Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα αντλήσουμε 12,7 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής



Στον στόχο της κυβέρνησης να αντλήσει μέσα στα επόμενα τρία χρόνια έσοδα ύψους 12,7 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής, έδωσε βάρος ο υπουργός Οικονομικών κατά τη συνέντευξη Τύπου που δίνει αυτή την ώρα για τα νέα μέτρα πάταξης του φαινομένου.
Eν τω μεταξύ, όπως έγινε γνωστό, νέος γενικός γραμματέας του ΣΔΟΕ αναλαμβάνει ο κ. Ιωάννης Διώτης. ο γνωστός αντιεισαγγελέας κατά τη θητεία του οποίου έγινε η εξάρθρωση της «17 Νοέμβρη».

Στόχος της κυβέρνησης είναι το σχέδιο να αποδώσει 2,5 δισ. ευρώ φέτος, 4,4 δισ. το 2012 και 5,8 δισ. το 2013, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών που εξειδικεύει τους στόχους για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

«Εδώ μιλάμε για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα...που υπάρχει στη χώρα, την περιορισμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη...την περιορισμένη ανταποδοτικότητα ή τουλάχιστον την αίσθηση ανταποδοτικότητας στο φορολογικό σύστημα και δυστυχώς και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, με την σπατάλη που πολλές φορές έχει και βέβαια την αίσθηση διαφθοράς που πολλές φορές οι φορολογικές αρχές δημιουργούν απέναντι στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

«Σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, το οποίο θα ακολουθήσουμε αυτόν τον χρόνο και τα δύο επόμενα για να μπορέσουμε να μειώσουμε και να πατάξουμε το φαινόμενο αυτό», συμπλήρωσε.
Το κεντρικό σύνθημα είναι «Πολίτες και Πολιτεία Μαζί», ενώ το κείμενο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελείται από 99 σελίδες.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα εγκριθεί από ειδική Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ως πρόεδρος, και οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι η άντληση εσόδων ίσων με το 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2011 - 2014 κυρίως μέσα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την πλήρη ενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων διασταυρώσεων, ελέγχων και επεξεργασίας των πληροφοριών που σχετίζονται με την φορολογική βάση.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η «φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας», δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Πολιτεία, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και τη φορολογική επιβάρυνση για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, πάντως, ότι στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών εισπράχθησαν 1,6 δισ. ευρώ το 2010, όπως, επίσης, ότι ελέγχονται οι ιδιοκτήτες 1.200 ακινήτων με πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί.

Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες που υπάρχουν, όπως η συνεργασία του μηχανισμού, η παραδειγματική τιμωρία μεγάλων φοροφυγάδων και η καλύτερη συνεργασία των πολιτών

Ο υπουργός εξήγγειλε συνεχείς διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογούμενων και σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με τη λειτουργία μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα και την κατάργηση 100 ΔΟΥ, οι οποίες συγκεντρώνουν μόλις το 1% των κρατικών εσόδων.

Η εξοικονόμηση σε όρους ανθρώπινου δυναμικού υπολογίζεται σε 3.000 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες.

Μεταξύ των αλλαγών, είναι το νέο σώμα βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων καθώς και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ.Γ.  Παπακωνσταντίνου, θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν οφειλές (ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες και άλλους φόρους) για πάνω από ένα έτος και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ.  Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι θα προχωρήσει η διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, δήλωσε ότι υπεγράφη η ΚΥΑ για το σύστημα εισροών-εκροών και προχωρεί η εγκατάστασή του, η οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσει αύξηση των εσόδων κατά 190 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσής, αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου