Τρίτη 5 Απριλίου 2011

Νάρκες θαμμένες στην Ήπειρο από τον Εμφύλιο και τον Β’ Παγκ. Πόλεμο

Σε αχαρτογράφητα πεδία είναι θαμμένες πολλές ξεχασμένες νάρκες στην Ήπειρο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, που έχει στη διάθεσή του το Διεθνές Παρατηρητήριο Ναρκών και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Οι περισσότερες ναρκοθετημένες ζώνες βρίσκονται στην Ήπειρο και τη Μακεδονία, αλλά στα και νησιά του Αιγαίου, όμως εντύπωση προκαλεί σε πολλούς το γεγονός, ότι τα περισσότερα ναρκοπέδια είναι αχαρτογράφητα!
Μάλιστα, τα πιο πολλά ξεχασμένα ναρκοπέδια βρίσκονται στον Γράμμο και το Βίτσι, περιοχές που έγινε κυρίως ο Εμφύλιος Πόλεμος. Σύμφωνα με το Διεθνές Παρατηρητήριο, περισσότερα από 40 χιλιάδες στρέμματα γης σε αυτά τα δύο βουνά είναι ακόμη παγιδευμένα, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός των ναρκών!

ΟΙ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙΣ
Σύμφωνα με το protothema.gr, την τελευταία πενταετία από το Γράμμο αφαιρέθηκαν και καταστράφηκαν 11 νάρκες κατά προσωπικού, 3 αντιαρματικές νάρκες και 558 κατάλοιπα πολέμου. Τα πιο επικίνδυνα ναρκοπέδια της χώρας όμως βρίσκονται κατά μήκος του ποταμού Έβρου, εκεί όπου την τελευταία 20ετία  περίπου 250  άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, κυρίως λαθρομετανάστες.  Από τις 24.751 νάρκες κατά προσωπικού που υπήρχαν στα ναρκοπέδια του Έβρου, έχει εκκαθαριστεί σήμερα περίπου το 50% από τα τάγματα εκκαθάρισης του στρατού.
Μέχρι σήμερα, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δώσει επίσημα ως μοναδικές καθαρές περιοχές από νάρκες, αυτές στα σύνορα με την Αλβανία και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

http://www.proinoslogos.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου