Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Ρέγκλινγκ: «Οι τράπεζες εμμένουν στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους»

«Αποβλέπουν σε υψηλές προμήθειες», ανέφερε ο επικεφαλής του ταμείου στήριξης.
Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας κ. Κλάους Ρέγκλινγκ θεωρεί ότι οι τράπεζες ενισχύουν τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, αποβλέποντας σε υψηλές προμήθειες, σύμφωνα με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Χάντελσμπλατ (Handelsblatt), προδημοσίευση της
οποίας αναμετάδωσε το πρακτορείο Reuters.
«Στις δεκαετίες του '80 και του '90, οι τράπεζες κέρδισαν πολύ υψηλές προμήθειες από την αναδιάρθρωση κρατικού χρέους στη Λατινική Αμερική και την Ασία», δήλωσε ο κ. Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι «θα ήθελαν να κάνουν και πάλι το ίδιο στην Ευρώπη».
Ο επικεφαλής του ΕΤΧΕ δήλωσε ότι μία μερική ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας θα προκαλούσε ζημιές στους ισολογισμούς ορισμένων τραπεζών που έχουν δανείσει την Ελλάδα, αλλά αυτές οι ζημιές θα ήταν «περιορισμένες», ενώ οι προμήθειες από μια αναδιάρθρωση θα ήταν «πολλά υποσχόμενες».
Η Χάντελσμπλατ αναφέρθηκε σε πηγές που δηλώνουν ότι και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ πιστεύει ότι οι τράπεζες συζητούν σκόπιμα για το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους της Ελλάδας και έχει προειδοποιήσει του Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης να μην επιτρέψουν στις τράπεζες να τους επηρεάσουν.
Εξ' άλλου, η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, την οποία εμφανίζονται να αποζητούν ορισμένοι οικονομολόγοι, δεν μπορεί να προβλεφθεί παρά μόνον ως «ύστατο μέτρο», εκτίμησε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, με συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «Les Echos», μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Στην οικονομία της αγοράς, τα συμβόλαια πρέπει να γίνονται σεβαστά, ειδάλλως διακυβεύεται το δικαίωμα της ιδιοκτησίας», επεσήμανε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού ταμείου στήριξης, το οποίο δημιουργήθηκε την Άνοιξη του 2010 για την ενίσχυση των κρατών της ευρωζώνης με προβλήματα χρέους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου