Παρασκευή 8 Απριλίου 2011

Ανησυχία για την εξαφάνιση του κινέζου καλλιτέχνη Άι Ουεϊουέι

Την άμεση απελευθέρωση του κινέζου καλλιτέχνη Άι Ουεϊουέι, ο οποίος συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Πεκίνου λίγο πριν επιβιβαστεί σε πτήση για το Χονγκ Κονγκ, ζητούν οι ξένες κυβερνήσεις. Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν κάνει καμία ενημέρωση σχετικά με τη σύλληψη του Ουεϊουέι, γνωστού επικριτή της κινεζικής κυβέρνησης, ενώ καμία πληροφόρηση δεν έχει ούτε η οικογένειά του.


Την ανησυχία τους έχουν εκφράσει οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, διά του πρεσβευτή της στην Κίνα Μάρκους Έντερερ κάλεσε “τις κινεζικές αρχές να μην καταφεύγουν σε αυθαίρετες κρατήσεις όποιες και αν είναι οι περιστάσεις”. Όπως ανέφερε, “ανησυχούμε λόγω της αύξησης των αυθαίρετων συλλήψεων υπερασπιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρων και ακτιβιστών στην Κίνα”.
Σύμφωνα με οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η σύλληψη του Ουεϊουέι εντάσσεται στο πλαίσιο επιχείρησης στην Κίνα κατά των αντιφρονούντων, μετά τις διαδηλώσεις και τις ταραχές σε χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, σε μια προσπάθεια να μην υπάρξουν παρόμοια ξεσπάσματα επί κινεζικού εδάφους. Σύμφωνα με τη βρετανική οργάνωση Human Rights Watch, περίπου 25 δικηγόροι, ακτιβιστές και μπλόγκερ συνελήφθησαν, τέθηκαν υπό κατ’ οίκον περιορισμό ή απλώς εξαφανίστηκαν, ενώ δεκάδες άλλοι δέχθηκαν παρενοχλήσεις.

Κανένα σχόλιο από τις αρχές
Ο 53χρονος Αϊ Ουεϊουέι, παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης, συνελήφθη την Κυριακή στο διεθνές αεροδρόμιο του Πεκίνου τη στιγμή που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος, σύμφωνα με τη σύζυγό του, Λου Τσινγκ, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στο εργαστήριό του στο βορειοανατολικό Πεκίνο. Όπως ανέφερε η σύζυγός του, “η αστυνομία ήρθε στο σπίτι με ένταλμα έρευνας και έψαξε εξονυχιστικά παντού. Πήρε τον υπολογιστή και άλλο εξοπλισμό. Αρνήθηκε να πει τον λόγο για το ένταλμα έρευνας ή σύλληψης του Αϊ Ουεϊουέι”. Περίπου 100.000.000 πορσελάνινα αντικείμενα του Ουεϊουέι, που μοιάζουν με ηλιόσπορους, εκτίθενται αυτή την εποχή στην Tate Modern του Λονδίνου, ενώ υπήρξε ένας από τους αρχιτέκτονες της “Φωλιάς του Πουλιού”, του σταδίου που φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου το 2008. Χθες, τόσο η αστυνομία του Πεκίνου όσο και το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών αρνήθηκαν να σχολιάσουν την εξαφάνιση του καλλιτέχνη.


Ο Ουεϊουέι είναι ένας από τους δριμύτερους επικριτές της κινεζικής κυβέρνησης, καθώς συχνά διαμαρτύρεται εντόνως για την έλλειψη βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στη χώρα, ενώ επίσης πολύ συχνά ενσωματώνει πολιτικά μηνύματα στα έργα του. Τον Ιανουάριο, το εργαστήριό του στη Σαγκάη κατεδαφίστηκε. Τον Δεκέμβριο δεν του επιτράπηκε να παραστεί στη συμβολική απονομή του βραβείου Νόμπελ στον φυλακισμένο κινέζο διαφωνούντα Λιου Σιαομπό στο Όσλο.

http://www.makthes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου