Σάββατο 14 Μαΐου 2011

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ

Σε νέα ταλαιπωρία θα υποβληθούν από την ερχόμενη βδομάδα δεκάδες εκατοντάδες γονείς νηπίων, καθώς οι εργαζόμενοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς προχωρούν τη Δευτέρα και την Τρίτη σε τρίωρες στάσεις εργασίας ανά βάρδια. Οι τελευταίοι αντιδρούν στη θέσπιση του 40ώρου στο δημόσιο, η ψήφιση σχεδίου νόμου του οποίου θα γίνει στην ολομέλεια της Βουλής την Πέμπτη 19 Μαΐου.

Ταυτόχρονα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση ΠΟΕ -ΟΤΑ έχει προκηρύξει 24ωρη απεργία στους δήμους την Τετάρτη 18 Μαΐου, παραμονή της ψήφισης του σχεδίου νόμου για το 40ωρο στη Βουλή. Οι στάσεις εργασίας των εργαζομένων στους βρεφικούς - παιδικούς σταθμούς θα ισχύσουν από τις 7 έως τις 10 το πρωί (πρωινή βάρδια) και από τη 1 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα (απογευματινή βάρδια). Η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί σε ανακοίνωσή της την "απόσυρση διάταξης που θέλει να μετατρέψει τους βρεφικούς-παιδικούς σταθμούς σε πάρκιγκ παιδιών, προωθώντας την κατάργηση του δημόσιου και παιδαγωγικού χαρακτήρα τους".
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, λουκέτο μπαίνει σε όλους τους δήμους την Τετάρτη 18 Μαΐου, λόγω της 24ωρη πανελλαδικής απεργίας όλων των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση, που επίσης αντιδρούν στη θέσπιση 40ώρου στο δημόσιο και στους ΟΤΑ. Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η ΠΟΕ - ΟΤΑ θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Καραϊσκάκη και πορεία προς του υπουργείο Εσωτερικών και τη Βουλή.

Όχι σε σταθμούς parking
Οι εργαζόμενοι των 150 - 170 παιδικών σταθμών της Θεσσαλονίκης προχώρησαν προ ημερών σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, ενώ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο δημοτικό συμβούλιο της πόλης. Δηλώνουν πως δεν βρίσκονται στους δρόμους για το 6ωρο, δεδομένου ότι σήμερα αργάζονται έξι ώρες ημερησίως (30 συνολικά την εβδομάδα), αλλά για την προάσπιση του παιδαγωγικού χαρακτήρα των σταθμών, τους οποίους, όπως υποστηρίζουν, δήμοι και υπουργείο Εσωτερικών επιθυμούν να μετατρέψουν σε "baby parking".
"Λειτουργούμε βάσει του πρότυπου κανονισμού που ισχύει για τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και προβλέπει έξι ώρες. Έχει διαπιστωθεί από επιστημονικές μελέτες ότι τα μικρά παιδιά δεν αντέχουν περισσότερες ώρες. Η αύξηση του ωραρίου είναι αντιπαιδαγωγική και θα πλήξει κυρίως τα παιδιά προσχολικής ηλικίας" τόνισε η εκπρόσωπος των εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς Ελένη Φυσέκη.
Στο νομό Θεσσαλονίκης λειτουργούν περίπου 150 - 170 παιδικοί σταθμοί, οι οποίοι πέρασαν ως αρμοδιότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση την τελευταία δεκαετία, ενώ εργάζονται περί τα 250 άτομα ως μόνιμο προσωπικό και άλλα τόσα με συμβάσεις. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι το έργο τους στους σταθμούς είναι σύνθετο και δύσκολο, ενώ οι μισθοί τους για το 6ωρο που εργάζονται κυμαίνονται από 900 ευρώ έως 1.200 ευρώ μηνιαίως.
Της Φανής Σοβιτσλή
Fsovitsli@makthes.gr

ΠΡΕΖΑ TV

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου