Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ελλάδα Οι Έλληνες το κόβουν από ανάγκη

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, καταγράφεται σημαντική μείωση των καπνιστών στη χώρα μας, σε ποσοστό που, σύμφωνα με κάποιες έρευνες, ξεπερνά το 4%, ενώ με άλλες αγγίζει και το 9%.
Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή του νόμου κατέληξε σε φιάσκο, φαίνεται ότι σιγά σιγά οι καπνιστές αντιλαμβάνονται από μόνοι τους την ανάγκη να περιορίσουν και τελικώς να κόψουν το κάπνισμα, επισήμανε ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Υγείας, Αντώνης Δημόπουλος, ο οποίος ανακοίνωσε
ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία τριών μελετών φαίνεται σημαντική μείωση του αριθμού των καπνιστών, αλλά και όσων ενδιαφέρονται να κόψουν το κάπνισμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των καπνιστών που χρησιμοποιούν τα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος, που λειτουργούν στα νοσοκομεία.
Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι οι συνεχείς αυξήσεις της τιμής των τσιγάρων, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, έχουν παίξει πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικά αν σκεφτούμε την οικονομική συγκυρία.
Ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία μιας άλλης μελέτης, που δείχνει ότι πάνω από το 65% των Ελλήνων δηλώνουν ότι δεν καπνίζουν πλέον στην έξοδό τους, ενώ περίπου το 70% θεωρεί θετική εξέλιξη την ύπαρξη νόμου που απαγορεύει το κάπνισμα.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, καθηγήτρια Τζένη Κουρέα-Κρεμαστινού έκανε λόγο για το μιμητισμό, αλλά και το κακό παράδειγμα, το οποίο μπορεί να είναι εξίσου σημαντικό με μια μεγάλη καμπάνια υπέρ του τσιγάρου.
Όπως χαρακτηριστικά είπε, μια νοσηλεύτρια που καπνίζει, είναι σαν να κάνει μια διαφήμιση για το τσιγάρο αξίας 50 εκατ. ευρώ.
Πάντως, ο αντικαπνιστικός νόμος συνεχίζει να μην εφαρμόζεται και τα τασάκια φιγουράρουν σε μπαρ, νυχτερινά καταστήματα και καφετέριες, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο υπουργείο Υγείας, τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε όσους δεν τηρούν το νόμο ανέρχονται στο ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ στη γραμμή 1142 έχουν γίνει, μέχρι τώρα, 23 χιλιάδες καταγγελίες για παραβάσεις του νόμου.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος έχουν επιβληθεί συνολικά μέχρι σήμερα 2.151 πρόστιμα.

News247.gr  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου