Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2012

Η Μάνια Τεγοπούλου επιχειρεί να μπλοκάρει το απεργιακό φύλλο της "Ελευθεροτυπίας"

Με εξώδικο και με τη συνδρομή μελών του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, Η Μάνια Τεγοπούλου προσπαθεί να μπλοκάρει την έκδοση του απεργιακού φύλλου της «Ελευθεροτυπίας» που είναι προγραμματισμένη για αύριο.

Στην ΕΣΗΕΑ Τσαλαπάτης, Νταουντάκη και Κανέλης επιχειρούν να μπλοκάρουν την χρηματοδότηση του φύλλου και φέρνουν εμπόδια στην απεργία των εργαζομένων βάζοντας όρους για να την κηρύξουν. Τόσο οι εκδότρια όσο και τα επιφανή μέλη του ΔΣ χρησιμοποιούν την ίδια επιχειρηματολογία ότι το φύλλο είναι πλήρες και άρα εμπορικό.

Ακολουθεί σχετική ενημέρωση από το blog του εκπροσώπου των συντακτών της "Ελευθεροτυπίας", Πάνου Σώκου για τη συνάντηση της εκδότριας με τους εκπροσώπους των εργαζομένων:

Συνάδελφοι επειδή τούτη την ώρα δεν είναι δυνατή η συνέλευση σας ενημερώνω για τα όσα μας είπε η εκδότρια κ. Μάνια Τεγοπούλου σχετικά για το απεργιακό φύλλο, που θα κυκλοφορήσει αύριο Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου, σε συνάντηση που είχαμε οι εκπρόσωποι μαζί της το απόγευμα.

Εξαρχής είπε ότι είναι αντίθετη με την πρωτοβουλία και μας δήλωσε κατηγορηματικά ότι:

- Θεωρεί ότι η έκδοση του απεργιακού φύλλου είναι εχθρική ενέργεια που στόχο έχει να κλείσει την εφημερίδα. Επίσης, όπως μας είπε, θεωρεί ότι είναι εχθρική ενέργεια και το γεγονός ότι διεκδικούμε τα δεδουλευμένα μας με την "κατάσχεση εις χείρας τρίτων", προς εκτέλεση της απόφασης των ασφαλιστικών μέτρων.

- Είπε ότι θα κάνει χρήση όλων των δυνατοτήτων που της παρέχει ο νόμος, για να εμποδίσει την έκδοση του απεργιακού φύλλου αλλά και να στραφεί εναντίον μας.

- Υποστήριξε ότι με την έκδοση αυτού του φύλλου εμείς ως απεργοί θα εργασθούμε για ένα άλλο εργοδότη, με άλλο ΑΦΜ που χρησιμοποιεί στον τίτλο το όνομα της "Ελευθεροτυπίας". Έδωσε ιδιαίτερη σημασία στο ΑΦΜ στην εταιρεία που θα μας εκδώσει και στο που θα πάνε τα έσοδα που θα προκύψουν.

Οι εκπρόσωποι της απαντήσαμε ότι:

- Δεν είναι εχθρική ενέργεια η έκδοση ενός απεργιακού φύλλου, που στόχο έχει: Να κάνει γνωστό σε όλους το πρόβλημα μας, να επανασυνδέσει τους αναγνώστες με τους απεργούς εργαζόμενους και την ενημέρωση που αυτοί παρέχουν μέσω της "Ελευθεροτυπίας". Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είναι ανταγωνιστικό φύλλο και δεν έχει στόχο να υποκαταστήσει την εφημερίδα ούτε πολύ περισσότερο να την κλείσει. Αντιθέτως οι εργαζόμενοι θέλουμε να μείνει η " Ελευθεροτυπία" ζωντανή και να επανακυκλοφορήσει το συντομότερο δυνατό, με την προϋπόθεση ότι η ίδια θα κάνει κινήσεις προς την κατεύθυνση της ικανοποίησης των αιτημάτων, μετά από εφτά μήνες, που είμαστε απλήρωτοι.
Το απεργιακό φύλλο σε τούτη την φάση και μετά από 50 μέρες απεργίας δίνει μήνυμα στους αναγνώστες ότι είμαστε παρόντες.

- Η λεγόμενη "κατάσχεση εις χείρας τρίτων" είναι η μόνη ασφαλής νομική ενέργεια για να μπορέσουμε, να εισπράξουμε τα δεδουλευμένα μας μετά από έξι μήνες που δεν πληρωνόμαστε.

- Η δανεική χρήση του ΑΦΜ είναι πάγια τακτική, απεργιακών φύλλων προκειμένου, να διανεμηθούν μέσω του πρακτορείου. Έχει χρησιμοποιηθεί στο πρόσφατο παρελθόν κι από αλλά απεργιακά φύλλα (π.χ. «Η Απογευματινή των εργαζομένων»).

Στη συνάντηση ήταν οι: Πάνος Σώκος εκπρόσωπος των συντακτών, Φώτης Παναγόπουλος εκπρόσωπος των τεχνικών, Σωτήρης Νικολόπουλος εκπρόσωπος των διοικητικών και Σταμάτης Νικολόπουλος μέλος της εργασιακής επιτροπής (μέλος και του Δ.Σ της ΕΣΗΕΑ).

* Δείτε εδώ τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΣΗΕΑ για το απεργιακό φύλλο. 

katalipsiesiea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου