Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2011

Ενημερώσεις από Θεσσαλονίκη


Σε κλίμα έντονων κινητοποιήσεων βρίσκεται από σήμερα η Θεσσαλονίκη με χιλιάδες εργαζόμενους, σωματεία, ακτιβιστικές οργανώσεις και «αγανακτισμένους» να συμμετέχουν ενάντια στις διαμαρτυρίες εν όψη της ομιλίας του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο συνεδριακό κέντρο. Η αστυνομία έχει καταλάβει σχεδόν όλο το κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα, πάνω από 6.500 αστυνομικοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι στους δρόμους της πόλης (40 ομάδες δικυκλιστών των ομάδων ΔΙΑΣ , 15 ομάδες δικυκλιστών των ομάδων ΔΕΛΤΑ συνολικά 400 δικυκλιστές παρελαύνουν επιδεικτικά στο κέντρο της πόλης). Τα μέσα που θα χρησιμοποιηθούν για την καταστολή εκτός από τους μεταλλικούς φράχτες πλεξιγκλάς περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και παραστρατιωτικές μέθοδοι, όπως το όχημα εκτόξευσης νερού «Αίαντας» το οποίο έχει χωρητικότητα 6 τόνους νερού και υποδοχή για δακρυγόνα και χημικά.
Από τις 15:00 και καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα υπάρχει επίσης αναμετάδοση από τα μπλόκα των αγανακτισμένων και από τις συγκεντρώσεις/πορείες από το Radio Revolt(radio@radio-revolt.org). Από τις 16:00 μπαίνει στο χορό της αντι-πληροφόρησης και ο 1431(radio1431am@hotmail.com).



Παρακάτω, οι πιο σημαντικές ενημερώσεις που καταφτάνουν λεπτό προς λεπτό

14:00 Όπως μεταδίδει το AlterThess σε λίγη ώρα θα τοποθετηθεί μπροστά στη ΔΕΘ ο φράκτης. Ήδη έχουν μεταφερθεί περισσότερες από 15 κλούβες στην είσοδο και περιμετρικά της έκθεσης, ενώ πρώτη στη σειρά βρίσκεται η περίφημη αύρα. Σε λίγο οι πρώτες  φωτογραφίες.
14:09 Η Βασιλισσης Όλγας έχει κλείσει. Συνεχομένα μπλόκα αστυνομικών σε κάθε διασταύρωση εμποδίζουν την προσέλευση προς το κέντρο. Επίσης, δεν επιτρέπεται η κυκλόφορία των οχημάτων στους εξής δρόμους:
Λ. Στρατού (από Καυτατζόγλου μέχρι Πλατεία Χ.Α.Ν.Θ.)
Γ΄ Σεπτεμβρίου (από Μ. Ανδρόνικου μέχρι Εγνατία)
Β. Όλγας (από Μ. Μπότσαρη μέχρι Αγίας Τριάδος)
Β. Γεωργίου (από Αγίας Τριάδος μέχρι Μ. Ανδρόνικου)
Λ. Νίκης (από 26ης Οκτωβρίου μέχρι Πλ. Λευκού Πύργου)
Κ.Καραμανλή (από Κατσιμίδη μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου)
Εγνατία (από Λαγκαδά μέχρι Γ΄ Σεπτεμβρίου) και
Εθνικής Αμύνης (από Αγίου Δημητρίου μέχρι Πλατεία Λευκού Πύργου).
14.30: Οι φοιτητές έχουν ήδη αρχίσει να συγκεντρώνονται στο Πολυτεχνείο, όπου έχει στηθεί μικροφωνική από την οποία διαβάζονται οι ανακοινώσεις των φοιτητικών συλλόγων. Στο μεταξύ από όλες τις πόλεις της Ελλάδας καταφθάνουν με κάθε μέσο φοιτητές στη Θεσσαλονίκη, καθώς η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί και την πρώτη μεγάλη πανελλαδική πορεία του φοιτητικού κινήματος (Alter Thess)
14:55 Επίθεση της αστυνομίας στην κατάληψη της  Υφανέτ. (Η πληροφορία δεν είναι εξακριβωμένη)
15:10: Συγκεντρώνονται οι Αγανακτισμένοι στο Λευκό Πύργο, ενώ όλο και περισσότερα άτομα καταφθάνουν στο Πολυτεχνείο.
15:30: Τέσσερεις προσαγωγές στο μπλόκο της Βασιλέως Γεωργίου.

15:30: Οι ιδιοκτήτες ταξί συγκεντρώνονται στο Κατσάνειο. Μερικά μέτρα δίπλα τους συγκεντρώνονται οι οπαδοί του Ηρακλή μπροστά στο Ιβανώφειο. Κοντά στις 2 συγκεντρώσεις υπάρχουν 6 κλούβες της Αστυνομίας και ένα όχημα με 2 κανόνια νερού. (Alter Thess)
15.30 Ένταση με τους Αγανακτισμένους στο κτήριο προσκόπων. Η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή τουλάχιστον δύο ατόμων που κατείχαν μασκες. Οι Αγανακτισμένοι διέλυσαν τα μπλόκα στο κτήριο προσκόπων και στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο. Πλέον ολοι οι Αγανακτισμένοι μαζεύονται στον Λευκό Πύργο (Φοιτητική Ενημέρωση)
15.45: Συγκέντρωση των αγανακτισμένων έξω από το 424 έχει κλείσει την οδό Καυταντζόγλου. Υπάρχει κόσμος έξω από το Παν.Μακεδονίας και η οδός 3ης Σεπτεμβρίου έχει κλείσει από κλούβες της αστυνομίας. (Alter Thess)
16: 07 Μια μικρή ομάδα διαδηλωτών που βρίσκονταν στην B.Γεωργίου κατευθύνεται προς Λευκό Πύργο για λόγους ασφάλειας καθώς τα ΜΑΤ εμποδίζουν ακόμη και τις προσυγκεντρώσεις των διαδηλωτών (Radio Revolt)…
16: 28 Οι φοιτητικές εστίες είναι περικυκλωμένες από δικυκλιστές αστυνομικούς.
16:45 Γίνεται έκκληση να κατέβουν εθελοντές και να περιφρουρήσουν το ιατρείο απέναντι από τον λευκό Πύργο!
16:49 Ανακοίνωση της Αστυνομίας: 8 προσαγωγές μέχρι αυτή τη στιγμή.
16:54 Στο πάρκο των Προσκόπων 15 κλούβες, σταματάνε όλους τους περαστικούς για έλεγχο.
17.00: Νέες προσαγωγές αυτή τη στιγμή επί της Αγίου Δημητρίου. Φοιτητές από την Αθήνα έπεσαν πάνω σε μπλοκ αστυνομικών που τους έλεγξαν. Πιθανές προσαγωγές για κατοχή αντισφυξιογόνων. (Alter Thess)
17.10: 5 μέλη της Νεολαίας Συνασπισμού προσήχθησαν μετά από έλεγχο στη συμβολή Αγ. Δημητρίου με Ιασωνίδου και οδηγούνται στην Γ.Α.Δ.Θ. (Alter Thess)
17:30 Οι αγανακτισμένοι του Λευκού Πύργου θέλησαν να κατευθυνθούν προς δημαρχείο αλλά αστυνομικές δυνάμεις κάνοντας εξακριβώσεις προσπαθούν να τους αποτρέψουν να κατευθυνθούν προς τα εκεί.
Στο πολυτεχνείο έχουν μαζευτεί πολλοί φοιτητές που αυτή την ώρα έχουν κατέβει στον δρόμο και έχει κλείσει η Εγνατία. Οι προσυγκεντρώσεις συνεχίζονται.
17.40: Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι περισσότεροι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι. Κρατήθηκαν ένας μετανάστης χωρίς χαρτιά και ένα άτομο που βρέθηκαν πάνω του καπνογόνα. (Alter Thess)
17:42 Στους 32 έφθασαν, ήδη, οι προσαχθέντες στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση, από όλη την πόλη.
17:44 Μέλη των επιτροπών “Δεν Πληρώνω” βρίσκονται στην παραλιακή και καταφτάνουν στον Λευκό Πύργο.
17.45: Τα πανό των φοιτητικών συλλόγων έχουν βγει στην Εγνατία και επικεφαλής της πορείας είναι το πανό του Συντονιστικού Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων Φοιτητικών Συλλόγων Θεσσαλονίκης (Alter Thess)
18.00:Έχει ξεκινήσει η προσέλευση του κόσμου στις συγκεντρώσεις της ΓΣΕΕ και του ΠΑΜΕ. (Alter Thess)
Περίπου 5000 οι ιδιοκτήτες ταξί συμμετέχουν στην πορεία η οποία ξεκίνησε από το Ιβανώφειο και βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Εθνικής Αμύνης
18:03 Ξεκινησε η πορεια των φοιτητων απο το Πολυτεχνειο περιπου 3000 ατομα ισως και περισσοτερα.
18:10 Οι προσαγωγές έχουν φτάσει τις 52
18:15 Διαδηλωτές μπροστά στην ΔΕΘ προσπαθούν να ρίξουν τα κιγκλιδώματα. Η αστυνομία απαντά με χρήση δακρυγόνων.
Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων φτάνει στην Καμάρα.
Τρεις νέες προσαγωγές νεαρών διαδηλωτών. Αυτή την ώρα κρατούνται σιδηροδέσμιοι στην Εθνικής Αμύνης για να επιβιβαστούν σε περιπολικό.
18:20 Απο νωρίς γινονται ελεγχοι σε μπλόκα της αστυνομίας γυρω απο το κέντρο, στη Β. Γεωργίου απο την πλευρά της παραλίας, στο 424 ΓΣΝ πίσω απο τη ΔΕΘ, στην Αγίου Δημητρίου πάνω απο τα πανεπιστήμια και στον Λ.Πύργο… προσπαθούν να δημιουργήσουν απο νωρίς κλίμα με περισσότερες απο 30 προσαγωγές.
Η πορεία των οδηγών ταξί ξεκίνησε απο Ιβανώφειο και ηδη προσέγγίσε το μπλόκο στο Βελλίδειο όπου επεσαν και μερικά χημικά. Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων με πανό του Συντονιστικού ΓΣ και καταλήψεων επι κεφαλής, εχει βγει στην εγνατία. Πολύ μαζική και δυναμική. γυρω στα 3000-5000 ατομα… Η κεφαλή της πορείας φανει τωρα Καμάρα… (Παραλληλόγραφος)
18.25 Περίπου 1500 οι Αγανακτισμένοι στον Λευκό Πύργο. Εκεί κατευθύνονται και οι φοιτητές. (Φοιτητική Ενημέρωση)
18.26 Μικροσυγκρούσεις διαδηλωτών και ΜΑΤ!!! Εκσφενδονίζονται μπουκάλια νερού εναντίον της αστυνομίας.
18.20: Η πορεία των φοιτητικών συλλόγων έχει περάσει από την Καμάρα. Εκτιμήσεις αναφέρουν 7-8.000 άτομα. Η συγκέντρωση που υπήρχε ήδη στην Καμάρα, 1-2.000 άτομα από πρωτοβάθμια σωματεία και οργανώσεις της αριστεράς, αναμένεται να ενωθεί με τους φοιτητές και να πορευτεί πίσω από τα μπλόκα των καταλήψεων. (Alter Thess)
18.35: Η πρώτη επίθεση της αστυνομίας στην περιφρούρηση της φοιτητικής πορείας, στην Εγνατία στο ύψος της Αγίας Σοφίας. Αλυσίδες των αστυνομικών κυκλώνουν την πορεία από τα πλάγια και έχουν ήδη ρίξει χημικά με τη φισούνα. Η πορεία φτάνει τα 10.000 άτομα. (Alter Thess)
18:55 Επεισόδια μπροστά στη ΔΕΘ. Διαδηλωτές έριξαν τα κιγκλιδώματα πετώντας αντικείμενα και φωνάζοντας συνθήματα εναντίον των δυνάμεων καταστολής. Τα ΜΑΤ κάνοντας ρίψη δακρυγόνων απομάκρυναν του διαδηλωτές προς την Τσιμισκή.
18.54: Διαδηλωτές από Λευκό Πύργο, με πανό “Άμεση Δημοκρατία” ανέβηκαν προς την πλατεία ΧΑΝΘ, την οποία είχαν καταλάβει τα ΜΑΤ. Νέες συγκρούσεις με πετροπόλεμο, ενώ ρίχθηκε και μια βόμβα μολότωφ. Οι αστυνομικοί υποχωρούν.
Γενικευμένη αντεπίθεση της αστυνομίας. Άνοιξαν τα μπλόκα και βγήκαν ΜΑΤ από όλες τις πλευρές. Χημικά και κρότου λάμψης. Ένας ακόμα ιδιοκτήτης ταξί τραυματιάς. (Alter Thess)
18:57 Συνεχίζονται οι συγκρούσεις μπροστά στην ΔΕΘ.
19:10 Αυτήν την στιγμή, συνεχές κυνηγητό διαδηλωτών από άνδρες των ΜΑΤ στην συμβολή Αγγελάκη με Τσιμιστκή.

19:10 Πολίτες μοιράζουν Μαλόξ σε άλλους διαδηλωτές. Η Αγγελάκη είναι αποκλεισμένη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ένα άτομο έχει τραυματιστεί σοβαρά, ενώ διαδηλωτής αντιμετώπισε αναπνευστικά προβλήματα λόγω ισχυρής εισπνοής δακρυγόνου.
19.10: Συνεχίζεται η προσέλευση στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. 5-6 χιλιάδες ο αριθμός των συγκεντρωμένων (Alter Thess)
19:18 Η ομάδα νομικής υποστήριξης μέχρι τώρα αναφέρει όχι έχουν γίνει 60 προσαγωγές ενώ κάποιες από αυτές έχουν μετατραπεί σε συλλήψεις . Από τους 60 προσαχθέντες/ συλληφθέντες οι 2 έχουν αφεθεί ελεύθεροι.
19: 49: Συνεχίζονται σώμα με σώμα οι μάχες μεταξύ διαδηλωτών και ΜΑΤ στην γωνία Αγγελάκη με Τσιμισκή. Δυνάμεις των ΜΑΤ έχουν απωθήσει τους διαδηλωτές παραπέρα.
19:55 Όπως μεταδίδει το Zoygla Radio, o ένας τραυματιάς δημοσιογράφος δέχθηκε χτύπημα από γκλομπ αστυνομικού, ενώ φωτογράφιζε μια σύλληψη.
20:01 Σκληραίνουν οι συγκρούσεις μπροστά στην ΔΕΘ. Στις συγκρούσεις συμμετέχουν και χούλιγκανς του Ηρακλή.
20.03: Ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να εισέλθει σε λίγο στο Βελλίδειο, μια ανασκόπηση των διαδηλώσεων. Στον ευρύτερο χώρο της ΧΑΝΘ βρίσκονται τα μπλόκα του ΠΑΜΕ (με τη μαζική συμμετοχή πολλών συνδικάτων και 5.000 περίπου διαδηλωτών), τα μπλόκα των Αγανακτισμένων του Λευκού Πύργου, οι επιτροπές “Δεν Πληρώνω” και άλλα μικρότερα μπλόκα. Μετά την πρόσφατη επιχείρηση της αστυνομίας, το ΠΑΜΕ και οι Επιτροπές “Δεν Πληρώνω” αναγκάστηκαν να οπισθοχωρήσουν από τη Ν. Γερμανού προς το Λευκό Πύργο. Οι Αγανακτισμένοι είναι ψηλότερα, κοντά στην Έκθεση. Η πορεία του Ηρακλή αποκόπηκε από τις αστυνομικές δυνάμεις στη συμβολή Τσιμισκή και Εθν. Αμύνης,  όπου οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με διμοιρίες των ΜΑΤ. (Alter Thess)
20:16 Τις 94 έφτασαν οι προσαγωγές ατόμων από τους αστυνομικούς σύμφωνα με τα νέα στοιχεία που έδωσε η γενική αστυνομική διεύθυνση.
20.15: Η πορεία του ΠΑΜΕ δέχτηκε δακρυγόνα καθώς πέρασε κοντά από τα επεισόδια μετξύ άλλων διαδηλωτών και των ΜΑΤ και κατευθύνεται πλέον προς την Τσιμισκή. (Alter Thess)
20:31 Ξεπερνούν τους 100 τραυματίες ήδη.

20.35: Ο πρωθυπουργός εισήλθε στο χώρο της ΔΕΘ κάτω από έντονες αποδοκιμασίες.
20:37 Η πορεία των φοιτητών έφτασε στο Λευκό Πύργο.
20.44: Επίθεση της Αστυνομίας στο χώρο του Λευκού Πύργου, με χημικά και κρότου λάμψης. Η επίθεση φαίνεται ότι άγγιξε και την κεφαλή της φοιτητικής πορείας, που βρίσκεται εκεί. Ταυτόχρονα, δυνάμεις της Αστυνομίας απέκλεισαν τη Ν. Γερμανού, για να εμποδίσουν τη μεγάλη πορεία των φοιτητών να προσεγγίσει το χώρο της ΔΕΘ. Πληροφορίες αναφέρουν και επίθεση της Αστυνομίας και στο Ιατρείο των Αγανακτισμένων στο Λευκό Πύργο. (Alter Thess)
20:45 Το φοιτητικό μπλοκ περνάει το Π των ΜΑΤ και  με παλμό φτάνει στο Λευκό Πύργο. Κι ακολουθούν σωματεία κι εργατικά συνδικάτα, μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ, ΣΕΚ, ένα μπλοκ μεταναστών κι ένα δυναμικό μπλοκ συνελεύσεων από γειτονιές.
Εθεάθη ένας τραυματιάς στην Λ. Νίκης, με ανοιγμένο κεφάλι. Συνολικά, 5 τραυματίες στον Λευκό Πύργο.
20.49: Η πορεία της ΓΣΕΕ και άλλων συνδικάτων εγκλωβίστηκε στην Εθνικής Αμύνης, μεταξύ οπαδών του Ηρακλή και ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, και διαλύθηκε εκεί.

20:52: Η πορεία των φοιτητών ανεβαίνει τη Ν. Γερμανού. Ο πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει την ομιλία του.
21:10 Οι φοιτητικοί σύλλογοι φτάνουν τώρα στη ΔΕΘ
21:10 Η μαζικότατη πορεία των φοιτητικών συλλόγων ανεβαίνει την Αγγελάκη και κατευθύνεται προς τη ΔΕΘ από τη βόρεια είσοδο (στο συντριβάνι). Ενώνονται κι αγανακτισμένοι με την πορεία αυτή.
21.15: Συγκροτημένη και περιφρουρημένη, παρά την αστυνομική επιθετικότητα, η πορεία των φοιτητών προσεγγίζει την Εγνατία, κατευθυνόμενη προς το πανεπιστήμιο, με σκοπό την περιφρούρηση του ασύλου. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται και στην Εγνατία, αλλά δεν έχουν κλείσει την πρόσβαση προς το πανεπιστήμιο. (Alter Thess)
21.50: Η αστυνομία με κρότου-λάμψης και δακρυγόνα προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο στην πλατεία Συντριβανίου και την Εθνικής Αμύνης. Επεισόδια σημειώνονται στο ύψος της Φυσικομαθηματικής σχολής. (Alter Thess)
22:05 Επεισόδια στο Συντριβάνι τώρα με 2 προσαγωγές.
22:10 Ηρεμία επικρατεί στην κάτω πλευρά της ΔΕΘ. Εκτεταμένες συγκρούσεις μπροστά απο την πλατεία χημείου στην Εθνικής Αμύνης. Έχουν σβήσει τα φώτα σε όλη την Εθνικής Αμύνης.
22:22 Γενικεύονται οι συγκρούσεις στην Εγνατία, στη μεριά της Καμάρας. Έχουν στηθεί οδοφράγματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου