Τετάρτη 9 Μαΐου 2012

Γιατί θριάμβευσε η Χρυσή Αυγή, και γιατί θα συνεχίσει να θριαμβεύει αν συνεχίσουμε να μαλακιζόμαστε.


Τάδε έφη autoq.
Πρώτον, ας δούμε τα δεδομένα:
1. Η Χρυσή Αυγή πήρε 7% πανελλαδικά, με αξιοσημείωτη ομοιογένεια σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες της χώρας - ακόμα και σε σημεία όπου μετανάστη δεν βλέπουν ούτε με το κυάλι, ή όπου οι μετανάστες είναι ομαλά ενταγμένοι στην κοινωνικο-οικονομική ζωή του τόπου.
2. Η Χρυσή Αυγή τις δύο τελευταίες εβδομάδες δέχτηκε μια πρωτοφανή επικοινωνιακή επίθεση από τους πάντες, από το ΛΑΟΣ μέχρι τους αναρχικούς, όμως η επικοινωνιακή αυτή επίθεση όχι μόνο δεν μείωσε τα ποσοστά της, αλλά τουναντίον ...τα αύξησε!
3. Η επικοινωνιακή επίθεση έγινε τόσο από τα "θεσμικά" μέσα επικοινωνίας (βλ. κανάλια, εφημερίδες, ραδιόφωνο), όσο και τα "εναλλακτικά" (blogs, facebook, twitter, αφίσες στο δρόμο, μοιράσματα σε γειτονιές κ.λ.π.).
4. Η επίθεση αυτή εστίασε στα εξής:
α) στο να τεκμηριώσει ότι είναι ΝΑΖΙ (έναντι της θέσης των ιδίων ότι ΔΕΝ είναι ναζί, αλλά εθνικιστές).
β) στο να αναδείξει πτυχές της πολιτικής τους που θεωρήσαμε ότι τους εκθέτουν (π.χ. οι θέσεις τους για τη γυναίκα, για τον εθνικο-σοσιαλισμό, οι επιθέσεις που έχουν πραγματοποιήσει, κ.ο.κ.)
γ) στο να λοιδωρήσει τους υποψηφίους τους ως αγράμματους νεάτερνταλ και εγκληματίες
δ) και στα mainstream επικοινωνιακά κανάλια, προβλήθηκε η άποψη ότι "συνιστούν απειλή για το πολίτευμα και τη Δημοκρατία".
5. Η ΧΑ σε αυτά απάντησε με μια χαμηλού προφίλ καμπάνια, βασισμένη στην κατά πρόσωπο επαφή με υποψήφιους ψηφοφόρους και επίσης στη στόμα-με-στόμα διασπορά φημών για τα έργα και τις ημέρες της στον Αγ. Παντελεήμονα.
***
Αυτά είναι τα δεδομένα. Πάμε τώρα στην ανάλυση.
1. Το πρώτο που πρέπει να παραδεχτούμε είναι ότι όλοι μας κάναμε ΛΑΘΟΣ. Από το ΛΑΟΣ μέχρι τους αναρχικούς. Το να λέμε "δεν φταίμε εμείς, φταίει ο δίπλα" (π.χ. ότι φταίει ο Χρυσοχουντίδης με την ατζέντα του, τα κανάλια με την αντι-μεταναστευτική υστερία ή ο ...ΣΥΡΙΖΑ που πόλωσε την κοινωνία ή χάϊδευε τα αυτιά των κουκουλοφόρων) είναι άποψη ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΟΥΤΣΟ και εξαιρετικά επικίνδυνη σε βάθος χρόνου, όπως θα υποστηρίξω πιο κάτω.
2. Το εξαιρετικά ομοιογενές χωρικά ποσοστό της ΧΑ και η ισχυρή υποστήριξη που εξασφάλισε απ' τους νέους ψηφοφόρους και στις εργατικές περιοχές των πόλεων, είναι η πιο τρανή απόδειξη ότι το μεταναστευτικό ήταν ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝ ζήτημα για όσους ψήφισαν ΧΑ. Δεν ήταν ούτε φοβισμένα γεροντάκια στον Αγ. Παντελεήμονα, ούτε οι εναπομείναντες κάτοικοι των γκέτο των Αθηνών που υποφέρουν από την εγκληματικότητα, αυτοί που αποτέλεσαν τον κορμό των ψηφοφόρων της ΧΑ. Αυτό οφείλαμε να το έχουμε καταλάβει και προεκλογικά. Η ατζέντα ΟΛΩΝ των δεξιών κομμάτων στο μεταναστευτικό ήταν τόσο ...ακρο-δεξιά, ώστε δεν χρειάζονταν κάποιος να ψηφίσει ΧΑ για να δωθεί "τελική λύση" στο πρόβλημα. Ακόμα κι ο Χρυσοχουντίδης στρατόπεδα συγκέντρωσης πρότεινε!
3. Αν όμως δεν ψήφισαν ΧΑ γιατί φοβόντουσαν τους μετανάστες, τότε ΓΙΑΤΙ τους ψήφισαν; Αυτό είναι ένα ερώτημα δύσκολο, αλλά αναγκαίο να απαντηθεί. Αυτό που προτείνω μεθοδολογικά είναι να κάνουμε ένα reverse engineering πάνω στην αποτυχημένη αντι-ΧΑ καμπάνια των τελευταίων δύο εβδομάδων, ξεκινώντας απ' την υπόθεση εργασίας ότι η καμπάνια απέτυχε όχι γιατί είχαμε άδικο, αλλά γιατί τα ερωτήματα που θέσαμε ήταν ΑΣΧΕΤΑ με τους λόγους για τους οποίους ένα 7% ζήτησε να μπουν οι ΝΑΖΙ στο κοινοβούλιο.
Υποστηρίζω λοιπόν τα εξής:

α) Ότι το ερώτημα "ΝΑΖΙ ή ΝΑ μη ΖΙ;" ήταν εντελώς άσχετο, δεν ενδιέφερε κανέναν εκτός απ' τους ήδη πεπεισμένους ότι το να 'σαι ναζί είναι κακό πράγμα.Δηλαδή τους αριστερούς, τους αναρχικούς και τους ελάχιστους "δημοκρατικά ευαίσθητους" συντηρητικούς που 'χουν απομείνει σ' αυτή τη χώρα. Στις συνθήκες χάους που έφερε το Μνημόνιο ακόμα κι ένας ναζί, αν είναι αντι-μνημονιακός και υπόσχεται αποκατάσταση των ισορροπιών με τον βούρδουλακαι χωρίς να χρειαστούν σημαντικές προσπάθειες από μεριάς του ψηφοφόρου, έχει στον ήλιο μοίρα.
β) Το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον αγράμματο, νεάτερνταλ, εγκληματία, αδιάφορο για τα δικαιώματα της γυναίκας, μαχαιροβγάλτη, κ.ο.κ.
γ) Το ότι η προεκλογική (και όχι μόνο) ατζέντα περιστράφηκε γύρω από θέματα μετανάστευσης, αστυνόμευσης, εγκληματικότητας κλπ, έστρωσε το έδαφος ώστε κόμματα με ακροδεξιές θέσεις να κάνουν παιχνίδι, είναι αλήθεια. Είναι όμως λάθος να αποδίδουμε το ποσοστό ενός ΜΟΝΟ ακροδεξιού κόμματος στο "πρόσφορο έδαφος" - το πρόσφορο έδαφος θεωρητικά είναι πρόσφορο για όλους. Επίσης, με δεδομένο ότι ο κοινωνικός ιστός στην Ελλάδα έχει διαρραγεί οριστικά, είναι απολύτως βέβαιο ότι τα παραπάνω ζητήματα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας συνέχεια, ανεξάρτητα απ' τη σπέκουλα των μνημονιακών και των παπαγάλων τους στα ΜΜΕ. Το να κάνουμε ότι δεν τα βλέπουμε θα μας οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή.
δ) Το ότι η καμπάνια των mainstream media και των μνημονιακών εναντίον της ΧΑ εντέλει την ενίσχυσε, είναι επίσης απολύτως δεδομένο. Για να το πούμε απλά, στο απολύτως χαοτικό σκηνικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος, όποιος ακούμπησε το μνημόνιο καταστράφηκε, και όποιον κατηγόρησαν οι μνημονιακοί, τον ενίσχυσαν! Όπως ακριβώς συνέβη με τον Τσίπρα και τον Καμμένο, συνέβη και με τη ΧΑ.
ε) Είναι επίσης προφανές ότι η καμπάνια των αριστερών/αναρχικών, η οποία έγινε μέσα από εναλλακτικά κανάλια επικοινωνίας, δεν έφτασε ποτέ στους αποδέκτες της. Γιατί όταν κάθεσαι με τον Χρυσαυγίτη στο καφενείο και τα λέτε, ό,τι και να γράψω εγώ στο twitter πρώτον πιθανότατα δεν θα το μάθεις ποτέ, δεύτερον και να το μάθεις είναι τόσο "ασθενής επικοινωνία", ώστε στο τέλος ο Χρυσαυγίτης θα κερδίσει. Κι επίσης η αλήθεια είναι πως ΤΟ ΞΕΡΑΜΕ ΗΔΗ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ αυτό. Υποψιάζομαι ότι αυτός ο ορυμαγδός post και tweets μερικές μέρες πριν τις εκλογές έγινε μόνο και μόνο για να 'χουμε να λέμε ότι "κάτι κάναμε". Επίσης φάνηκε για ακόμα μια φορά πόσο ακριβά πληρώνουμε την αντι-κοινωνική ανωμαλία των αναρχικών και σημαντικού μέρους της αριστεράς, που βιάζονται να μοιράσουν χαρακτηρισμούς "φασίστα", "εθνίκι" κλπ σε όποιον βρουν μπροστά τους, μην τυχόν και τους λερώσει την ιδεολογική καθαρότητα και χάσουν το επαναστατόσημο στην ΚΟΒ@ Εξαρχείων...
στ) Η ΧΑ έπεισε τον κόσμο ότι η παρουσία της στους κοινωνικούς χώρους όπου κινείται είναι  πρόσωπο με πρόσωπο, εκ του σύνεγγυς. Οπότε έσπασε με την μία τον τρόμο που προκαλούσε πρότερα λόγω του νεατερντάλιου φυζίκ των μελών της και της εγκληματικής τους δραστηριότητας.
ζ) Η ΧΑ έπεισε τον κόσμο ότι προσφέρει κοινωνικό έργο στις γειτονιές όπου έχει παρουσία. Αυτό ΠΟΛΥΣ ΚΟΣΜΟΣ το είχε επισημάνει, ήταν μια πανέξυπνη καμπάνια που ξεκίνησε εδώ και μήνες με επίκεντρο τον Αγ. Παντελεήμονα, όμως ΟΛΟΙ ΚΑΝΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΒΛΕΠΑΜΕ! Και τελικά, χάρη στο στόμα με στόμα, οι λιγοστές της (αναλογικά με το σύνολο του πληθυσμού) παρεμβάσεις, απέκτησαν σχεδόν μυθική υπόσταση. Σ' αυτό δεν βρήκαμε να απαντήσουμε τίποτε - πιθανότατα γιατί δεν κάτσαμε ποτέ να το αναλύσουμε.
η) Τι σκατά λοιπόν είναι οι παρεμβάσεις της ΧΑ στις γειτονιές; Απάντηση: Είναι η πρακτική της Ιταλικής μαφίας. Κάνει τεράστιο λάθος όποιος πιστεύει ότι η Μαφία είναι μόνο Δον Κορλεόνε, εκτελέσεις με πρωτότυπους τρόπους και ομερτά. Η Μαφία, είναι πρώτα και κύρια Κράτος σε περιοχές της Ιταλίας όπου το (κανονικό) Κράτος έχει αποσυρθεί. Αυτό στην πράξη εκφράζεται με παροχή συντάξεων σε μέλη και συγγενείς μελών, σχολεία, αστυνόμευση, νοσοκομεία για τον πληθυσμό κ.ο.κ.. Αυτό εξασφαλίζει την κοινωνική της αποδοχή και την περαιτέρω απόρριψη του (κανονικού) Κράτους ως ανεπαρκούς, δημιουργεί δηλαδή δυναμικές αέναης επανάληψης του status quo.  Σε μια μικρή κλίμακα, ακριβώς αυτό έκανε η ΧΑ. Εμφανίστηκε σε περιοχές όπου το (κανονικό) Κράτος είχε αποσυρθεί και προσέφερε υπηρεσίες κράτους πρόνοιας (welfare state), συνδυάζοντας τον βούρδουλα με την κοινωνική προσφορά.
θ) Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο επιμένω ότι η κατάσταση είναι ΤΡΟΜΕΡΑ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ, κι όποιος πιστεύει ότι οι ΧΑυγίτες θα "ξεφτιλιστούν μόλις τους δούμε στα κανάλια ή στη Βουλή γιατί δεν μπορούν να μιλήσουν, είναι ακραίοι" κλπ, είναι ΓΙΓΑΝΤΙΟΣ ΜΑΛΑΚΑΣ. Βάζοντας τη ΧΑ στη Βουλή, της δώσαμε ΠΟΡΟΥΣ για να επεκτείνει τη δράση της, περίπου 2 εκ. ευρώ το χρόνο, που ΠΡΟΦΑΝΩΣ οι ΧΑυγίτες ΔΕΝ θα ξοδέψουν σε διαφημίσεις στην τηλεόραση και δεξιώσεις σε ξενοδοχεία. Και για όσον καιρό επιμένουμε στη βλακώδη προπαγάνδα "είναι ναζί, δεν σέβονται τη γυναίκα, είναι αμόρφωτοι", τόσο θα αφήνουμε το πεδίο ΕΛΕΥΘΕΡΟ για να παίζουν μπάλα εκεί όπου μας τσάκισαν.
***
Τι πρέπει να κάνουμε λοιπόν;
Η πιο προφανής απάντηση, δυστυχώς, είναι και η πιο δύσκολη (σχεδόν αδύνατη) να επιτευχθεί: Αυτό που χρειάζεται είναι ΒΙΑ. Και μάλιστα διπλή βία, τόσο έννομη (κρατική) όσο και κινηματική.
Ως προς το κινηματικό μέρος, είναι απολύτως αναγκαίο να ξαναπάρουμε τους δρόμους εκεί όπου οι ναζί έχουν συστηματική παρουσία. Η πρακτική των Γάλλων στο Παρίσι (έχει αποτυπωθεί έξοχα στο ντοκυμαντέρ chasseurs des skins, ψάξτε το) ήταν να χτυπάνε ασταμάτητα τους νεοναζί σκίνχεντς όπου τους βρίσκανε, να χτυπάνε πρώτοι και μέχρι τελικής πτώσεως. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αποχωρήσουν τα λιγότερο μυημένα μέλη, και να απομείνει μόνο ο σκληρός πυρήνας. Να απογυμνωθούν δηλαδή οι ναζιστικές οργανώσεις από τους ακτιβιστές τους, από τα μέλη δηλαδή που είναι σε θέση να φέρουν σε πέρας το (ακίνδυνο για τους ίδιους και κοινωνικά αποδεκτό) κοινωφελές έργο της ΧΑ.
Αυτό δεν θυμίζει απλά "πόλεμο συμμοριών" - είναι. Και δυστυχώς για τους αναρχικούς, δεν είναι σε θέση να το φέρουν σε πέρας μόνοι τους. Δεν είναι σε θέση, γιατί είναι λίγοι και δεν επαρκούν για να έχουν συστηματική παρουσία σε ΟΛΑ τα μέρη όπου η ΧΑ έχει συστηματική παρουσία. Είναι απολύτως αναγκαίο αφενός μεν οι αριστεροί να ενισχύσουν τις ομάδες κρούσης, έστω με τα δικά τους χαρακτηριστικά, και αφετέρου, να ξυπνήσουν οι ΓΙΓΑΝΤΙΟΙ ΜΑΛΑΚΕΣ αυτής της υπόθεσης, δηλαδή οι ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ, οι οποίοι αν και είναι οι πρώτοι που πληρώνουν το μάρμαρο, κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου και δεν κάνουν τίποτε για να οργανώσουν την αυτοάμυνά τους, παρά μόνο κλαψουρίζουν όπου βρεθούν κι όπου σταθούν "θέλουμε χαρτιά, θέλουμε άσυλο".
Ακόμα όμως κι αν τα παραπάνω γίνονταν ποτέ (λέμε τώρα!), και πάλι δεν θα αρκούσαν. Γιατί η παροχή υπηρεσιών κράτους πρόνοιας πρέπει να αποκατασταθεί στις περιοχές όπου το κράτος αποσύρθηκε, προκειμένου να αποκοπεί ο ομφάλιος λώρος που ταίζει τους ΧΑυγίτες. Αν οι διάφοροι εναλλακτικοί, αναρχο-αριστεροί ή οτιδήποτε, πιστεύουν ότι είναι σε θέση να αναλάβουν αυτόν τον ρόλο στήνοντας εναλλακτικές δομές, πρέπει να κινηθούν άμεσα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αν πάλι πιστεύουν ότι δεν γίνεται, ότι δεν το 'χουν τότε θα πρέπει να υποστηρίξουν μια αριστερή κυβέρνηση, ένα ισχυρό κράτος που θα αναλάβει αυτόν το ρόλο με τον βούρδουλα, τσακίζοντας τους ΧΑ δια της "έννομης οδού" και στήνοντας ξανά welfare state στις υποβαθμισμένες περιοχές των πόλεων.
Σόρυ μάγκες το ξέρω ότι σας σηκώνονται οι τρίχες με τα παραπάνω, αλλά δυστυχώς άλλη λύση δεν βλέπω. Αν έχετε κάτι καλύτερο να σκεφτείτε, ή θεωρείτε ότι η ανάλυση είναι λάθος, πολύ ευχαρίστως να το κουβεντιάσουμε. Όμως παρακαλώ, μην αρχίσουμε πάλι τα ίδια "φταίει η αριστερά, φταίει ο χρυσοχουντίδης, φταίει ο ελληνικός λαός που 'ναι μαλάκας". Ε, οκ, φταίει ο ελληνικός λαός που 'ναι μαλάκας, όμως αυτόν έχουμε μπροστά μας... τι να κάνουμε;
ΠΗΓΗ: open.ypoga

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου