Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Σε εξέλιξη συντονισμένη επίθεση της εργοδοσίας - Αν δεν αντισταθούμε, έστω και τώρα, θα μας λιανίσουν

Μετά τις μαζικές απολύσεις, τις περικοπές μισθών, τη μη καταβολή των δεδουλευμένων και την εντατικοποίηση για τους εναπομείναντες στους χώρους δουλείας οι εργοδότες εξαπολύουν, σύσσωμα και συντονισμένα αυτή τη φορά, νέα επίθεση προς τους εργαζόμενους.

Το «πράσινο φως» για το νέο αιματοκύλισμα στους χώρους δουλειάς έδωσε με το καλημέρα της περασμένης Δευτέρας ο Σταύρος Ψυχάρης ανακοινώνοντας περικοπές κατά 20% στους μισθούς των εργαζομένων στον ΔΟΛ. Μπόμπολας και Αλαφούζος και άλλοι εκδότες έσπευσαν να ακολουθήσουν αναγγέλλοντας επιπλέον περικοπές 10% στις μισθοδοσίες των εργαζομένων, προφανώς για… λόγους μισθολογικής ισότητας αφού νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει ακόμη ένα 10%.

Πώς σκοπεύει η ΕΣΗΕΑ να ανακόψει τη νέα, συντονισμένη εργοδοτική επίθεση κατά τη συνάντησή της με τους εργοδότες τη Δευτέρα (5/12); Όπως όλα δείχνουν, με την απόλυτη υποταγή, σκύβοντας το κεφάλι και υπογράφοντας συνθηκολόγηση - ως ο απόλυτος χαμένος μιας μάχης που εξ ολοκλήρου δεν δόθηκε ποτέ. Υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των εργοδοτών και υπογράφοντας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με μείωση μισθών 15%, αντί του 20% που εμφανίζονται να ζητούν οι εργοδότες. Δίχως προϋποθέσεις και άλλους όρους όπως, για παράδειγμα, το πάγωμα των περαιτέρω απολύσεων ή το πάγωμα των σκέψεων για τετραήμερη εργασία. Τσαλαπατώντας όλες τις «κόκκινες γραμμές». Και όλη αυτή την υποτέλεια το αριστερό προεδρείο πάει να την παρουσιάσει ως νίκη!

Την ίδια ώρα που οι συνδικαλιστές της ΕΣΗΕΑ ετοιμάζονται να μας ξεπουλήσουν, οι εργαζόμενοι σε αρκετά μαγαζιά δημιουργούν νέες εστίες αντίστασης, αρνούμενοι να συναινέσουν στη θανατική τους καταδίκη.

* Η συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στο ΔΟΛ δηλώνουν κατηγορηματικά ότι ΔΕΝ αποδέχονται καμία ατομική σύμβαση και καμία καταστρατήγηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας καιυπενθυμίζουν ότι η εργοδοτική τρομοκρατία θα τσακιστεί από τους δικούς μας ανυποχώρητους αγώνες.

* Την πρόθεσή του για μείωση κατά 10% στις αποδοχές των εργαζομένων στο
ραδιόφωνο, την τηλεόραση και την ιστοσελίδα του«ΣΚΑΪ», γνωστοποίησε και ο Αλαφούζος. Εάν περάσει, θα είναι η δεύτερη μείωση τις αμοιβές των εργαζομένων του «ΣΚΑΪ» κατά 10%, συνυπολογίζοντας κι εκείνη που έγινε στις αρχές του 2011. Οι εργαζόμενοι προχωρούν στην πραγματοποίηση συνέλευσης τη Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου στις 2 το μεσημέρι στο χώρο της εργασίας τους, προκειμένου να οργανώσουν τις αντιστάσεις τους.

* Στην εφημερίδα «Espresso» του Κυριακίδη οι εργαζόμενοιαπορρίπτουν τις εκβιαστικές «προτάσεις» της εργοδοσίας για άμεσες μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις από 10% μέχρι 22%, απλήρωτη εργασία τις Κυριακές και απλήρωτη εργασία για την έκδοση της «Espresso της Κυριακής». Η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα καθυστερήσει έως τις 10 Δεκεμβρίου την καταβολή των δεδουλευμένων, ενώ ήδη καθυστερεί την πληρωμή δεδουλευμένων στους εργαζομένους με δελτίο παροχής υπηρεσιών από τον Οκτώβριο.


* Αρνούνται τις μειώσεις μισθών και οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Κέρδος».

* Στον «ΠΗΓΑΣΟ» ο Μπόμπολας ανακοίνωσε περικοπή 10% στους μισθούς, από 1ης Δεκεμβρίου, όσων εργάζονται στα περιοδικά του ομίλου, ενώ μεγαλύτερη μείωση (20%) θα γίνει στους συνεργάτες που πληρώνονται με μπλοκάκι. Πρόθεση του Μπόμπολα είναι η νέα μείωση να επεκταθεί σε όλους τους εργαζόμενους και στα υπόλοιπα μέσα του ομίλου. Ήδη, στον Μπόμπολα έχει γίνει περικοπή κατά 10% στους μισθούς τον Ιούνιο, ενώ όσοι δεν είχαν υπογράψει ατομική σύμβαση, τότε, απολύθηκαν από την εργοδοσία.

* Στο τηλεοπτικό κανάλι "STAR" η διεύθυνση του καναλιού ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει σε απολύσεις και ότι δεν γνωρίζει πότε θα καταβληθεί η μισθοδοσία του Νοεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων.

* Με τον γνωστό, ωμό εκβιασμό η εργοδοσία του «Αγγελιοφόρου» απειλεί με αναστολή του καθημερινού φύλλου αν οι εργαζόμενοι δεν αποδεχτούν δραστικές μειώσεις στους μισθούς τους.

* Για περισσότερο από 3 μήνες παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Μακεδονία» που συνεχίζουν της επίσχεση εργασίας.

*Απλήρωτοι για 2 μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι στην εφημερίδα «Αδέσμευτος Τύπος» του Δ. Ρίζου και οι ανησυχίες τους μεγαλώνουν καθώς ο εκδότης διαρρέει ότι θέλει να την πουλήσει.

* Μετά τις απολύσεις και τις εξαναγκαστικές μειώσεις μισθών, απλήρωτοι για 2 μήνες παραμένουν οι εργαζόμενοι των ραδιοσταθμών του Κωστόπουλου.

* Μείωση κατά 10% ή απολύσεις, πάει να επιβάλλει και η ιδιοκτησία του «Ελεύθερου Τύπου» των Σκαναβή - Μπενέκου στους τεχνικούς της εφημερίδας. Εάν περάσουν σε αυτούς, θα ακολουθήσουν στους δημοσιογράφους και διοικητικούς.

* Συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι του τηλεοπτικού σταθμού «ALTER» καταλαμβάνοντας το βράδυ της Τρίτης (29/11) τη ροή και τις εγκαταστάσεις του καναλιού, μετά τη νέα κοροϊδία από τον Κώστα Γιαννίκο και την αθέτηση της συμφωνίας που έκαναν με τον διευθύνοντα σύμβουλο, που προέβλεπε να μην προβάλλονται στο κανάλι τα διαφημιστικά σποτ των εταιρειών του καθώς και τα διαφημιστικά του Γ. Κουρή.

* Πέντε νέες απολύσεις πραγματοποιήθηκαν στον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων του Φιλιππόπουλου στον Τομέα των Τεχνολογικών Εκδόσεων (PC Magazine, T3, Playstation, Daily Resellers Network). Οι απολύσεις αφορούσαν τρεις συντάκτες, μια στο ατελιέ και μια στη γραμματεία. Τι κι αν ο Όμιλος διατηρεί την κερδοφορία του και προχώρησε σε εξαγορά ραδιοσταθμού έναντι 4,325 εκατομμυρίων ευρώ;

* Ακόμη μια απόλυση στην εφημερίδα «SPORTDAY», που έρχεται να προστεθεί σε άλλες έξι δημοσιογράφων, οι οποίοι αρνήθηκαν την υπογραφή ατομικών συμβάσεων και τη μείωση των αποδοχών τους.

* Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι στην ΕΡΤ και στα δημόσια μέσα ενημέρωσης που, εκτός από τις εκατοντάδες απολύσεις, αναμένουν μείωση των μισθών τους κατά 72% εάν εφαρμοστεί το ενιαίο μισθολόγιο.

* Αύριο, Δευτέρα (5/12) οι εργαζόμενοι της "Ελευθεροτυπίας" που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους - με τελευταία την τριήμερη απεργία- ίσως μάθουν αν οι τράπεζες θα χορηγήσουν το περιβόητη δάνειο στην ιδιοκτησία, προκειμένου να προχωρήσει σε περίπου 400 απολύσεις.

katalipsiesiea

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου