Κυριακή 8 Μαΐου 2011

Ασήμαντες αποκλίσεις στην εφαρμογή του πλαφόν στη βενζίνη

ΣE ποσοστό 97% έφθασε σύμφωνα με στοιχεία του Yπουργείου Ανάπτυξης η συμμόρφωση των πρατηριούχων στο πλαφόν που επεβλήθη στην τιμή της απλής αμόλυβδης βενζίνης σε 13 νομούς της χώρας.
Oπως επισημαίνεται σε σχετικό ενημερωτικό του υπουργείου, για πρώτη φορά γίνεται στοχευμένη-χειρουργική παρέμβαση, μετά από διεξοδική ανάλυση στοιχείων χονδρικής-λιανικής τιμής και μεταφορικού κόστους, τόσο στο στάδιο της λιανικής όσο και της χονδρικής τιμής.



Η επιτυχία και η αναλογικότητα του μέτρου, σύμφωνα πάντα με το υπουργείο, επιβεβαιώνεται από την κατά 97% συμμόρφωση των πρατηρίων στις συγκεκριμένες περιοχές, χωρίς να έχουν επιβληθεί πρόστιμα, καθώς και από το γεγονός ότι σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών, το 95% των πρατηρίων που προσάρμοσαν τις τιμές τους στο πλαφόν είχαν έως τις 3/5/2011 υψηλότερες τιμές. Συνεπώς, δεν σημειώθηκε η παρενέργεια που εμμέσως αναφέρει η ΡΑΕ για αύξηση της τιμής των φθηνότερων πρατηρίων στην τιμή πλαφόν.
Στην ίδια ανακοίνωση του Yπουργείου Ανάπτυξης σημειώνεται ότι το μέτρο δεν θα αποσυρθεί μέχρι να υπάρξει πλήρης και μόνιμη εξομάλυνση και αναπροσαρμογή της τιμολογιακής πολιτικής πρατηριούχων και εταιριών εμπορίας προς τα κάτω.

Εξάλλου η επιβολή ανώτατης τιμής και στο στάδιο της χονδρικής αποτελεί πάγιο αίτημα των βενζινοπωλών και διασφαλίζει την αναλογικότητα του μέτρου, καθώς κατ' αυτό τον τρόπο δεν επηρεάζονται τα εύλογα περιθώρια κέρδους που πρέπει να έχει για να λειτουργεί ο κλάδος της λιανικής. Οι διακυμάνσεις στην ex-factory τιμή λαμβάνονται υπόψη καθημερινά ώστε να υπάρξουν οι αναγκαίες προσαρμογές της τιμής πλαφόν ανάλογα με την πορεία των τιμών διυλιστηρίου είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.
Απαντώντας εμμέσως στους ισχυρισμούς των βενζινοπωλών ότι η τιμή πλάφόν είναι σε αρκετές περιπτώσεις χαμηλότερη από την τιμή αγοράς, στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι σε περιοχές όπως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που επιδοτούνται από την πολιτεία με χαμηλότερο ΦΠΑ (16%) η ανάλυση των στοιχείων χονδρικής και λιανικής δείχνει ότι η επιδότηση αυτή πηγαίνει στις εταιρίες εμπορίας και τους πρατηριούχους. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι το περιθώριο κέρδους για ένα πρατήριο στην Αττική είναι 3 λεπτά/λίτρο, στην Κεφαλονιά 13 λεπτά/λίτρο και στη Σάμο 12,3 λεπτά/λίτρο.
http://www.express.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου