Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Πλατεία Κύπρου: Μίσος χωρίς όρια απέναντι σε μετανάστες

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ: tvxs

Οι Αιγύπτιοι μετανάστες που δέχθηκαν επίθεση και ξυλοκοπήθηκαν το βράδυ της Τρίτης 8ης Μαΐου περιέγραψαν στο tvxs.gr τα γεγονότα όπως έχουν εξελιχθεί μέχρι σήμερα. Από τις μαρτυρίες τους προκύπτει ότι δέχθηκαν απειλές από αστυνομικό στο ΙΑ αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας και ότι στο ίδιο τμήμα εμφανίζουν συνεχώς εμπόδια στην προσπάθειά τους να καταθέσουν μήνυση. Ένα από τα θύματα πιστεύει ότι ο αστυνομικός που τους απείλησε ότι «θα σας σπάσω το κεφάλι» ειδοποίησε τους μαυροφορεμένους που τους περίμεναν λίγα μέτρα μετά από το τμήμα και τους επιτέθηκαν. Δύο μέρες αργότερα ακόμη δύο μετανάστες δέχθηκαν επίθεση από «μαυροφορεμένους» με μηχανές, πάλι κοντά στην πλατεία Κύπρου. Η πρόθεση του ενός να υποβάλει μήνυση και πάλι δεν μπορεί να προχωρήσει..

Της Κατρίν Αλαμάνου

Στις 21:00 το βράδυ της Τρίτης, ο Μομτάζ ειδοποιήθηκε να πάει στο Ι.Α. αστυνομικό τμήμα Καλλιθέας για να πάει εκεί τα χαρτιά του ανιψιού του, Μαλάκ, ο οποίος κρατείτο και είχε ξεχάσει την άδεια παραμονής στην οικία του. Μαζί με τον Μαλάκ κρατείτο και ο Αιγύπτιος συμπατριώτης τους και φίλος, ο Μπισόι.

Στο αστυνομικό τμήμα τους έβγαλαν φωτογραφίες με κινητό ενός αστυνομικού. Αφού διαπίστωσαν ότι δεν είχαν εισέλθει παρανόμως στην Ελλάδα τους άφησαν ελεύθερους. Λίγα λεπτά πριν αποχωρήσουν από το τμήμα ένας αστυνομικός τους είπε: «Φύγετε, θα σας σπάσω το κεφάλι». Οι τρεις άνδρες έφυγαν λίγο αργότερα από το τμήμα. Η ώρα είχε πάει περίπου 22:00.

Πέντε με δέκα λεπτά αργότερα τους περίμεναν σε μία γωνία περίπου 15 άτομα με μηχανές. Ο Μομτάζ και ο Μαλάκ τους περιγράφουν ως μαυροφορεμένους και με πολύ κοντό κουρεμένο μαλλί. Τους σταμάτησαν και τους ρώτησαν από πού είναι. Όταν τους απάντησαν ότι είναι Αιγύπτιοι το μόνο που τους είπαν είναι «είστε ξένοι». Αμέσως άρχισαν να τους ξυλοκοπούν με σιδερογροθιές και άλλα μεταλλικά αντικείμενα.Αστυνομικοί βρίσκονταν περίπου 100 μέτρα μακριά, προς την πλατεία, και δεν έκαναν τίποτα. Μόνο μετά το τέλος του ξυλοδαρμού έφτασαν στο σημείο. Πάντως τα θύματα αναφέρουν ότι ήταν αρκετά κοντά ώστε να μπορούν δουν ότι κάτι συνέβαινε.

Ο Μομτάζ χτύπησε στο κεφάλι, έμεινε τρεις ημέρες στο νοσοκομείο. Στους άλλους δύο έκαναν ράμματα και δεν διανυκτέρευσαν. Ο Μομτάζ πιστεύει ότι ο αστυνομικός που τους είπε «θα σας σπάσω το κεφάλι» ειδοποίησε τα άτομα που περίμεναν πιο κάτω και τους ξυλοκόπησαν.Το Σάββατο τα θύματα της επίθεσης πήγαν μαζί με κάτοικο της περιοχής και φίλη τους στο αστυνομικό τμήμα. Η φίλη τους επιβεβαιώνει την άρνηση των αστυνομικών να προχωρήσουν σε μήνυση κατ’ αγνώστων για τον ξυλοδαρμό αλλά και σε μήνυση εναντίον του αστυνομικού που τους απείλησε και τους έβγαλε φωτογραφίες με κινητό. Η αιτιολογία που τους έδωσαν είναι ότι εάν κάνουν μήνυση θα τους ξαναεπιτεθούν ή θα τους σκοτώσουν, καθώς θα ξέρουν τη διεύθυνσή τους. Όταν τα θύματα επέμειναν να κάνουν μήνυση, τους είπαν να φέρουν σχετικά έγγραφα από το νοσοκομείο καθώς και ότι θα χρειαστούν δικηγόρο και θα πληρώσουν 100 ευρώ, ποσό που οι τρεις άνδρες δεν μπόρεσαν να διαθέσουν.

Η κα. Ευαγγελία που συνόδευσε τους τρεις άνδρες στο τμήμα με σκοπό να τους βοηθήσει στα ελληνικά, επιβεβαιώνει το περιστατικό και μάλιστα ανέφερε ότι ένας αστυνομικός τους επέπληξε κιόλας για φλερτ, λέγοντας ότι «πειράζουν τα κορίτσια στην πλατεία» ενώ επεσήμανε ότι περιστατικά επιθέσεων είναι σχεδόν καθημερινά στην περιοχή.

Ο Μομτάζ ξαναπήγε και μετά το Σάββατο για να υποβάλει μήνυση. Συνεχίζουν να του φέρνουν εμπόδια. Όσον αφορά τον αστυνομικό που έβγαλε τις φωτογραφίες και είπε «θα σας σπάσω στο ξύλο», στο αστυνομικό τμήμα ισχυρίζονται ότι δεν γνωρίζουν ποιος είναι.Δύο μέρες μετά από τον ξυλοδαρμό των τριών μεταναστών, ξυλοκοπήθηκαν άλλοι δύο Αιγύπτιοι στο κατάστημα Έβερεστ κοντά στην πλατεία Κύπρου. Ο ένας από τους δύο, ο Τάρεκ, διακομίστηκε στο νοσοκομείο ενώ ο φίλος του κατάφερε να ξεφύγει, αφού χτυπήθηκε και ο ίδιος αρκετά.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 10 Μαΐου γύρω στις 22:00 ο Τάρεκ με τον φίλο του βρίσκονταν στο Έβερεστ, κάθονταν έξω πίνοντας καφέ. Ξαφνικά έφτασαν έξι μηχανάκια με οδηγούς έξι μαυροφορεμένους άνδρες με πολύ κοντό κουρεμένο μαλλί. Αμέσως κατευθύνθηκαν προς το μέρος των δύο νεαρών ανδρών. Ο Τάρεκ και ο φίλος του κατάλαβαν ότι έρχονταν για να τους χτυπήσουν. Άρχισαν να τρέχουν και μπήκαν στο κατάστημα του Έβερεστ. Οι έξι άνδρες τους κυνήγησαν και τους έβγαλαν με τη βία έξω. Ξεκίνησαν να τους ξυλοκοπούν βρίζοντάς τους με φράσεις όπως «γαμώ τη χώρα σας», «να φύγετε από την Ελλάδα», «θα σας διώξουμε όλους», «αν δεν φύγετε μόνοι σας θα σας σκοτώσουμε όλους».

Ο φίλος του Τάρεκ κάποια στιγμή κατέφερε να ξεφύγει. Οι έξι άνδρες συνέχισαν να χτυπούν τον Τάρεκ, χωρίς κανένας από τους παρευρισκομένους στο σημείο να παρέμβει ή να προσπαθήσει να τους σταματήσει. Η αστυνομία έφτασε στο σημείο, αφού τελείωσαν οι έξι άνδρες το «έργο» τους. Ο Τάρεκ διακομίστηκε στον Ευαγγελισμό. Του έκαναν εσωτερικά και εξωτερικά ράμματα στην πλάτη καθώς η πληγή που του κατάφεραν με άγνωστο μέχρι στιγμής αιχμηρό αντικείμενο έφτασε λίγα χιλιοστά πριν το νεφρό.

Το Σάββατο ο Τάρεκ πήγε στο Α.Τ Καλλιθέας με σκοπό να υποβάλει μήνυση στους αγνώστους που τον ξυλοκόπησαν. Είπε στους αστυνομικούς ότι θεωρεί πως είναι χρυσαυγίτες αυτοί που επιτέθηκαν. Εκείνοι του απάντησαν ότι δεν μπορεί να ξέρει εάν πρόκειται για μέλη της Χρυσής Αυγής. Θέλησε να κάνει μήνυση ούτως ή άλλως στους αγνώστους, ωστόσο, οι αστυνομικοί τον «πληροφόρησαν» ότι δεν μπορεί να κάνει μήνυση εάν δεν ξέρει ποιοι τον χτύπησαν.

πηγή: tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου