Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Οι κάµερες "είδαν" 4 υπόπτους στον εµπρησµό της Marfin



Σύµφωνα µε την ΕΛ.ΑΣ., ταυτοποιήθηκαν οι τέσσερις κατηγορούµενοι για τον εµπρησµό στην τράπεζα Marfin πέρυσι τον Μάιο, που στοίχισε τη ζωή σε τρεις υπαλλήλους. Πρόκειται για αντιεξουσιαστές που πυρπόλησαν το υποκατάστηµα της Σταδίου

Τις καταθέσειςτων τεσσάρων υπόπτων για συµµετοχή στον εµπρησµό της τράπεζας Marfin στις 5 Μαΐου 2010 που είχε ως αποτέλεσµα τον τραγικό θάνατο τριών εργαζοµένων της τράπεζας, περιµένει η Αστυνοµία. Οι τέσσερις έχουν προθεσµία να δώσουν τις καταθέσεις τους µέχρι τα τέλη της εβδοµάδας, όπως όµως εκτιµούν αξιωµατικοί της Ασφάλειας αναµένεται να ζητήσουν επιπλέον προθεσµία.

Η Κρατική Ασφάλεια στη δικογραφία που διαβίβασε στον αρµόδιο εισαγγελέα υποστηρίζει πως κατέληξε στην ταυτοποίηση των τεσσάρων, ηλικίας 36, 32, 26 και 21 ετών, µέσω της ψηφιακής ανάλυσης των καταγραφών από 90 κάµερες και τις µαρτυρίες 70 πολιτών που ήταν αυτόπτες µάρτυρες του φονικού εµπρησµού.

ΚΑΡΕ ΚΑΡΕ. Οι διωκτικές αρχές ανέλυσαν καρέ καρέ τις εικόνες από τις δεκάδες κάµερες της Τροχαίας όπως και της ασφάλειας των καταστηµάτων που βρίσκονται στη διαδροµή που φέρεται ότι ακολούθησε η οµάδα που πυρπόλησε το υποκατάστηµα της Marfin στη Σταδίου. Οπως αποκαλύπτει στα «ΝΕΑ» ανώτερος αξιωµατικός της Ασφάλειας Αττικής, «η οµάδα στην οποία από την αρχή ήταν ενταγµένοι οι τέσσερις ύποπτοι είχε δώσει ραντεβού το πρωινό της 5ης Μαΐου, ηµέρας της πανελλήνιας απεργιακής κινητοποίησης, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο.

Στη συνέχεια η οµάδα αυτή, η οποία αποτελούνταν από τουλάχιστον δέκα άτοµα µεταξύ των οποίων και δύο κοπέλες, ακολουθούσε τον κύριο όγκο της πορείας ευρισκόµενη στο µεγαλύτερο διάστηµα κοντά σε οργανωµένες οµάδες της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς». Από τα στοιχεία των ψηφιακών αναλύσεων όσων κατέγραψαν οι κάµερες και σύµφωνα πάντοτε µε τη δικογραφία, η οµάδα των αντιεξουσιαστών κινήθηκε στον άξονα της Σταδίου προκαλώντας εκτεταµένα επεισόδια µε θραύσεις υαλοπινάκων, προσόψεων καταστηµάτων και τραπεζικών υποκαταστηµάτων, βανδαλισµούς σε κάµερες διαχείρισης κυκλοφορίας.

Από τη δικογραφία ωστόσο λείπει ένα πολύ σηµαντικό κοµµάτι, το οποίο είναι τι ακριβώς συνέβη στη Marfin και από ποιους. Οι κάµερες ασφαλείας του υποκαταστήµατος καταστράφηκαν από την πυρκαγιά και οι λοιπές κάµερες στην περιοχή δεν έχουν καταγράψει πρόσωπα. Για την εµπλοκή τους στην πυρπόληση του υποκαταστήµατος η Αστυνοµία φέρεται ότι στηρίζει πολλές από τις ελπίδες της στις µαρτυρικές καταθέσεις δύο ατόµων που βρέθηκαν δίπλα σε αυτή την οµάδα, τα οποία φέρονται να αναγνωρίζουν τουλάχιστον έναν από τους τέσσερις υπόπτους. Βοήθεια περιµένει και από την ψηφιακή κάµερα φωτογράφου, ο οποίος βρέθηκε στο σηµείο της επίθεσης την ώρα που οι αντιεξουσιαστές έσπαζαν µε βαριοπούλες τη γυάλινη πρόσοψη. Σύµφωνα όµως µε αστυνοµικές πηγές, «η φωτογραφική µηχανή µπλοκάρισε και καταβάλλονται προσπάθειες να αξιοποιηθεί το υλικό»!

Χαρακτηριστικά των ατόµων που συµµετείχαν στην οµάδα των αντιεξουσιαστών καταγράφονται αργότερα από άλλες κάµερες στις οδούς Βουκουρεστίου και Ακαδηµίας, κατά µήκος της Φιλελλήνων και στην περιοχή των στύλων του Ολυµπίου ∆ιός, όπου σηµειώθηκαν επεισόδια µε αστυνοµικές δυνάµεις. Ανώτεροι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναφέρουν στα «ΝΕΑ» τις δυσκολίες που παρουσιάζει η αναγνώριση - ταυτοποίηση των δραστών καθώς στις επιθέσεις είχαν τα πρόσωπα καλυµµένα µε κουκούλες, µαντίλια, ακόµα και αντιασφυξιογόνες µάσκες. Οπως αποκαλύπτουν οι ίδιες πηγές, «καταλήξαµε στην ταυτοποίηση των τεσσάρων µε βάση τον σωµατότυπό τους και τα ρούχα που φορούσαν».

Στα σπίτια των τεσσάρων, στις περιοχές των Εξαρχείων, του Νέου Ηρακλείου, της Νέας Φιλαδέλφειας και της Κυψέλης έγιναν την Παρασκευή έρευνες, χωρίς ωστόσο να προκύψει κάποιο επιπλέον στοιχείο για την υπόθεση της Marfin. Στο σπίτι 26χρονου από το Καζαχστάν στη Νέα Φιλαδέλφεια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σφεντόνα, τόξο και κοµµάτι από κλοµπ. Με βάση το τελευταίο εύρηµα καταδικάστηκε από το Αυτόφωρο σε εξάµηνη φυλάκιση µε αναστολή.

ΕΧΟΥΝ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Οι ύποπτοι έχουν απασχολήσει αρκετές φορές στο παρελθόν την Αστυνοµία για τη δράση τους στον αντιεξουσιαστικό χώρο. Ο 36χρονος ο οποίος φωτογραφίζεται από την Κρατική Ασφάλεια ως ο αρχηγός της οµάδας, σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από την αστυνοµική έρευνα προσπάθησε να πετάξει βόµβα µολότοφ στο εσωτερικό του βιβλιοπωλείου Ιανός, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Marfin. Ο 36χρονος φέρεται ότι είναι συνιδιοκτήτης µπαρ στα Εξάρχεια, το οποίο θεωρείται από τους αστυνοµικούς στέκι της οµάδας των αντιεξουσιαστών που συµµετείχαν στον εµπρησµό της Marfin. Στο ίδιο µπαρ είχε γίνει επιδροµή της ΕΛ.ΑΣ. το βράδυ της 5ης Ιανουαρίου 2009 ύστερα από την επίθεση της οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας.

Ο 26χρονος από το Καζαχστάν είχε συλληφθεί το 2003 κατά τη διάρκεια επεισοδίων στην Αθήνα κατά την τελετή υπογραφής για την προσχώρηση δέκα νέων χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Ο 21χρονος βρισκόταν στη λίστα αυτών που παρακολουθούνταν για τη συµµετοχή τους στην οργάνωση Συνωµοσία Πυρήνων της Φωτιάς, χωρίς όµως να προκύψει κάτι εις βάρος του.

Αναλύθηκαν από την Αστυνοµία το υλικό από 90 κάµερες και οι µαρτυρίες 70 πολιτών, µαρτύρων του φονικού εµπρησµού

Ερευνες

Στα σπίτια των τεσσάρων έγιναν την παρασκευή έρευνες, χωρίς όµως να προκύψει κάποιο επιπλέον στοιχείο για την υπόθεση της Marfin
tanea.gr
ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου