Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Πρόταση ΕΣΕΕ για χαμηλότερο ενιαίο συντελεστή ΦΠΑ με ισοδύναμη δημοσιονομική απόδοση

Τα στοιχεία και οι δείκτες της πορείας της ύφεσης σε συνδυασμό με τη σοβαρή μείωση των λιανικών πωλήσεων και την «παραμονή» του φορολογικού πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και την περίοδο των εκπτώσεων, κάνουν την πρόταση του ελληνικού εμπορίου για υιοθέτηση χαμηλότερου ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ πιο επίκαιρη από ποτέ.

Οι εξελίξεις στην αγορά είναι ζοφερές, αφού μια στις τρεις επιχειρήσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν ακόμα και σε βασικές τους υποχρεώσεις. Ενδεικτικό τούτου είναι ότι 68.000 επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες δεν είχαν υποβάλει περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα να απειλούνται με ποινικές διώξεις, ενώ από τις 18.000 που ειδοποιήθηκαν μόνο οι 1235 συμμορφώθηκαν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της  Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, για το πρώτο δίμηνο του έτους η συρρίκνωση του κύκλου εργασιών στο λιανικό εμπόριο κατά  11,4% και του όγκου κατά 12,2% αλλά και η κατακόρυφη πτώση του τζίρου σε ορισμένους κλάδους όπως στον κλάδο του αυτοκινήτου, ένδυσης - υπόδησης (25%), επίπλων – ηλεκτρικών ειδών –οικιακού εξοπλισμού (23,2%), φαρμακευτικών προϊόντων – καλλυντικών (22,2%), ακόμα και των τροφίμων και ποτών (12,5%), καταδεικνύουν με επιτακτικό τρόπο την ανάγκη άμεσης αντιμετώπισης της κατάστασης.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, η ΕΣΕΕ καλεί την Κυβέρνηση να αναθεωρήσει την τακτική των κινήσεών της και να σκεφτεί τις μετατάξεις αγαθών σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ που θα επιβαρύνουν λιγότερο τον καταναλωτή και θα βελτιώσουν το κλίμα στην αγορά.  Οφείλει να διαβουλευθεί με όλους τους κοινωνικούς φορείς και κυρίως να προχωρήσει σε αλλαγή σχεδίου. Είναι φανερό ότι η ύφεση δεν έχει αγγίξει ακόμα το χαμηλότερο σημείο της και σίγουρα πρόσθετα εισπρακτικά μέτρα δε βοηθούν προς την κατεύθυνση υπέρβασής της.

Στο πλαίσιο αυτό, η ΕΣΕΕ, συμβάλλοντας στην εξεύρεση μιας αποδοτικής λύσης, επανέρχεται και εμμένει στην πρότασή της για καθιέρωση ενός ενιαίου χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ σε όλα τα είδη, με την εξαίρεση των βασικών ειδών διατροφής  και φυσικά των τουριστικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων των υπηρεσιών εστίασης αλλά και των εισιτηρίων όλων των μέσων μεταφοράς. Σύμφωνα, μάλιστα, με την αναθεώρηση του δείκτη πληθωρισμού η προσαρμογή του «καλαθιού της νοικοκυράς» σε νέους συντελεστές στάθμισης θα μειώσουν τον ελληνικό πληθωρισμό από το 4,5% κοντά στα επίπεδα του ευρωπληθωρισμού (2,8%).

Οι όποιες ανατιμήσεις προκύψουν σε προϊόντα και υπηρεσίες από την αύξηση του μέσου συντελεστή από 13% σε 19%, θα υπερκαλυφθούν από τη μείωση των συντελεστών από 23% σε 19%, αλλά και από την αύξηση της λιανικής κατανάλωσης που μειώθηκε  από τα 65 δις, χωρίς ΦΠΑ, το 2009, στα 61,5 δις  το 2010 και γενικότερα του συνόλου της των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου που υπολογίζεται για το 2010 στα 169,6 δις από τα 181,6 δις το 2009. Η μείωση του συνόλου των πωλήσεων χονδρικού και λιανικού εμπορίου κατά 12 δις εκ των οποίων τα 4,5 δις αφορούν στις πωλήσεις λιανικής δείχνει το βάθος της ύφεσης και τις επιπτώσεις της στην αγορά.

Με αυτό το μέτρο του ενιαίου συντελεστή και της διατήρηση ενός χαμηλότερου θα δοθεί μια ανάσα στην αγορά, ενώ ταυτόχρονα δεν θα υπάρξει παρέκκλιση των εσόδων ύψους 18 δις το 2011 από το ΦΠΑ, που  έχουν προϋπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης.

Είναι απαραίτητο σε αυτήν την πολύ δύσκολη συγκυρία να αναζητήσουμε τολμηρές λύσεις που θα δώσουν άμεσες απαντήσεις στα προβλήματα που όλοι μας βιώνουμε και θα ταράξουν τα λιμνάζοντα νερά και την απραξία στην αγορά.  Η μέχρι σήμερα φορολογική  πολιτική διατηρεί τη φορολογική ακρίβεια και καταγράφει  οικονομική  επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου, πρέπει λοιπόν να τολμήσει η Κυβέρνηση αλλαγές και προτείνουμε να εξετάσει και να επεξεργαστεί τα δύο διαφορετικά σενάρια αλλαγής συντελεστών, όπως αναλυτικά καταγράφονται στον πίνακα που επισυνάπτεται και δείχνουν την κατανάλωση ανά κωδικό δραστηριότητας και τα συγκριτικά στοιχεία με το υφιστάμενο καθεστώς ΦΠΑ.

Η ΕΣΕΕ θεωρεί ότι οι όποιοι ενδοιασμοί  για αναταξινόμηση των συντελεστών ΦΠΑ μπορούν να καμφθούν, αλλά και η τελική έγκριση από την Τρόικα μπορεί να επιτευχθεί, εφόσον αναδειχθεί ότι η εφαρμογή ενιαίου ΦΠΑ είναι μια πρόταση ισοδύναμης δημοσιονομικής απόδοσης.

Το ελληνικό εμπόριο ελπίζει ότι η άμεση εφαρμογή της πρότασης  της ΕΣΕΕ μπορεί να αποτελέσει μια  αποδοτικότερη σύνδεση της φορολογικής πολιτικής με την αναθέρμανση της αγοράς.

http://www.webdaily.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου