Τρίτη 12 Απριλίου 2011

ΒΑΖΟΥΝ ΣΤΟ «ΠΑΙΧΝΙΔΙ» ΤΟΝ ΟΠΑΠ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ…ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΤΕ ΚΑΙ ΤΗ ΦΟΥΝΤΑ ΝΑ ΜΑΜΗΘΕΙΤΕ ΣΤΑ ΦΡΑΓΚΑ

Στον ΟΠΑΠ προσανατολίζεται τώρα, σύµφωνα µε πληροφορίες, να παραχωρήσει ηκυβέρνηση το σύνολο ή το µεγαλύτερο µέρος των αδειών για τα «φρουτάκια», µετά τις επιφυλάξεις που διατύπωσαν µε έντονο τρόπο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τησυζήτηση του σχετικού νοµοσχεδίου στον Κοινοβουλευτικό Τοµέα Εργασίας την περασµένη Πέµπτη.


Τα «φρουτάκια» ήταν το επίµαχο σηµείο του νοµοσχεδίου για τη «ρύθµιση της αγοράς παιγνίων». Ενός νοµοσχεδίου που έχει συµφωνηθεί στο πλαίσιο του Μνηµονίου, µεστόχο την είσπραξη 700 εκατ. ευρώ εντός του 2011. Το ίδιο νοµοσχέδιο νοµιµοποιεί επίσης τα «τεχνικά», καθαρά ψυχαγωγικά παιχνίδια, τα οποία ήταν ώς τώρα παράνοµα, µε αποτέλεσµα να έχει καταδικαστεί η Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό ∆ικαστήριο και να πληρώνει πρόστιµο 31.536 ευρώ τη µέρα. Ακόµη, προβλέπει ρυθµίσεις για το διαδικτυακό στοίχηµα.

Μετά την αντίδραση που προκάλεσε το νοµοσχέδιο, το οποίο –σηµειωτέον – είχε περάσει και από το Υπουργικό Συµβούλιο,το υπουργείο Οικονοµικών εξετάζει βελτιωτικές κινήσεις µε στόχονα περιορίσει τα σηµεία όπου θα λειτουργούν τα παιγνιοµηχανήµατα για τα «φρουτάκια». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η επικρατέστερη σκέψη είναι να περιοριστούν στο πλαίσιο του ΟΠΑΠ, ο οποίος ούτως η άλλως θα ελάµβανε µεγάλο µέρος των αδειών, σύµφωνα µε το δικαίωµα προαίρεσης που έχει, βάσει της σύµβασής του µε το Ελληνικό ∆ηµόσιο.

Συγκεκριµένα, είχε υπολογιστεί ότι από τα 30.00

0 παιγνιοµηχανήµατα που θα λειτουργούσανµε βάση το νοµοσχέδιο, περίπου 10.00

0 θα έπαιρνε ο ΟΠΑΠ.

Αλλη πρόταση προβλέπει να λειτουργούν τέτοια µηχανήµατα και σε καζίνα, δηλαδή και πάλι σε ελεγχόµενα πλαίσια και όχι σε καφετέριες και αλλού, όπου θα µπορούν να έχει εύκολα πρόσβαση ο οποιοσδήποτε.

Πάντως, το νοµοσχέδιο απαγορεύει να παίζουν τυχερά παιχνίδια, όπως τα «φρουτάκια», παιδιά και νέοι µικρότεροι από 21 ετών.

Το ερώτηµα είναι αν µετά τηντροποποίηση το ∆ηµόσιο θα µπορεί και πάλι να εξασφαλίσει τα 700 εκατ. ευρώ που αναζητά για τον προϋπολογισµό του 2011. Σύµφωνα µε πληροφορίες, το υπουργείο Οικονοµικών εκτιµά ότι µε τηνεπανέκδοση του Ξυστού και την ανανέωση των αδειών του ΟΠΑΠ που σχεδιάζει, µπορούν να αντισταθµιστούν ενδεχόµενες απώλειες από τα «φρουτάκια».

Αυτήν τη στιγµήυπολογίζεται ότι ο τζίρος όλων των τυχερών παιχνιδιών φτάνει τα 10 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 4 δισ. ευρώ είναιτο παράνοµο στοίχηµα, ενώ το∆ηµόσιο δεν εισπράττει τίποτα.

ΠΡΕΖΑ TV
12-4-2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου