύσει τις πιέσεις στην κυβέρνηση της Πορτογαλίας, που αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα στα δημοσιονομικά της.

Το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους απέκλεισε κατηγορηματικά ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, με αφορμή δημοσίευμα του Der Spiegel, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η δήλωση εκπροσώπου της Κομισιόν που είπε ότι δεν βλέπει το λόγο για άμεση αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου