Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Κι Άστραψε Φως στα Εξάρχεια!

Τα γεγονότα στα Εξάρχεια το βράδυ της Τρίτης δεν ήταν ούτε συνηθισμένα ούτε ασήμαντα.Το αντίθετο!Συνιστούν μια λαμπρή σελίδα αντίστασης και την πρώτη σοβαρή σύγκρουση στους δρόμους με τις δυνάμεις του Τραπεζίτη.Η συνωμοσία σιωπής που επέβαλαν τα καθεστωτικά ΜΜΕ δεν είναι τυχαία αλλά δείχνει τον φόβο και την χούντα τους...

Τα Εξάρχεια είναι συνηθισμένα σε γεγονότα που ξεσπούν συγκρούσεις με τους μπάτσους έτσι που κάποιοι να μένουν ατάραχοι και αδιάφοροι όταν διαδραματίζονται εκεί τέτοια γεγονότα.

Αυτό όμως που συνέβη στα Εξάρχεια το βράδυ της 6 Δεκέμβρη 2011 δεν ήταν τόσο συνηθισμένο και περισσότερο στοιχειοθετεί την πρώτη σοβαρή σύγκρουση στους δρόμους με τις δυνάμεις του νέου καθεστώτος Παπαδήμου.

Το ότι αυτή η πρώτη σοβαρή σύγκρουση με το νέο καθεστώς έγινε στα Εξάρχεια εκείνη την μέρα και όχι κάπου αλλού κάποια άλλη μέρα είναι εύκολα ερμηνεύσιμο.

Η μέρα ήταν φορτισμένη με εξεγερμένες μνήμες και η περιοχή των Εξαρχείων είναι η περιοχή που συσπειρώνει συγκρουσιακούς και εξεγερμένους.

Ναι !Την Τρίτη τα Εξάρχεια δικαίωσαν την ιστορία τους και έγραψαν μια νέα λαμπρή σελίδα αντίστασης αλλά έκαναν και κάτι περισσότερο από αυτό:
Έδειξαν ότι η γενικευμένη σύγκρουση με τις κατασταλτικές δυνάμεις του καθεστώτος είναι και αναγκαία και εφικτή και (έστω για κάποιες αξέχαστες ώρες!) νικηφόρα.

Μπορούν κάποιοι να υποτιμήσουν την τρομερή επιτυχία που είχαν οι συγκρούσεις για κάποιο χρόνο αναφέροντας ότι εκεί δεν ήταν διαθέσιμες όλες οι αστυνομικές δυνάμεις και ότι η ψυχολογία αλλά και οι εντολές(;) που είχαν αυτές ήταν να είναι αμυντικές.

Βάζω το εντολές με ερωτηματικό γιατί η δική μου αίσθηση ήταν ότι οι μπάτσοι χτες στα Εξάρχεια δεν μπορούσαν να εισβάλουν στην πλατεία όχι γιατί είχαν τέτοια εντολή αλλά γιατί πολύ απλά υποχρεώνονταν από την εξεγερμένη ενέργεια του πλήθους να υποχωρούν (κάποιες φορές και άτακτα!)

Ναι, είναι αλήθεια ότι κατά τα μεσάνυχτα όταν διπλασιάστηκαν οι διμοιρίες και όταν είχαμε μείνει αρκετά λιγότεροι (αλλά και πάλι αρκετοί!) μπόρεσαν να εισβάλουν στην πλατεία και να επιβληθούν.Αλλά αυτό έγινε μετά από πολύωρες, επίμονες και απλωμένες συγκρούσεις στις οποίες ΜΑΤατζες λαμπαδιάστηκαν ή ακόμη και έφαγαν ξύλο σε μάχες σώμα με σώμα.

Αξέχαστη στιγμή των συγκρούσεων στα Εξάρχεια στις 6 Δεκέμβρη 2011 θα μείνει η περιφορά ασπίδας ΜΑΤατζή λάφυρο από προηγούμενες σώμα με σώμα συγκρούσεις.

Σε τέτοια γεγονότα που ακόμη και τα Εξάρχεια είναι σχετικά ασυνήθιστα, σε τέτοιες συγκρούσεις που σου μύριζαν Δεκέμβρη του 2008 και σε συνθήκες μίνι εξέγερσης.

τα ΜΜΕ

όλα χωρίς εξαίρεση σιώπησαν αποκρύπτοντας σκανδαλωδώς την σύγκρουση ενώ σε άλλες περιπτώσεις παλιότερα ήξεραν να τρομολαγνούν χωρίς όμως να τολμούν να εξαφανίσουν την ύπαρξη των γεγονότων.Αυτή η αλλαγή στην κάλυψη τέτοιων γεγονότων μπορεί να εξηγηθεί από τον τρόμο που νιώθουν οι από πάνω και τα τσιράκια τους μόνο στο άκουσμα της λέξης αναταραχή στου δρόμους αλλά και από το πόσο πιο χουντικά έχουν γίνει αυτά τα ΜΜΕ ώστε να εξαφανίζουν πραγματικά γεγονότα με αμίμητο φασιστικό στυλ.

Γιατί και αυτοί ξέρουν ότι αυτές οι συγκρούσεις που έγιναν για πολλές ώρες χτες με αμείωτη ένταση και άφθονες κορυφώσεις δεν ήταν τελικά ούτε μεμονομώνες ούτε απομονωμένες. Προεικονίζουν αυτό που έρχεται σε μια άλλη αφάνταστα μεγαλύτερη κλίμακα και με αυτή την έννοια τα χθεσινά γεγονότα στα Εξάρχεια έδειξαν τον δρόμο.

Πετάχτηκε τριψήφιος αριθμός μολότωφ και όχι μικρός τριψήφιος!Οι μολότωφ πετάγονταν παρόλη την ποσότητα τους με σύνεση και αποκρούοντας αποτελεσματικότατα τις επιθέσεις των μπάτσων. Εκεί όμως που τα χθεσινά γεγονότα έδειξαν ακόμη περισσότερο το μέλλον ήταν όταν η σύγκρουση κάποιες στιγμές κορυφωνόταν σε μάχες σώμα με σώμα και εκεί τα ΜΑΤ έδειξαν τεράστια αδυναμία ως και πανικό!

Όχι!Οι οργανωμένες επαγγελματικές φασιστικές δυνάμεις του κράτους δεν είναι ανίκητες και καθόλου δεν τους αξίζει να φοβίζουν έναν ολόκληρο λαό μαζί και τους μετανάστες.

ΤηνΤρίτη στα Εξάρχεια από το ύψος της ζωοδόχου πηγής και πιο πανω μέχρι την ίδια την πλατεία, εμφανίστηκαν αρκετές εκατοντάδες εξεγερμένων που έδειξαν ότι είναι και έτοιμοι και αρκούντως αποφασισμένοι για να συγκρουστούν για ώρες και αποτελεσματικά με τους μπάτσους. Αυτοί πλαισιώνοντας από άλλες εκατοντάδες ανθρώπων που παρότι φαίνονταν να στέκονται στα γεγονότα σαν παρατηρητές στην πραγματικότητα λειτούργησαν και σαν κρυφές εφεδρείες των εξεγερμένων και κρατούσαν θέση σε μέρη που δεν ήταν μπάτσοι.

Ανάμεσα στους εξεγερμένους έδρασαν συμπαγείς ομάδες με υποδειγματική αλληλοκάλυψη που κρατούσαν τα οδοφράγματα ακόμη κι όταν στους υπόλοιπους επικρατούσε ο φόβος και η διάθεση οπισθοχώρησης.

Έδρασε με μεγάλη επιτυχία ο συνδυασμός μολότωφ και πυροσβεστήρες μόνο που εδώ φρονώ (και ίσως να κάνω λάθος) ότι η τακτική χρησιμοποιήθηκε λανθασμένα με ανάποδο τρόπο. Πρώτα τους ρίχνεις με πυροσβεστήρα ώστε να χάσουν την ορατότητα και μετά τις μολότωφ που τους δημιουργούν τρομερό πανικό καθώς δεν θα ξέρουν από που τους έρχονται!Αλλά κι ανάποδα όπως έγινε η τακτική είχε πάλι αποτελεσματικότητα έστω για περισσότερο αμυντικούς σκοπούς.

Οι κάτοικοι των Εξαρχείων αντιλαμβανόμενοι κι αυτοί ότι δεν πρόκειται για “συνηθισμένα επεισόδια” συμμετείχαν κι αυτοί με τον τρόπο τους και κάποιοι από αυτούς έριχναν πράγματα και νερό από τα μπαλκόνια τους στους μπάτσους ενώ ακόμη περισσότεροι τους έβριζαν πατόκορφα.

Η ουσία είναι ότι μέσα σε συνθήκες τηλεοπτικής και ποδοσφαιρικής χαύνωσης και μέσα στα σκοτάδια της απάθειας και του φόβου, στα Εξάρχεια άστραψε φως και φάνηκε ότι η αντίσταση είναι ζωντανή και θαρραλέα.

Ας είναι αυτό μόνο η αρχή και το προοίμιο για αυτά που έρχονται.

Η συνομωσία σιωπής από τα ΜΜΕ ας κουφάνει τα αυτιά των φοβισμένων και των αποθαρρυμένων.

Ο αγώνας συνεχίζεται και έχουμε πολλά να δούμε και σε μεγάλες εξεγέρσεις να συμμετέχουμε.

dakrygono-a

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου